Musik under bøgetræerne

Udgivet:04. juli 2018, 16.33

Læsetid:3 minutter

Jørgen Overby med Babel-trommen. Bagved prøver Ebbe Kops kræfter med den nye Harmony. Til høre ses Anna Munk fra Ikast Inner Wheel Klub, ergoterapeut Charlotte Kristensen og Eva Lassen Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

DONATION Doiiiiing. Tonen er slået an. Med et ganske lille slag på den blankpolerede overflade har Eva Lassen sat gang i lyden og svingningerne. Et forsigtig smil breder sig på hendes læber alt imens Ebbe Kops nysgerig nærmer sig for at kigge nærmere på det nye fænomen ivrig efter også at få lov til at lade den spinkle kølle falde ned på klangstavene i haven bag demensplejehjemmet Højris Have

Som tibetanske munke med syngeskåle skaber de en hel unik stemning i de smukke omgivelser i den gamle herregårdshave. De spiller og spiller, griner og hygger sig og nyder lydene og nuet.

Trætårne

Tårnhøje knejser imponerende træer sig meterhøjt og tommetykt op mod himlen og skaber en perfekt ramme for de 15 demente borgere med fast adresse på stedet

Her kan de trygt bevæge sig rundt, nyde naturens forskelligheder alt efter årstiderne. De kan høre fuglene synge højt i trækronerne, mærke vinden i kinderne, lugte blomsternes liftige dufte, se bladenes forskellige farver og smage regndråberne, der falder fra himlen.

Nu kan de også spille deres egen musik.

Donationer

Med donationer fra Ikast Inner whel Klub og de efterladte til Ann Overby, er der for alvor kommet musik under de hundrede år gamle bøgetræer i Højris Have.

Sanserne er vigtige for demente, da det er noget af det sidste man mister, når alle de tillærte komptencer forsvinder.

Og her midt i haven kan beboerne nu vandre rundt og sætte musik på deres hverdag.

Nye udendørs instrumenter er - som flotte skulpturer - sat op i haven og skal gøre livet som dement lidt mere farverigt.

- Jeg håber det giver dem lyst til at bevæge sig og gå en tur hen for at spille på dem, siger den ene af bidragsyderne, Anna Munk på vegne af Inner Wheel.

Jørgen Overby, der gennem flere år besøgte sin kone Ann Overby på Højris Have er slet ikke i tvivl om værdien af instrumenterne, der i øvrigt er hans og familiens ide.

I stedet for blomster til Anns begravelse opfordrede de til at donere et beløb til netop indkøb af udendørs musikinstrumenter.

Musikkens sprog

- Demente kan miste evnen til at tale - og når ordene forsvinder - så kan det være utrolig givende at kommunikere med musik og de lyde instrumenterne giver, forklarer Jørgen Overby.

Han er ikke i tvivl om, at hans afdøde kone ville have elsket instrumenterne og håber, at beboerne og deres pårørende vil opleve, at de får noget at være sammen om - noget at opleve sammen

- Musik er noget af det bedste. Vi kommer i forvejen meget ude i haven, og nu kan vores personale sammen med de enkelte borgere få noget sammen og Duo Xylofonen er netop konstrueret, så man skal spille sammen, siger den daglige leder på Højris Have, Karen Magrethe Madsen.

Duo Xylofonen er konstrueret, så den lægger op til samspil. Med køllerne ses Johannes Kristnsen og Jøgen Overby. Tilskuererne er Eva Lassen og Ebbe Kops Foto: Laila Kempel
Musikken er et glimrende kommunikationsmiddel, hvis ordene svigter. Eva Lassen spiller sammen med Ebbe Kops med ergoterapeut Charlotte Kristensen som ivrig iagttager Foto: Laila Kempel
Læs også
<span>Video:</span> Musik under træerne - for demente <span>Video:</span> Musik under træerne - for demente
Læs også:
Video: Musik under træerne - for demente