Diamantbrudeparret i Solsikkehuset mødtes over et landgangsbrød

Erik og Else Jacobsen fra Ikast kan fredag fejre diamantbryllup. Kærligheden blomsterede for seks årtier siden over et landgangsbrød og en rap scorereplik

Udgivet:05. august 2021, 07.45

Læsetid:3 minutter

Solsikken er klæder det hvidkalkede hus og fanger med det samme opmærksomheden. - Den kunne godt trænge til at blive malet op, men jeg ved jo ikke, om dem der køber huset vil beholde den, siger Erik Jacobsen, der malede solsikken i 2006. Foto: Camilla Abildgaard Norup

Camilla Abildgaard Norup
Egnsredaktør| can@herningfolkeblad.dk

2 år siden

IKAST På gavlen af den gamle købmandsgård på Kirkegade i Ikast malede ejeren af huset, Erik Jacobsen, en stor solsikke inspireret af et af Søren Ryges tv-programmer. Siden er huset i folkemunde blevet kendt som »Solsikkehuset«.

Bag murene gemmer der sig også lidt af en solstrålehistorie om et ægteskab, der fredag 6. august har varet i 60 år.

Erik og Else Jacobsen mødte hinanden til en fejring af forstanderparret på KFUM’s soldaterhjem i Gedhus ved Karups bryllup.

- Det var kærlighed ved første blik - eller i hvert fald meget tæt på, siger Erik Jacobsen.

Rap i replikken

Han arbejdede dengang som assistent på soldaterhjemmet, og han kom til at sidde over for den seks år yngre 17-årige Else, som var ung pige på soldaterhjemmet.

- Han fangede min opmærksomhed med det samme. Vi sad og delte et landgangsbrød, og pludselig sagde Erik, at det var ærgerligt, at det ikke var lidt længere, for så kunne vi da have mødtes på midten. Det synes jeg var lige lovligt frækt sagt, siger Else Jacobsen.

- Men det virkede, konstaterer Erik Jacobsen med et glimt i øjet.

De kække kommentarer har Erik Jacobsen generelt haft held med i løbet af parrets tid sammen.

- Et par måneder efter vi havde mødt hinanden, havde Erik inviteret mig i biografen. Jeg havde taget min pæneste kjole på, og den komplimenterede han mig for. Jeg sagde, at jeg selv havde syet den, og så udbrød han: »Det bliver dejlig billigt, når vi to skal giftes, når du selv kan sy kjolen.«

Mistede sønnen

Året efter blev parret gift, og siden kom de fire børn Lone, Kirsten, Carsten Michael og Thomas til. I dag er Erik og Else Jacobsen velsignet med ni børnebørn og to oldebørn.

Sidste år var Else og Erik Jacobsen dog ude for den store tragedie at miste deres ældste søn, Carsten Michael Jacobsen, som døde pludseligt af en blodprop.

- Det er den største sorg, man kan forestille sig, og det fylder stadig helt enormt. Derfor har vi også valgt ikke at holde en fest i anledning af vores diamantbryllup, siger en berørt Else Jacobsen.

Plejer interesserne

Ser parret tilbage på deres lange ægteskab, er det dog de lykkelige stunder, der fylder mest.

Og ifølge de to er en del af opskriften på et langt og lykkeligt ægteskab at pleje hver sine interesser.

Mens Erik Jacobsen, ud over sit job som bygningsmaler, har nydt at svinge penslen på lærred og papir, så har Else Jacobsen, siden hun var ung, spillet håndbold.

- Vi er stadig fem piger fra mit gamle håndboldhold i Ikast KFUM, der mødes en gang imellem, siger hun.

Der bliver også flittigt fulgt med på skærmen i disse dage, når håndboldherrerne tørner ud ved OL i Tokyo. Alle slutrunder - faktisk inden for de fleste sportsgrene - bliver fulgt.

Således kunne Folkebladets journalist nyde det rørende øjeblik, da Viktor Axelsen spillede sig til OL-guldet, i selskab med diamantbrudeparret.

Dagen forinden var Anne Marie Rindoms guldtriumf også blevet fejret i stuen.

- Og hun fik jo et opkald fra kronprinsen, og sørme om ikke også vi har fået en kongelig hilsen. Vi har lige fået brev fra dronningen, siger Else Jacobsen og viser den hvide konvolut.

Else og Erik Jacobsen fejrer deres diamantbryllup med børn og børnebørn i Solsikkehuset fredag.

- Forhåbentlig får vi vores søn, der bor og arbejder i Frankrig med på videoforbindelse, siger Else Jacobsen.

På facaden kan man også se Erik Jacobsens afbildning af de fire årstider. - Da jeg havde malet dem fik jeg en flaske vin af naboen. Han var så glad for ikke længere bare at se på en hvis væg, når han så ud af sit vindue. Foto: Camilla Abildgaard Norup
ERIK OG ELSE JACOBSEN

Henholdsvis 84 og 78 år.

Begge stammer fra Vestjylland - Erik fra Thyborøn og Else fra Linde ved Holstebro.

Parret blev gift 6. august 1961.

Han er uddannet bygningsmaler, mens hun er uddannet sygehjælper og senest har arbejdet på Grønneparken i Ikast.

Parret har sammen fire børn: Lone, Kirsten, Carsten Michael, som døde i 2020, og Thomas.Tilsammen har de ni børnebørn og to oldebørn.

Erik Jacobsen er forfatter til to bøger og står bag et hav af kunstværker.

Else Jacobsen har i mange år undervist et hold af »nørklere« i parrets hjem.