Den allersidste dans - og det allersidste klip

Både dansere og bænkevarmere festede på plejecentret Solbakken i Ejstrupholm

22. oktober 2019, 14.02

Der var fyldt på dansegulvet fra første tone. Foto: Tom Laursen

EJstrupholm Den første tone var næppe presset igennem blæsebælgen på de to harmonikaer, førend de første trin var taget på dansegulvet.

Plejecentret Solbakken i Ejstrupholm havde nemlig inviteret til afdansningsbal, og her handlede det synligt om at udnytte tiden optimalt.

Ikke noget med at sidde genert ude i hjørnene og vente på, at nogen ville byde op til dans. Nej det handlede om at komme i gang og få sig rørt og nyde musikken

Frivillige og personale stod klar til at byde de ældre op til dans, og her spillede hverken køn eller kørestolshjul nogen rolle i forhold til, hvem der kunne tage sig en svingom på dansegulvet.

Blandt de aktive var socialpædagog Tina Rasmussen, der over ti gange har stået i spidsen for aktiviteteten erindringsdans, og også havde arrangeret det afsluttende afdansningsbal, hvor det fine tøj var kommet frem fra garderoberne.

Bordene var dækket op med både duge og foldede servietter.

Der skulle festes.

For Tina Rasmussen er det både en festdag men også en sorgens dag.

Ikke flere klip på kortet

For muligheden for at skabe rammerne for et sådan arrangement er svundet ind i takt med, at den såkaldte klippekortsordning falder væk til årsskiftet.

- Jeg synes det er ærgeligt, at man sådan tager værdigheden væk fra de ældre. Vi har fået så meget ud af det her på Solbakken, hvor jeg har været tilknyttet de sidste par år. Vi har haft mandeklub, dameklub. Og været på en masse gode ture ud af huset. Det må vi stoppe med nu, fordi pengene til at gøre det for, ganske simpelt skæres væk. Det er trist, siger Tina Rasmussen.

Hun lod dog ikke de dystre udsigter forhindre, at afdansningsballet blev en festdag.

Skål

- Skål, sagde hun og løftede glasset og opfordrede alle til at skåle med sidemanden.

- A ka'et se nøj - men det ka do well, lød kommentaren fra et af bordene inden »Lis og Svend« lod tonerne flyde fra skipperklaverene.

Først lidt vals, så lidt minder fra giro 413.

Eva Breinbjerg på 80 år var glad.

- Det er rigtig godt at være med. Det minder om dengang man gik til bal i forsamlingshuset og sad langs væggen som bænkevarmer. Det er jeg også i dag, siger hun med en god portion humor og lader blikket glide ned på kørestolen, der i dag er en del af hendes hverdag.

Ved siden af sidder 90-årige Emmy Palmelund, der også glæder sig over den gode musik og den hyggelige stemning.

- De arrangerer så meget for os, så der er ingenting at klage over, siger hun.

Luksushotel

Eva Breinbjerg tilføjer:

- Ja det er som et luksushotel. Vi får mad og kaffe flere gange om dagen, og de reder vores senge hver dag. Kan man forlange mere, siger hun og lader det gode humør sprede sig til resten af bordet.

Eller det vil sige til de få, der får lov at sidde i fred. For der er ganske travlt på dansegulvet, hvor træbenet svinges efter bedste evne.

Afdansningsballet fortsatte i et par timer kun afbrudt af en mindre festmiddag med kartoffelsalat og frikadeller. Man bliver jo sulten af sådan at valse rundt.

90-årige Emmy Palmelund og 80-årige Eva Breinbjerg hyggede sig til afdansningsballet på Solbakken i Ejstrupholm. Foto: Tom Laursen
Kørestolsbrugerne fik sig også en svingom til afdansningsballet på Solbakken i Ejstrupholm. Foto: Tom laursen
Der var pyntet op og dækket med både dug og flotte servietter, da årets erindringsdans blev sluttet af med afdansningsbal. Foto: Tom Laursen.