- I kan føle Jer som verdensborgere

Rektor Marianne Dose Hvid til nye studenter: I kan gøre en forskel

Udgivet:28. juni 2017, 15.16

Læsetid:4 minutter

Lektor Helle Juul til studenter: Sig I skal være stripper ... En munter og frisk lærertale til dimittenderne Foto: Flemming Hansen

Steen Hebsgaard
| hebs@ikastavis.dk

IKAST-BRANDE - Vi er overbeviste om, at I er godt rustede, og at vi med vores dannelses dagsorden har gjort jer nysgerrige og beredte til at træffe selvstændige og kvalificerede valg for jeres liv videre frem.

Sådan sagde rektor Marianne Dose Hvid i sin indledning, da hun ved dimissionsfesten på Ikast-Brande Gymnasium holdt tale forleden.

Der var alt det, der skulle være. Musik, sang, den røde løber, de røde flag, studenternes røde øjne, forældrenes kameraer og stolte lærere, der var med til fejringen af den afslutning på to eller tre år, som dimissionen er et udtryk for.

Rektor talte en del om dannelse.

- Dannelse kommer ikke af bøger alene. Den forudsætter, at vi sætter vores viden i spil i livet. Dannelse handler om at blive menneske.

Vi ser det som en væsentlig del af almendannelsen, at I har indsigt i og forstår vores fælles globale udfordringer. Det er uden tvivl også problemstillinger, som mange af jer fremadrettet vil komme til at beskæftige jer med. Og heldigvis så synes det også at være problemfelter, der interesserer jer.

Generation Z

- I er generationen af ægte digitalt indfødte. I har fået mobiltelefoner og internettet ind med modermælken. Center for Fremtidsforskning kalder jer for generation Z. Og I siges faktisk at være en generation, der er optaget af fælles globale udfordringer. Via digitale medier har I som det mest naturlige adgang til kommunikation og øjeblikkelig formidling af begivenheder til hele verden. Og det gør, at I med rette kan føle jer som verdensborgere.

- I siges også at være mere sociale end tidligere generationer, I skulle være mere engagerede i samfundet, og I siges faktisk også at være mindre optaget af forbrug. I er meget ambitiøse unge, der har stor forståelse for netværk og forretning i den multiglobale verden. I kan i løbet af meget kort tid via de sociale medier aktivere flere tusinde personer for og imod en sag eller et projekt. Så på den måde oplever I at kunne gøre en forskel.

Lærertale: Sig I vil være stripper

Lektor Helle Juul holdt lærertalen og anlagde en frisk og rå tone, der fik de mest søvnige studenter til at vågne op:

- I kommer ind under huden, gør I, når man lærer jer at kende. Man kan let få røde øjne på sådan en dag, sagde Helle Juul, der havde gode råd om fremtiden.

- Samfundet spørger ofte »Hvad vil du være, når du bliver stor«. Der er to måder, hvorpå I kan lukke munden på dem, der spørger sådan. I kan sige: »Jeg skal være læge«, så bliver regeringen glad og mormor stolt. I kan også sige: »Jeg skal være stripper«, sagde lektoren, der mente, det var vigtigere at spørge studenterne om, hvem de er.

- Slap af med alle de forventninger. Det skal nok gå. I er bedre klædt på, end I selv tror, forsikrede Helle Juul, der mener, det er usandt, når medierne beskriver de unge som værende »egocentrerede, opmærksomhedssøgende Instagram-junkier«.

- I ryger og drikker mindre - gymnasiefester tæller ikke. I engagerer jer politisk, og I tager længere uddannelser, fremhævede Helle Juul.

Matilde Have Kallesøe fra 3.y holdt elevtalen, og hun opfordrede sine medstudenter til at klappe sig selv på hovedet, så de kunne mærke huen, og at den sad rigtig godt.

Hun sagde, at gymnasie-tiden havde været festlig, farverig og sjov, men også hård og til tider frustrerende.

Hen over baren ...

Og hun takkede lærerne:

- I har været inspirerende i undervisningstimerne - og henover baren ved studenterfesterne, har I været mindst lige så inspirerende, konkluderede Matilde Have Kallesøe og sluttede af med en opfordring til alle dem i salen med nyindkøbte huer på.

- Vær jer selv. Bliv ved med at være de dejlige mennesker, I er.

Berit Eika, der er prorektor ved Aarhus Universitet og medlem af Ikast-Brande Gymnasiums bestyrelse, fik fornøjelsen af at tale som 40 års-jubilar. Hun holdt i øvrigt elevtalen, da gymnasiet blev indviet.

.....

Læs hele rektors tale og Berit Eikas tale på AOIB.DK Og se navnene på alle studenter samme sted

Glade studenter Foto: Flemming Hansen
Matilde Have Kallesøe holdt elevtalen Foto: Flemming Hansen
Læs også
162 nye STX-studenter 162 nye STX-studenter
Læs også:
162 nye STX-studenter
Læs også
50 nye HF-studenter 50 nye HF-studenter
Læs også:
50 nye HF-studenter
Læs også
<span>Rektor til studenterne:</span> Grib de chancer og muligheder, der dukker op <span>Rektor til studenterne:</span> Grib de chancer og muligheder, der dukker op
Læs også:
Rektor til studenterne: Grib de chancer og muligheder, der dukker op