Nu har Ikast også fået en verdensmålsgavl: En påmindelse om flittighed og arbejdsglæde

Verdensmålsgavl blev afsløret ved Ikast Bibliotek. Alle værker har et verdensmål med betydning for den enkelte by. Ikast har fået målet for antændige jobs og økonomisk vækst

Udgivet:24. september 2022, 07.30

Læsetid:3 minutter

Kunstner Sofie Amalie Andersen læste i lørdags op fra den ene del af de to kunstværker, som bestod af gavlkunsten og en husstandsomdelt avis. Foto: Henrik Ole Jensen

Mikkel Korsgaard Christensen
Journalist| mkc@herningfolkeblad.dk

FERNISERING Hun tripper en anelse forsigtigt og smiler ved synet af, at så mange står med avisen i hånden. En helt særlig avis, som i denne uge er blevet husstandsomdelt i byen sammen med Ikast Avis. På forsiden ses ordet »Giornata« efterfulgt af et hashtag og tallet 14. Avisen er den ene del af kunstner Sofie Amalie Andersens kunstværk til gavlen på biblioteket i Ikast.

Kunstneren fra Bornholm kan foran publikum sole sig i neonlysets skær, præcis som Shu-bi-dua synger et sted. Men det er ikke en sang, der skal til at begynde.

Det er en fortælling om det 12. gavlkunstværk i rækken ud af i alt 17 i Midt- og Vestjylland. Anden del af Sofie Amalie Andersens værk er nemlig en neoninstallation - igen med teksten »Giornata« - nu med tallet 15 efterfulgt af et hashtag.

En påmindelse

Og hvad ligger der så i det italinske ord? Ja, det er netop, hvad kunstneren ønsker at udfordre beskueren til at stille spørgsmålstegn ved.

- »Giornata« er det italienske ord for »dag« i sin udstrakte form. Ofte bruges ordet i sammenhæng med omtale af arbejde, indsats eller forløb og kan oversættes til »dag« eller »dagsværk«, lyder det fra næstformand i børne, kultur, og fritidsudvalget, Thomas Østergaard (V).

I sin tale fortæller næstformanden om, hvad det egentlig er, en verdensmålsgavl kan.

- Ikast, som den aktive erhvervsby, har i 2022 sammen med Sofie Amalie Andersens visuelle og litterære gavlværk således sat fokus på FN’s verdensmål om at sikre retten til anstændige jobs og økonomisk vækst for alle.

Det er det. verdensmålsgavlene kan.

- Ikast-gavlen er den 12. af de 17 kunstgavle, som er inspireret af FN’s 17 verdensmål. De kan få os til at tænke over og samtale om verdensmålene på en anden måde gennem kunsten, sagde næstformanden.

Lært Ikast at kende

Snakken blandt godt et halvt hundrede publikummer foran gavlen kredser om, at gavlen kan være en påmindelse om arbejdsglæde og at sikre retten til et godt job.

Sofie Amalie Andersen er af få ord denne formiddag. Men hun fortæller dog, at hun frem mod afsløringen har forsøgt at få et indgående kendskab til Ikast, egnens historier, og hvem ikastfolket var, er, og vil være.

- Det har været en spændende opgave, hvor jeg har fået indsigt i området, siger Sofie Amalie Andersen.

Hun griber en avis og beder pludselig om ordet. Nu vil hun læse lidt op fra avisen, som tager læseren med rundt i byens historie gennem et lyrisk smukt, udefrakommende pennestrøg. Sofie Amalie Andersen tager publikum med gennem 13 dage og kommer både rundt om kunstens betydning blandt Per Kirkeby, Poul Gernes og de andre fra kunstnerkvarteret. Hun kommer omkring områdets væksteventyr, men også afmagtens kampe i fortidens travle systuer.

Nu har både Nørre Snede, Brande og Ikast fået en verdensmålsgavl. Den næste - og sidste i rækken i Ikast-Brande - bliver afsløret i Engesvang 9. oktober.