Væveren og naturvennen fylder 85

Niels Peter Andersen fylder på lørdag halvrund - fejringen venter til efteråret

25. april 2020, 06.11

Niels Peter Andersen, tidligere væver fylder 85 år på lørdag. Foto: Jette Aaes

FØDSELSDAG Forelskelse blev vævet videre til kærlighed og ægteskab - og bragte som ganske ung Niels Peter Andersen til Ikast, hvor han stadig bor, elsker sin kone Olga og på lørdag kan fejrer sin 85 års fødselsdag.

- Jeg behøver nu heller ingen festivitas. Men Olga fylder 85 om et halvt år. Til den tid må vi forhåbentligt inviterer gæster igen, og så kan vi slå de to ting sammen, siger den forhenværende væver.

Han er født og opvokset på et lille landejendom ved Kjellerup. Men så var det, han mødte syersken Olga fra Bording. De blev gift som 21-årige, og et par dage efter brylluppet var hans svoger klar med et tip om et job på hans arbejdsplads, Ikast Silkevæveri.

Væver og værkfører

De nygifte flyttede til Ikast, og i ti år var Niels Peter Andersen væver på det daværende lokale silkevæveri.

Så var svogeren, Anton Christensen, der igen med et nyt tilbud. Han havde netop investeret i sit eget væveri, Auni. Her blev Niels Peter Andersen i første omgang væver og overtog efterhånden ansvaret som værkfører.

- Det var altså ikke min titel - men min funktion. Vi gik ikke så meget op i titler dengang.

Det var i den periode, hvor Auni blandt andet tjente smør til brødet som leverandør af frottéstof til sygehusene i Danmark og Norge.

Niels Peter Andersen arbejdede på Auni i 28 år, indtil han gik på pension.

Politik og natur

I fritiden har han også altid fundet tid til at flette andre facetter af livet ind.

Han var således i årene fra 1990-93 formand for De Radikale i Herning-Ikast Kredsen, hvorefter han i de efterfølgende tre år var amtsformand for De Radikale.

Sidenhen ødelagde en Venstre-politiker Niels Peter Andersens politiske tilhørsforhold:

- Ja, det var Anders Fogh Rasmussen. Da han som statsminister bakkede op om motorvejen ved Silkeborg, så meldte jeg mig ud. For De Radikale var støtteparti til regeringen. Motorvejen går lige ind gennem et af de smukkeste naturområder i landet. Det var og er jeg stor modstander af.

En beslutning Niels Peter Andersen altså tog på vegne af naturen, som altid har ligget hans hjerte nært.

Sitka inspireret af Ikast

I 1986 var han således også med til at så frøet til en lokalafdeling af Naturfredningsforeningen i Ikast. Her sad han i bestyrelsen frem til tiden som Radikal formand.

Jeg havde ikke tid til begge dele, forklarer han - der også altid har lagt meget energu i den velholdte skrånende have ved boligen på Nygade, som parret købte i 1958 - året efter, de blev gift: Huset, som bærer navnet Sitka.

- De tidligere ejere drev Sitka Trikotage her fra huset. Den lille tilbygning var systuen. Vi har sat meget i stand i løbet af årene. Men vi synes, Sitka passede til huset og skulle blive på gavlen. Hvad navnet betyder? Der var ingen sitka-graner på grunden, da vi købte huset. Så vi tror, de tidligere ejere har ladet sig inspirere af bostaverne i byens navn...