Optakt til hed debat i byrådet

Buurtzorg-projektet giver atter anledning til uenighed

Udgivet:22. marts 2021, 08.32

Læsetid:1 minut

For et år siden blev kontrakten med Lokalpleje Danmark skrevet under, og pilotprojektet blev skudt i gang. Nu er der imidlertid lagt op til ændringer i kontrakten, og det er et punkt på byrådets dagsorden på mandag. Foto: Flemming Hansen

Flemming Thulstrup
Journalist| flt@ikastavis.dk

IKAST-BRANDE Der er dækket op til en heftig meningsudveksling, når byrådet mødes mandag aften.

Temaet bliver Buurtzorg, der i efteråret startede som pilotprojekt i Bording-Engesvang-området.

Projektet, der er startet med inspiration fra Holland, varetages af Lokalpleje Danmark og går forenklet ud på, at ældreplejen varetages af små teams. Det skulle medføre, at den enkelte borger får besøg af de samme personer, der så igen er mere fortrolig med borgerens situation.

Socialdemokraterne har fra startet været skråt mod projektet, som man blandt andet ser som et direkte angreb mod den etablerede kommunale ældrepleje.

Og denne modstand er nu blevet endnu mere udtalt efter en behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Her var en ændring af kontrakten med Lokalpleje Danmark til debat.

- Udbyderen springer nu fra alt det, der er bøvlet ved ordningen, og som koster penge. På den måde er det jo helt umuligt efterfølgende at evaluere projektet. Jeg finder det direkte moralsk anstødeligt, lyder det skarpt fra Frank Heidemann Sørensen, der er formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, socialdemokrat samt arg modstander af pilotprojektet.

Ændringerne af kontrakten med Lokalpleje Danmark går blandt andet på, at leverandøren ikke skal dække opkald til sygeplejen i tidsrummet fra klokken 23.30 til klokken 7.30, og at man i samme tidsrum ikke skal dække akutte natlige opgaver.

Det er kun socialdomokraterne Frank Heidemann og Birthe Sørensen i udvalget, der stemmer imod indstillingen. De resterende medlemmer, hvilket vil sige Lars Lyhne (V), Bo Sand Kristensen (DF), Thomas Østergaard (V), Helle Mathiasen (V) og Heinrich Rune (K) stemmer for indstillingen.

Hvis ellers udvalgsmedlemmerne kan overbevise deres grupper, betyder det jo, at ændringen i den oprindelige kontrakt med Lokalpleje Danmark bliver stemt igennem på mandagens byrådsmøde.