Afdansningsbal på rå asfalt: Vinterens manglende dansetimer bliver indhentet i Ikast

Ni kvinder og deres instruktør overholder alle forsamlings-restriktioner - mens pulsen og humøret stiger

Udgivet:27. marts 2021, 08.48

Charlotte Larsen har som en nødløsning bragt sine ballroom-dansere ud i de fri, hvor de gennem de seneste tre uger har haft gang i danse­trinene - uanset vejret. Foto Henrik Ole Jensen

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

IKAST Charleston, salsa, tango og en stille vals. Der spares ikke på dansetrinene på en ellers råkold og kedelig grå eftermiddag.

På den stille sidegade Finlandsgade i Ikast er der gang i både dansemus og musik, der højlydt runger ud af den lille trådløse højttaler, der styres fra instruktør Charlotte Larsens mobiltelefon.

Forbipasserende standser forundret op, trækker på smilebåndet og går glade videre, selvom det næppe måler sig med humøret hos deltagerne i, hvad der kunne synes som et mindre asfaltbal.

Aflyste sæson

En coronaramt og stort set aflyst sæson har fået energien til at boble som uåbnet sodavand under låg.

Den indespærrede kulsyre har fået luft under vingerne, og de ni kvinder på LOFs Ballroom-hold lader sig nemt indfange af rytme, trin og instruktioner.

- Det er noget af det sjoveste, jeg har været med til. Det kan jo være svært at lokke mændene med til dans, men her behøver de slet ikke være med. Det er bare rigtig godt, siger Birthe Rasmussen, der samme med sin tvillingesøster, Anni Bøtkjær, har dyrket ballroom som motionsform gennem foreløbig fem-seks år.

På belægningsstenene foran LOFs kursuslokaler har tvillingerne og de øvrige deltagere taget favntag med vejret, overholdt forsamlingsforbuddet og danset løs i de sidste tre uger af den noget indskrænkede sæson.

- Og gode lange skridt ... husker I nok. Firkant ... og op med foden! lyder instrukserne fra Charlotte Larsen, der heller ikke er bleg for at bevæge sig ud midt på vejen, så de ni dansende kvinder kan få plads til at være med, når dansen skridter fremad.

- Det hedder ballroom - som er det engelske ord for det, vi i Danmark kalder standarddans. Man danser uden partneer, men bruger alle grundtrinene, forklarer instruktøren.

Danser i regnen

Da Tina Turners »We Don’t Need Another Hero« runger ud af højttaleren og ligesom indikerer, at tempoet skal lidt op efter de første 15 minutter, ryger jakkerne hen i krogen med et livsbekræftende »puuhhh det bliver da godt nok varmt!«

- Den første gang vi mødtes efter nedlukningen, var der støvregn hele timen, men det lod ingen sig mærke med. Vi er jo nødt til at være kreative. Underlaget er lidt hårdt og skrånende - og det kan man godt mærke i lægmusklen. Vi savner også det glatte parketgulv, hvor man glider videre i trinene. Men det lever vi med, så længe vi kan mødes og være i gang, siger Charlotte Larsen, der smilende glæder sig over den massive opbakning til hendes initiativ.

Faktisk er interessen for at indhente vinterens manglende dansetimer så stor, at Charlotte Larsens tilbud om at forlænge den oprindelige sæson med endnu måned er et så populært tilbud, at den afsluttende kaffesnak hurtigt kan brygges ned til et jublende »ju-hu!«

Birthe Rasmussen har sammen med sin tvillingesøster, Anni Bøtkjær, gået til ballroomdans i fem-seks år. Til sæson­afslutnings-asfaltballet havde de syet ens pandebånd til alle - for at signalere det unikke fællesskab på holdet. Foto: Henrik Ole Jensen
Charlotte Larsen og ballroom-danserne savner det glatte underlag, men kan i nødsiutationen godt nøjes med belægningssten. Foto: Henrik Ole Jensen
Ballroom danses alene, men med de grundlæggende trin fra de kendte standarddanse. Foto: Henrik Ole Jensennsen
Allerede efter det første kvarter blev tempoet sat op, og jakkerne røg af. Foto: Henrik Ole Jensen: Henrik Ole Jensen