
Regnbuebørnenes rumfart
Børn er landet efter tur til det ydre rum i hjemmelavet rumraket
Udgivet:03. april 2019, 12.47
Læsetid:3 minutter
Foto: Privatfoto
4 år siden
Hampen Tro det eller ej. Børnene fra Højderyggens Daginstitution, Regnbuen er netop landet efter en oplevelsesrig tur i det ydre rum.
Der blev kigget på planeter, solen og månen og fløjet med store hjemmelavede rumraketter, og alle børnene havde naturligvis deres astronauttøj på med tilhørende iltflasker, som de selv havde lavet.
I januar og februar har solsystemet været omdrejningspunktet for børnene i Regnbuen. Det ydre rum er kommet tættere på, alle planeterne er undersøgt nøje. Alle astronauter, børn som voksne, har slugt al viden om planeterne til sig. Begreber som isgiganter og gasgiganter har været en del af den daglige tale.
Børnene har konstant efterspurgt viden, så de ved nu, hvor mange måner de forskellige planeter har, at på de planeter der ligger tættest på solen er der uhyggeligt varmt, hvorimod der er meget koldt på de planeter der ligger længst væk. Frigg på 10 år fortæller f.eks. at Neptun er det koldeste sted i solsystemet, og at dens måne hedder Triton.
- Inden projektet start kendte vi kun til én måne, jordens egen, men der findes faktisk over 160 måner i vores solsystem. Hvem vidste måske lige det?! Det gør de kloge børn i Hampen. Det er nu almen viden blandt børnene, at vi bor på Jorden, og det er den eneste planet, der bor mennesker og dyr på, skriver Birthe Høgh Rosvig og Anne Vindum, pædagoger i Højderyggens Daginstitution - Regnbuen, i en pressemeddelelse.
Unge astronauter
Daniel på 5 år synes, at Jorden er den sejeste planet, og den drejer rundt om månen.
Det ellers så abstrakte ydre rum er blevet ret så nærværende og børnene ved mange ting om det. Nadia på 8 år ved f.eks. at vi ikke kan leve uden solen, og man kan ikke bo på den fordi man ikke kan trække vejret der. Solen er en stjerne.
Det er dog ikke kun børnene, der er blevet klogere, også personalet ja selv forældrene har over aftensmaden fået lektioner i hvilke planeter der findes og hvilken rækkefølge de har. Mynthe på 3 år kunne stolt forklare sin mor at Pluto ikke længere var en planet, men en dværgplanet.
Nu skal gyngeturene ikke kun være op til skyerne, men op til Jupiter eller Mars. Det er ikke lige Neptun man har lyst til at besøge, for ifølge Elias på 7 år, er det farligt at bo på Neptun, da der er storme der kan vare i 10 år.
Børnene har lavet deres egne solsystemer, malet planeter efter eget valg, designet rumraket, lavet rumdragter. Alexander på 5 år fortæller, at han valgte Saturn, fordi den har en ring. Ringen er lavet af sten, is og støv. Den har 47 måner og er en gasgigant.
Det hele kulminerede med den store rumrejse, hvor astronauter og deres forældre var med til opsendelsen af raketten. Bagefter blev der naturligvis serveret Mars Bars, Milky Ways og en kæmpe raketkage. Det var et brag af en fest og en fantastisk rejse, vi sent vil glemme.
NASA vil med tiden nok få et par ansøgninger fra de dygtige astronautaspiranter.
