Kaglen ved kilderne

Høns kan både lægge æg og fungere som praksisnært undervisnings-materiale.

Udgivet:09. februar 2016, 10.41

Læsetid:2 minutter

Underviser Kurt Jørgensen og elev Mathias Jæger Larsen med to af de nytilkomne høns Foto: Troels Romby Larsen

HØNSEGÅRD Forbipasserende og besøgende har siden midten af januar igen kunnet se fritgående høns gå og sparke bagud ved Tinnetgaard Bo- og Erhvervsskole på Hammervej i Vonge nær Skjernåens og Gudenåens udspring. De 400 økologiske høns er indkøbt af pædagogiske grunde, fortæller forstander Lone Kaiser, der er særdeles tilfreds med, at skolen for bogligt svage, sent udviklede og følelsesmæssigt ramte unge igen har et egentligt husdyrhold som supplement til hestene, kaninerne, kattene og hundene.

- Vi har længe snakket om, at det for de unge mennesker, der får mest udbytte af at være i praktik internt på Tinnetgaard, ville være oplagt at have vores egen produktion af økologiske æg af mange forskellige grunde. Dels skal hønsene have vand og foder hver dag, der skal indsamles æg, holdes øje med, at hønsene trives, og fremadrettet skal vi også gerne sælge nogle æg ved stalddørssalg - alt sammen opgaver, der både ligner og er et rigtigt stykke arbejde som på en hvilken som helst arbejdsplads i samfundet. Vores fornemste opgave som uddannelsessted er at modne de unge til en tilværelse, hvor de så vidt muligt kan stå på egne ben. I den forbindelse er det også vigtigt, at de har fået en arbejdsidentitet, så de kan stå op om morgenen, udføre en lang række anviste arbejdsopgaver, kan arbejde sammen med andre og være ansvarsfulde over for både mennesker, dyr og materiel. Vi synes, vores genstartede ægproduktion er perfekt til opfyldelse af det formål, fortæller forstander Lone Kaiser, der sammen med sin mand, Michael, startede Tinnetgaard op i 2000 og siden har udviklet stedet til at være et eftertragtet sted for mange af landets kommuner, når de har nogle unge mennesker, der bl.a. viser interesse for land- og skovbrug.

Stedet er for øjeblikket fuldt booket med indskrevne elever, hvoraf mange kommer til at arbejde med hønsene. Fra marts vil det igen være muligt at køre forbi Tinnetgaard og købe en bakke økologiske æg fra de fritgående høns.