Sparekasselegat sikrer hjerterstarter på Ruskjærholm

Med en donation på 15.000 kroner kan Ikast Sparekasses legat sikre, at hjælpen er nær, hvis uheldet er ude

Udgivet:18. december 2022, 08.47

Læsetid:2 minutter

Bestyrelsen fra Ikast Sparekasses Legat, Carsten Kismeyer, Allan Nielsen, Jens Nørholm, Eg Hammer Larsen, og fra bestyrelsen i Kræftens Bekæmpelses Lokalforening Inger-Lise Katballe og Jens Hammer Larsen ses her foran den nye hjertestarter ved Ruskjærholm. Foto: Privatfoto

1 år siden

LEGAT Med en donation på 15.000 kroner fra Ikast Sparekasses legat er hjælpen nær, hvis uheldet skulle være ude, mens man opholder sig på Ruskjærholm.

På initiativ fra en af stedets mange brugere, Jens P. Hammer Larsen, er der netop opsat en hjertestarter.

- Jeg gennemgik i august 2018 en stor kræftoperation i bughulen og fik fjernet en stor tumor og den ene nyre. Efterfølgende fik jeg via kommunen kontakt til Kræftens Bekæmpelses Lokalforening i Ikast-Brande og Henning Busks mandegruppe og et træningshold. De hører begge til på Ruskjærholm, fortæller Jens P. Hammer Larsen.

Han blev tilmeldt begge hold og er slet ikke i tvivl om, at det har været godt for hans sygdomsforløb.

- Det betyder en del at være sammen med nogen, som forstår og kan sætte sig ind i den situation, man er i, siger Jens P. Hammer Larsen, der samtidig fik lyst til at give noget tilbage til andre.

Mange brugere

Ruskjærholm bliver ikke alene brugt af Kræftens Bekæmpelse, men også af andre foreninger, blandt andet Hjerteforeningen og kommunens rehabiliteringshold, som også har træning og undervisning på stedet.

- Under en af mine første træninger bemærkede jeg, at der ikke er en hjertestarter på stedet, og det undrede mig. Jeg fandt ud af, at man tidligere havde søgt om at få en, men fået afslag, fordi den nærliggende skydebane allerede har en hjertestarter. Det syntes jeg ikke var optimalt. Der skal handles hurtigt, hvis uheldet er ude på en af Ruskjærholms motionsstier. Jeg tænker, stedet bruges af en del personer, som vil kunne føle sig meget mere trygge, når de ved, at der er livgivende førstehjælp indenfor rækkevidde, siger Jens P. Hammer Larsen.

Området omkring Ruskjærholm har dårlig mobildækning, så der kan være problemer med at komme igennem til 112, hvis det skulle blive nødvendigt.

Jens P. Hammer Larsen gik derfor i gang med at finde finansieringsmuligheder til »projekt hjertestarter«.

- Ikast Sparekasses Legat sagde straks ja. De syntes, det var et godt formål at støtte og donerede straks 15.000 kroner. Derudover fik vi et tilskud fra Ikast Planteskole på 5.000 kroner, som skulle gå til et kursus i livgivende førstehjælp og brug af en hjertestarter. Kurset skulle holdes for gruppelederne, som har de forskellige hold, som kommer på stedet. Et kursus, som blev taget rigtig godt imod. Der var så mange tilmeldte, at vi måtte holde et ekstra kursus, og disse vil nu fremover blive holdt hvert andet år, siger en glad Jens P. Hammer Larsen.

Legat

Ikast Sparekasses Legat blev stiftet i 1980/81. Efter en trængt økonomi blev Ikast Sparekasse overtaget af Sparekassen SDS. Restkapitalen efter overtagelsen blev omdannet til et legat. Afkastet af legatets midler skulle årligt uddeles til »almennyttige, velgørende, kulturelle, uddannelsesfremmende og/eller erhvervsfremmende formål med tilknytning til Ikast og omegn«, som der står i legatets formål.