Konservativ borgmester skal udfordre Orban i Ungarn

I Ungarn har den konservative borgmester Peter Marki-Zay vundet afstemning om at blive oppositionens kandidat.

17. oktober 2021, 19.16

Den 49-årige Marki-Zay, økonom og ingeniør - og far til syv og troende katolik - vil slå Viktor Orbán, Ungarns stærke mand, ved at vinde støtte på tværs af partierne.

BUDAPEST Ungarns opposition har fundet den kandidat, der skal udfordre landets premierminister, Viktor Orbán, ved næste års valg.

Det bliver den konservative borgmester Peter Marki-Zay, der hidtil har ledet en mindre provinsby.

Hans modkandidat ved oppositionens primærvalg, den venstreorienterede Klara Dobrev, erkender sit nederlag til Marki-Zay.

- Jeg ønsker ham masser af styrke i vores bestræbelser på at afsætte Viktor Orbán og derpå opløse hans regime, siger Dobrev ifølge nyhedsbureauet Reuters på et pressemøde søndag aften.

Med omkring 60 procent af stemmerne talt op stod det klart, at hun ikke kunne indhente Marki-Zays føring. Han havde fået lidt over 230.000 stemmer mod hendes godt 167.000.

- Vi kan kun vinde sammen. Ingen kan bryde oppositionens sammenhold, siger han i en takketale.

- Dette var ét slag, men vi skal også vinde krigen, siger han.

49-årige Peter Marki-Zay er økonom og ingeniør, og han er far til syv og troende katolik.

Under valgkampen har han lagt vægt på, at kun en kandidat, som kan appellere vælgere til både højre og venstre for midten, kan slå Orbán.

Marki-Zay har boet i USA og Canada i fem år. Han vakte national opsigt, da han vandt borgmestervalget i den lille by Hodmezovasarhely i 2018.

Den sydlige by havde ellers i årtier været en magtbastion for Orbáns parti, Fidesz, men Marki-Zay vandt på at få opbakning på tværs af partilinjer og traditionelle skel. Han har udtalt, at det er opskriften på at besejre Orbán.

Marki-Zays valgkamp har været effektiv selv uden en partiorganisation og uden ret mange penge. Han har først og fremmest støtte blandt unge vælgere.

Hans modkandidat, Klara Dobrev, har været næstformand i Europa-Parlamentet siden 2019, og hun havde åbent erklæret, at hun kæmper for at blive Ungarns første kvindelige premierminister.

Klara Dobrevs svage punkt er ifølge meningsmålingerne hendes mand, tidligere premierminister Ferenc Gyurcsány. I 2006 indrømmede han at have løjet i en privat samtale, som blev lækket til pressen. Han er siden uophørligt blevet angrebet af Orbán.

Klara Dobrev, som er mor til tre, vandt primærvalgets første runde med støtte fra DK - Ungarns største oppositionsparti under ledelse af Gyurcsány. Men hun fik ikke et flertal som var stort nok til at undgå en anden valgrunde.

Primærvalget er kommet i stand på baggrund af aftaler mellem seks partier i en oppositionsalliance, som vil af med regimet under Orbán og hans parti, Fidesz.

Primærvalget kaldes "en forbløffende succes af organisatorerne", som har mobiliseret over 800.000 vælgere over to valgrunder. Det er næsten 10 procent af befolkningen.

EU-landet Ungarn har 9,8 millioner indbyggere.

Den 58-årige Orbán kom til magten i 2010. Han har ført kampagne på en platform, der er stærkt kritisk over for migranter, og han politik har sat ham på kollisionskurs med EU.

/ritzau/AFP

Budapest''s Mayor Karacsony and opposition candidate for prime minister Marki-Zay cheer with supporters at the election headquarters in Budapest Borgmesteren i Budapest, Gergely Karacsony (t.h.), jubler sammen med Peter Marki-Zay (t.v.), der bliver oppositionens kandidat til premierministerposten og dermed oppositionspartiernes fælles udfordrer mod Viktor Orbán. Karacsony trak sig i sidste uge fra primærvalget, hvilket var til Marki-Zays fordel. Bernadett Szabo/Reuters