Polarekspres på tur: Målet er at se nordlyset

Linda og Jesper Bjørnholt gør det stik modsatte af de fleste danskere: De holder ferie om vinteren og drager mod nord

Udgivet:05. januar 2023, 07.30

Læsetid:4 minutter

Besøget på Nordkap blev en helt fantastisk oplevelse med dansende grønt nordlys som kulisse. Foto: Jesper Bjørnholt

Laila Kempel
Journalist

5 måneder siden

FRITID Temperaturen ligger langt under frysepunktet. Faktisk helt ned til minus 28 grader celcius. Det betyder, at sneen, der ligger overalt, knitrer sprødt, når den syv-et-halvt ton tunge autocamper triller rundt i det nordlige Skandinavien.

- Ja, det fryser jo så hårdt, at salt ikke giver mening, siger Jesper Bjørnholt, som forklaring på, hvorfor vejene så langt mod nord oftere er hvide end sorte.

Han er netop vendt hjem efter en flere uger lang ferietur nord for polarcirklen og med 7000 kilometer mere på kilometertælleren i den 9,2 meter lange veludstyrede autocamper, der agerer hjem for både ham, hustruen Linda og deres to små hunde, Ronja og Bounty.

De elsker når tiden tillader, at de kan tjekke ud og drage mod nord.

I polarmørket langt udenfor lands lov og ret, sidder de i buldrende mørke, nyder naturen, stilheden, den imponerende stjernehimmel og de absolutte højdepunkter: Nordlyset.

Dansende nattelys

Det farvestrålende lys, der danser rundt på himlen i uforudsigelige formationer og faconer, er ifølge ægteparret værd at køre efter. I år var ægteparret heldige at opleve masser af lys i mørket og sågår også i de mere sjældne røde nuancer.

- Det er bare svært at forklare. Men det er så fascinerende, siger Jesper Bjørnholt.

- Normalt er det de grønne farver, man ser. Men i år fik vi også lov at se de røde, som ligger længere ude i atmosfæren og derfor er sværere at få og se, siger han.

Linda Bjørnholt har også en anden vigtig faktor for at køre mod kulde og sne.

- Vi har jo ikke rigtig vinter i Danmark mere. Så det kræver lidt sne at komme i rigtig julestemning, siger Linda Bjørnholt, som udmærket er klar over, at de mange mørke timer højt mod nord nok ikke ville være attraktive, hvis det var hverdag.

- Det er mørkt det meste af dagen. Og solen står så langt nede i horisonten, at det kan være svært at kalde det lyst, selvom solen skinner. Det er specielt, men hyggeligt at opleve, forklarer hun.

Sne, tocifrede frostgrader og et stort tungt køretøj kan lyde som en umage cocktail.

Alene i mørket

Jesper Bjørnholt erkender, at det kan være udfordrende, men at det er en del af oplevelserne.

- Intet slår at sidde alene i mørket, hvor der er så stille, at man kan høre en knappenål falde. Selvom temperaturen er lav, så føles det ikke koldt som herhjemme i Danmark. Luften er frisk på en helt anden måde, siger han.

Indenfor i autocamperen er der både gas- og dieselfyr og varmepumpe, så ingen fryser, understreger ægteparret, der også bruger turene til at holde udkig efter vilde dyr.

- Her på vores sidste tur så vi mange elge og en masse store rovfugle. Jeg er vild med at »fange« de vilde dyr, konstaterer Linda Bjørnholt.

Ægteparret har ikke de store behov for at møde en masse menneske og søger derfor bevidst udenom de store turistmagneter.

- Når du kører nordpå, så møder du en anden form for accept. Der er ingen, der dytter og er utålmodige. Alle tager det ganske roligt og viser hensyn, siger Jesper Bjørnholt.

Ægteparret søger stilheden og nyder på den gode måde at være alene i ødemarkens totale mørke.

- Der er så mørkt, at du ikke kan se en meter foran dig, og ja i år var der faktisk ’en, der gik ind i camperen, fordi han slet ikke så den. Og så tænkte vi: Øv, så var vi alligevel ikke helt alene.

Linda og Jesper Bjørnholt nyder at tage deres autocamper på tur til minusgrader højt mod nord. Foto: Laila Kempel
Nordlysets dansen på bælgmørk nattehimmel kan noget helt specielt. Foto: Jesper Bjørnholt
De to hunde Ronja og Bounty lider ingen nød, når de er med på tur. De har det lunt og godt både i autocamperen, men også i den medbragte hunde-klapvogn. Foto: Jesper Bjørnholt
På årets tur efter nordlys var der ekstra gevinst i form af de røde nuancer, der ligger længere ude i atmosfæren og derfor er sjældnere at opleve. Foto: Jesper Bjørnholt
Julemandens by klædt i lys og nyfalden sne. Foto: Jesper Bjørnholt
Det 9,2 meter lange og 7,5 tons rullende hjem tager ofte turen til det kolde nord. Foto: Jesper Bjørnholt