Nye brandregler: Strøgcenter rammes økonomisk

Nye brandregler for offentlige arrangementer giver hovedpine og ekstraregning i Strøgcentret

Udgivet:02. juni 2022, 13.48

Læsetid:4 minutter

Strøgcentret i Ikast har gennem de seneste 30 år været rammen om et utal af velbesøgte begivenheder, som eksempelvis forenings­markedet på dette billede. Men nye og skrappere brand­krav giver ekstra besvær og ekstra udgifter, da hvert arrangement skal have sin egen beredskabsplan. Foto: Henrik Ole Jensen

Thomas Vang Nielsen
Journalist| tvn@herningfolkeblad.dk

10 måneder siden

UDFORDRINGER - Det gør alting sindssygt meget mere besværligt. Og dyrere - meget dyrere.

Julia Thaarup Johansen, udviklingschef i Ikast Bymidte ApS, giver udtryk for en frustration, som hun deler med Strøgcenterforeningen og Vores Ikast.

Problemet er de nye og markant skrappere brandregler, som pr. 1. januar blev en del af bygningsreglementet.

Reglerne har til formål »at sikre, at bebyggelse udføres, indrettes og bruges således, at den frembyder tilfredsstillende tryghed i brand- og sikkerheds- og sundhedsmæssig henseende«.

Det var samme regler, som i april skabte overskrifter i medierne, efter at en stor blomsterudstilling i Thy måtte lukke i utide.

Alt skal have egen oversigt

I Ikast volder de nye regler problemer med at holde arrangementer i den overdækkede gågade, som med sin beskyttelse mod det danske vejr kategoriseres som en butiksarkade. Altså en bygning.

- Et af de nye krav er særskilte oversigtstegninger. I hverdagen skal oversigten blandt andet vise besøgende vej til alle 19 nødudgange i Strøgcentret, vise, hvor brandslukningsudstyr kan findes, og angive, hvordan de forskellige forretninger har placeret stande med varer uden for butikkerne, forklarer Julia Thaarup Johansen og fortsætter:

- At der skal være en oversigt til hverdagen, er fair nok. Men hvis vi skal holde noget i Strøgcentret, skal der laves en ny tegning til alt. Og jeg mener alt! Eksempelvis kræves der til fredagsmarked en ny tegning som viser, hvordan de midlertidige boder står. Skal der sættes en mobilscene op til lidt musikalsk underholdning, kræver det også, at der er en tegning for den.

125.000 kroner i ét hug

At hver type arrangement skal have sin egen ufravigelige og myndighedsgodkendte skabelon, medfører ikke kun enorme problemer med fleksibilitet; det er også en ganske dyr omgang.

- Vi må ikke selv lave oversigterne. Der skal hyres en brandrådgiver, som er certificeret til den kategori, Strøgcentret hører under, da det er et offentligt sted, hvor mange mennesker samles. Rådgiveren koster 1800 kroner i timen - plus moms, siger Julia Thaarup Johansen.

- Vi er nødt til at lave individuelle tegninger for markeder, musik, halloween, open by night, juletiden, Ladies Night og alt andet, der foregår i Strøgcentret. Det gør det pissebesværligt og megadyrt. Hvis vi får alle skabeloner lavet i ét hug, kan det muligvis klares for omkring 125.000 kroner. Men det er penge, som går fra arrangementerne, så det er vi meget kede af, tilføjer Julia Thaarup Johansen.

Svært for scener på hjul

Strøgcentret runder 30 år her i 2022, og gennem årene har adskillige køretøjer været en fast del af mange arrangementer.

Eksempelvis har fiskehandleren kørt kølebilen ind ved fredagsmarkeder, lokale bilforhandlere har fremvist de nyeste modeller ved foreningsmarkeder, veteranbiler har været udstillet, og varevogne med mobilscener har leveret underholdning fra Mek Pek, Sussi & Leo, Tamra Rosanes og mange andre kunstnere. Men det ændrer de nye brandregler på.

Nu er det nemlig blevet brandfarligt at køre en bil ind i Strøgcentret.

- Vi må heller ikke længere have gasflasker inde i Strøgcentret, så det kan blive svært at servere brændte mandler i juletiden, sukker Julia Thaarup Johansen.

Ny plads til fiskebilen

Heldigvis er midtjyder kendt for at finde løsninger, også selv om nye regler laver benspænd.

Til det kommende fredagsmarked har Julia Thaarup Johansen derfor lavet en aftale om at låne parkeringspladsen bag Kop & Kande og optikeren Thiele, så blandt andre fiskemanden har et sted at sælge sine varer.

Men den optimale løsning er stadig at have mest muligt under ét tag, som man plejer.

Den skarpe læser har bemærket, at eftersom reglerne blev indført ved årsskiftet, og der allerede har været forskellige folkerige begivenheder i Strøgcentret, har arrangørerne ubevidst overtrådt de nye regler.

- Vi var ikke klar over, at der var kommet nye regler på området, siger Julia Thaarup Johansen og erkender, at man nok ikke har fulgt grundigt nok med i Statstidende, hvor nyt lovstof bekendtgøres.

- Man skal selv holde sig ajour, og lovstof står altså ikke på almindeligt dansk, sukker hun.

Rammer frivillige foreninger

I marts tog en venlig brandinspektør initiativ til et møde med Strøgcenterforeningen, Ikast Bymidte ApS og Vores Ikast.

- Han gennemgik de nye regler om alt det, vi skal gøre i forbindelse med nye arrangementer - både alt det, som skal være på plads inden arrangement, alt det, vi skal holde øje med under arrangementet, og alt det papirarbejde, som skal laves bagefter - blandt andet en udførlig journalrapport, siger Julia Thaarup Johansen.

De nye brandregler giver altså en meget fastlåst situation, hvor der ikke er plads til at improvisere eller tilrette.

- Det rammer også en masse frivillige foreninger, som plejer at bruge Strøgcentret til deres arrangementer. Hvis ikke deres arrangement med alle detaljer passer 100 procent ned i en af de skabeloner, som vi skal ud at købe, så skal foreningerne selv sørge for at få lavet nye, individuelle tegninger. Det er der nok ikke mange, der har råd til, siger Julia Thaarup Johansen.

En af de nye problemstillinger er, at det bliver markant sværere at køre biler ind i Strøgcentret, hvilket tidligere ikke har givet anledning til problemer. Fiskebilen med frisk fisk, der ligger på is i lagerrummet kan ikke længere køre ind i Strøgcentret og parkere. Foto: Hamistolen/Frederik Dahl