
Øko-selvbygger i Nørre Snede bliver konsulent: Væredygtige og bæredygtige råd
Efter i 20 år at have bygget på familiens eget øko-halmhus i Nørre Snede har Søren Raffnsøe etableret sig som konsulent i bæredygtig levestil
Udgivet:07. september 2020, 14.25
Multi-kunstneren Søren Raffnsøe er ud over musiker, musisk konsulent, souschef og forretningsudvikler også øko-selvbygger i Nørre Snede og har derfor nu etableret som konsulent inden for øko-selvbyg. Foto: Henrik Ole Jensen
3 år siden
NØRRE-SNEDE Skovdalen hedder den snoede grusvej i den sydlige del af Nørre Snede, som for 20 år siden af daværende Nørre Snede Kommune blev udlagt som område for bæredygtigt byggeri.
I dag blomstrer de 13 byggegrunde på vejen med 13 vidt forskellige boliger. De fleste huset tegnet og selvbygget af beboerne og tilpasset deres personlige tanker i forhold til bæredygtige materialer og metoder.
I området forpligtiger familierne sig til at spare på ressourcer og energi og forsøge at skabe mindst muligt affald ud af livet og dagligdagen. Blandt andet har hvert hus på vejen sit eget vandrensningsanlæg, hvor spildevandet fra boligen bliver renset enten i beplantede sandfiltre eller i pilerensningsanlæg.
Et halmhus i vækst
For enden af vejen bor Marie Hultberg og Søren Raffnsøe.
I et halmhus, de selv gik i gang med at bygge i 2001. Halvandet år senere rykkede parret ind i de første færdige 60 kvadratmeter. En efterårsstorm tog forteltet på den campingvogn, de ellers boede i på den 2700 kvadratmeter store naturgrund, mens de byggede. Så for at sikre sig tørvejr over deres nu våde ejendele flyttede de ind i den del, der - næsten - var færdig.
I dag, 19 år senere, bor parret og deres søn Rasmus, 18 år, i halmhuset på nu 170 kvadratmeter. Det er løbende bygget ud, så det ud over køkkenalrum også rummer stue, soveværelse, badeværelse, værelse, aktivitetsrum, carport , køkkenhave, drivhus og en stor øko-pool. Lige nu er parret gået i gang med at inddrage en del af terrassen foran huset mod syd. Det skal blive til et orangeri.
- Vores hus er en løbende proces. Det er et hus, vi har skabt sammen, og vi når sandsynligvis aldrig til det punkt, hvor vi siger, nu er det færdigt. Mens vi bor her, finder vi ud af, at der er ting, vi kan gøre bedre eller anderledes. Vi har også opdaget, at det at være i den proces har udviklet vores evne til at tænke i alternative løsninger og til at tænke bæredygtighed ind i vores liv mere bredt set. Og det tror vi på, kan inspirere og skabe værdi for andre, konkluderer Søren Raffnsøe.
Al den læring, erfaring, indsigt og personlige udvikling - opture, nedture, fejl, ommere, alternative løsninger... har han sammen med Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande samlet til et nyt iværksætterprojekt.
Inspiration til private og erhvervslivet
Søren Raffnsøe har netop sået frøene til sit eget konsulentfirma, hvor han vil rådgive og hjælpe andre i gang med at tænke i grøn omstilling, bæredygtige løsninger og implementering af FN’s Verdensmål - både i forhold til private selvbyggere og til bæredygtighedsprojekter i erhvervslivet.
- Jeg har godt 20 års akkumuleret erfaring og viden, jeg gerne vil dele med andre. Fordi det giver mening. Både for mig selv, for miljøet og for bæredygtige tanker, som er nødvendige. Jeg transformerer ikke konkret vores hus, men vores rejse og alle vores erfaringer, som jeg ved, kan inspirere andre, siger Søren Raffnsøe.
Han er oprindeligt fra Kolding, hvor han som ung blev uddannet elektronik mekaniker.
- Jeg har altid været vild med at skrue og samle ting - finde ud af, hvordan de virker, eller hvorfor de ikke virker.
Men Søren Raffnsøe er også særdeles musikalsk, og han savnede musikken i sit liv. Derfor søgte valgte han Rytmisk Center i Silkeborg under Aarhus Musikkonservatorium. En platform han siden har brugt til at gøre musik til levevej. Både som musiklærer, sangskriver, komponist, i flere rytmiske bands - blandt andet sit eget Raffn’Band. Desuden bruger han i dag også musik og fællessang som fundament for team building workshops og events i en række danske virksomheder.
Som med sit eget husprojekt er hans arbejdsliv i dag også en løbende proces, som består af en halvtidsstilling som souschef og forretningsudvikler på et økologisk landbrug, som samtidig er en bo- og erhvervsskole for unge, i Tinnet Krat ved Tørring.
Drømmen om eget hus
Alt sammen arbejde, han har kunnet passe ind i livet som øko-selvbygger i Nørre Snede.
Parret boede tidligere i lejlighed i Silkeborg og ønskede mere plads. Men som nyuddannede rakte pengene ikke langt.
- Vi erkendte, at der kun var en mulighed, hvis vi skulle kunne bo i eget hus i naturen, som vi drømte om: At bygge noget selv, siger Søren Raffnsøe.
De faldt over den dengang nye bæredygtige udstykning i Nørre Snede - og sprang til.
- Jeg havde mødt landets første halmbygger, Steen Møller, fra Sdr. Felding, og han var en kæmpeinspiration.
