Fuglene flottede sig

I 36 år har Ikast Fugleforening vist sine fugle frem, og i år var ingen undtagelse, selvom medlemstallet er dalende

Udgivet:22. oktober 2018, 12.27

Læsetid:3 minutter

Svend Åge Nielsen, Ikast, har omkring 100 fugle derhjemme i en voliere. Han har haft fugle, siden han var 15 år, og han blander selv foderet til fuglene, så han er sikker på, at de får det bedste. Hans interesse koster ham et par hundrede kroner om måneden. Foto: Henrik Ole Jensen

Marianne Brink
Lokalredaktør| map@midtjyllandsavis.dk

IKAST »Nogenlunde holdning«, »lidt for lille hoved« og »for løse fjer«.

Nej, det er bare ikke nemt at være en lille fugl, når dommernes hårde blikke ser alt, selvom man blot er en lille gul gloster kanarie, der gør sig til og strækker hals, det bedste man har lært. Så lyder dommen alligevel »ikke trænet nok«.

Svend Åge Nielsen fra Ikast Fugleforening smiler lidt og konstaterer, at det har været nogle meget kompetente dommere, der har været på besøg i år. Intet undgår deres skarpe blikke.

- Man træner for eksempel en gloster kanarie ved at sætte papir i buret, så den skal strække hals for at kigge over. Det ligger i dens natur at strække hals, men vi får den bare til at gøre det endnu mere, hvis altså den er trænet nok, siger han.

Svend Åge Nielsen har haft fugle siden han var 15 år, da hans forældre solgte den gård, de boede på. Savnet efter dyrene var så stort, at da han fik et par fugle af den nye nabo, kastede han sig over sin nye hobby. I dag har han omkring 100 fugle fra 15-20 forskellige arter i sit voliere.

- Det er nok arbejdet med opdræt, der fascinerer mig. Denne gang har jeg været heldig, fordi jeg lige havde to ceresastrild, der passede godt sammen. Ligesom med mennesker. Så kommer der unger ud af det, siger han.

Og kuldet på ni udløste en første præmie for godt avlsarbejde.

De unge mangler

Svend Åge Nielsen har været med i Ikast Fugleforening siden starten i 1982. Før da måtte han til Silkeborg for at dele sin interesse med ligesindede. Foreningen i Ikast har dog et faldende medlemstal, og konkurrencen fra spil og mobiler får skylden.

- Det er en meget hård konkurrence, som er svær at stille noget op imod, siger Svend Åge Nielsen, der selv er nyslået pensionist.

Ikast Fugleforening har på nuværende tidspunkt 30 medlemmer.

Udstillingen, der i år blev holdt i den gamle golfshop på Eli Christensensvej i Ikast, har dog lokket nogle yngre forbi. 11-årige Lærke Sørensen fra Bording er kommet sammen med sin moster 41-årige Anja Sørensen fra Ikast for at kigge på fugle.

- Vi har selv undulater derhjemme. Jeg forærede Lærke to. Det var hendes mor vist ikke så begejstret for, men vi synes, at de er nuttede og pæne og sjove, så vi skulle da lige forbi og se alle de andre fugle, siger Anja Sørensen.

Lærke deler begejstringen, men der er dog et minus, hun har svært ved at ignorere.

- De larmer for meget. Det er lidt irriterende, siger hun.

Lærke Sørensen og Anja Sørensen har undulater derhjemme, men de skulle da lige forbi og kigge på alle de andre arter. Foto: Henrik Ole Jensen
Maja og Nicholas Siim tog børnene - toårige Alva og 14 dage gamle Elliot - med på fugleudstilling for at give ungerne noget sjovt at kigge på. De har engang haft en undulat, men nu rækker deres fugleinteresse til et par høns for æggenes skyld. Foto: Henrik Ole Jensen
Den lille gloster kanarie var så god til at strække hals, at den vandt dommernes gunst. Foto: Henrik Ole Jensen