Søren Raffnsøe deltog i første omgang i en workshop i selvbyggeri hos Steen Møller. Sammen slog parret stregerne til deres drømmehus, og herfra var det så bare at forsøge sig frem i området, som klos op ad et velfriseret parcelhus-kvarter i begyndelsen fik en snert af en midtjysk Thylejr.
- Vi købte blandt andet de små klassiske halmballer hos landmænd i området. Fandt sammen ud af at presse dem og bygge mure op. Marie blev verdensmester i at pudse halmvægge med lerpudsblandinger, fortæller Søren Raffnsøe.
- Hos producenter i området købte vi fejl-, overskuds- og genbrugsprodukter. Vinduer til 20 kroner per fag og overskudstræ som gulvbrædder.
Træstammerne til stolperne i husets bærende konstruktion blev købt lokalt i Nedergård Skov, der støder op til Skovdalen.
- Dem ville jeg samle ved håndkraft. Men jeg fandt ud af, hvor svære - rettere sagt umulige - de var både at save og håndtere ved håndkraft. Derfor fik jeg hjælp af lokale Jim, der havde en kran og kunne løfte stolperne helt præcist på plads for os.
Fra øko- til luksushippie
Parret begyndte også deres øko-liv med multtoilet, men senere, da der på foranledning af embedslægen blev ændret på tilladelserne, fik familien ved samme lejlighed lavet et klassisk toilet.
- Et multtoilet er superfint for unge hippier. I dag er vi rigtig glade for vores træk og slip-toilet, siger Søren Raffnsøe med et indsigtsfuldt smil.
En snert af luksus-hippie er der derimod over øko-poolen, som Marie og Søren Raffnsøe allerede fra begyndelsen drømte om. Den blev en realitet for fire år siden.
- Jeg brugte lang tid på at beregne på poolen og på den bedste måde at skabe den. På nettet kom jeg i kontakt med en englænder, der havde sin egen og god erfaring med såkaldte natural pools, og så begyndte vores eget projekt at falde på plads. Jeg skulle bruge hjælp til at støbe poolen, men den første entreprenør, der påtog sig opgaven kunne alligevel ikke helt forstå projektet og gav op. Tilfældigvis skulle jeg hente troldtekt-plader i Bording og opdagede en stort anlagt sø i naboens have. Naboen var entreprenør og forstod straks opgaven, så han fik gravet ud og bassinet støbt. Trærammen skabte vi ud af kæmpe-paller fra Stea i Engesvang, siger Søren Raffnsøe.
De rensende bobler
De 110.000 liter vand i det 2,5 meter dybe bassin, hvor svømmearealet måler 10 gange 4 meter, bliver løbende boblet til bevægelser, som lader vandet flyde ud mellem beplantningen af gul og blå iris, åkander, tækkerør og enkelte dunhammere, som alt sammen helt naturligt sørger for at rense vandet i poolen.
- Poolen har være fantastisk på de varme dage i august, men vi er også vinterbadere. Fra huset har vi set fiskehejre og en enkelt smuk blå isfugl ved bassinkanten. Det er en fascinerede oplevelse at få med, at det vi gør direkte understøtter en øget diversitet af dyr og planter, som vi kan nyde 24-7, og som tilmed spiller direkte ind i flere af FN’s verdensmål, siger Søren Raffnsøe.
Alt sammen udgør de konkrete, tekniske og håndværksmæssige dele den akkumulerede indsigt i Søren Raffnsøes nye forretningsområde. Derudover er der også en mental side til øko-selvbyg.
Ingen skam
- Selvbyg for Marie og Søren bliver aldrig en proces, hvor man går i gang, og to år efter står man med nøglen til et fikst og færdigt hus. Det er i sagens natur en løbende proces - som måske altid vil være på vej i en ny, en bedre, mere bæredygtig retning. Det er også en proces, hvor materialerne bestemmer farten - hvornår får vi adgang til præcist de vinduer, vi har brug for? Det er en asynkron proces, som kræver tid, og at man som person kan finde ro og tilfredshed i det. Selvfølgelig bliver man også frustreret. I vores projekt er styrken, at vi har været frustrerede på skift, så der altid har været en til at hive den anden op. Det er en vigtig vekselvirkning. Og så har det været vigtigt, at vi tillærte os ikke at føle skam over, at vores hus aldrig synes færdigt. Det har vi vendt om til: Sådan er vi. Som konsulent arbejder jeg derfor både med bære- og væredygtighed, siger Søren Raffnsøe.
I dag nyder parret præcis der, hvor de er i processen. De glæder sig til orangeriet, som - måske - står færdigt til næste år. Og glæder sig over, at de i dag har en masse individuelle og vidt forskellige naboer i Skovdalen.
Vision om nyt boligområde
Det udsolgte område har inspireret Lokalrådet i byen til at forhandle med Ikast-Brande Kommune om en ny udstykning efter lignende principper i den nordlige del af Nørre Snede.
- Folk her i byen har vænnet sig til vores måde at bygge og bo på, og mange lokale går ture, spørger ind til og følger interesseret med i udviklingen af vores huse, siger Søren Raffnsøe.
- I processen er vi blevet dygtigere og bedre, og min hedeste drøm er at bygge et helt nyt forfra og gøre alt rigtigt fra begyndelsen. Men det gider jeg simpelt hen ikke, konstaterer han med noget, der alligevel minder om et tilfreds smil.
Nu lader han i stedet sin høst af erfarings-frugter komme andre til gode.







