Dilettant: Lilly lægger Munklinde ned

Munklinde byder i år på hele fire opførelser af »Balladen på Snollerup Kro«

Udgivet:14. februar 2020, 13.05

Læsetid:3 minutter

Det meste af dilettantholdet. Forreste rækker - Otto Johansen, Margit Nielsen og Per Bøgeskov Sørensen. Bageste række - Johan Pedersen, Nicolaj Bach Henriksen, Jesper Olsen, Tove Snedker, Anne Kirstine Kristensen, Betty Sørensen og Anette Johansen. Bag dem ses Kurt Furbo. Sminkøren Mette Olsen var ikke til stede, da billedet blev taget. Foto: Jens Anton Nordestgaard

Flemming Thulstrup
Journalist| flt@ikastavis.dk

3 år siden

AMATØRTEATER Kommunen får i denne måned en helt ny landsby.

Det sker 21. og 22. februar, hvor Munklinde for en stund bliver fjernet fra det kommunale landkort og erstattet med Snollerup.

Den står med andre ord på den årlige dilettantforestilling, og i år er valget faldet på »Balladen på Snollerup Kro«.

Det bliver til hele fire forestillinger i løbet af de to dage. Alle forestillinger finder sted i Munklindehus.

Fredag eftermiddag står den på dilettant med kaffe og kage, og om aftenen står den på samme menu.

Lørdag eftermiddag er der også kage, inden det lørdag er dømt festaften med dilettant, festmiddag, dans og musik.

- Vi har indtil videre solgt 540 billetter, men der er fortsat ledige pladser, smiler Kurt Furbo.

Folkebladet kigger forbi på en af de sidste øveaftener.

Journalisten forventer så småt at møde en samling halvhysteriske divaer og førsteelskere med nerverne udenpå kostumerne, men disse forventninger bliver gjort slemt til skamme.

Der hersker en dyb landlig ro omkring bordet, der er dækket med kaffekopper samt små snapsglas, der bliver fyldt med små skarpe.

Snakken går, og der er masser af godmodigt drilleri blandt andet mellem Kurt Furbo, der er en slags talsmand for Munklinde-dilettanterne og Otto Johansen fra Karup, der er stykkets instruktør.

- Det var Kurt, der ringede for 12 år siden og spurgte, om jeg ikke ville være instruktør, fortæller barbereren fra Karup.

- Det husker jeg ikke. Jeg har vist ikke været mig selv, svarer Kurt Furbo.

Sang eller ej

Forsamlingen sidder og venter på sidste mand, Jesper Olsen. Han bor nærmest Munklindehus og er naturligvis den, der kommer sidst.

- Det fungerer ikke rigtigt med den sang, sukker han, da han har viklet sig ud af overtøjet.

Udsagnet deler bordet i to halvdele. Der er fortalere for slutsangen, mens andre går ind for at droppe den.

Det endelige resultat er endnu uvist, men det foreløbige bliver, at hele forsamlingen løsriver sig fra de små skarpe og indtager deres plads på scenen, hvor sangen, der går på »I Kongelunden«, prøves af.

Det er ingen kandidat til årets ørehænger, men fungerer udmærket.

Dilettant i 55 år

Efter den for nogen forhadte sang går man over til prøverne på »Balladen på Snollerup Kro«, og her er flokken betydeligt mere på hjemmebane end skønsangen.

Replikkerne sidder der næsten, men sufflør Margit Nielsen bliver på ingen måde arbejdsløs, ligesom Otto Johansen også har en mening om, hvordan aktørerne på scenen skal gebærde sig. Rent sprogligt er der ikke meget, han kan stille op.

Replikkerne afleveres i stor udstrækning med bred jysk dialekt.

Der skal her ikke afsløres ret meget af handlingen, men balladen går på, at frodige Lilly Frydenlund (Tove Snedker) gør sin entre i Snollerup, hvor hun sætter gang i hormonerne hos mangen en mand i det lille samfund.

Hvad det hele ender med, kan man konstatere ved selvsyn i Munklindehus fredag 21. eller lørdag 22. februar.

Traditionen med dilettantforestillinger i Munklunde har stået på gennem årtier og en af truppens grand old men Johan Pedersen skønner, at der er spillet amatørteater i landsbyen gennem 55 år.

Holdet bag »Balladen på Snollerup Kro« er Anette Johansen, Anne Kirstine Kristensen, Kurt Furbo, Betty Sørensen, Jesper Olsen, Nicolaj Bach Henriksen, Johan Pedersen og Tove Snedker samt Otto Johansen (instruktør), Margit Nielsen (sufflør), Per Bøgeskov Sørensen (lyd og lys) og Mette Olsen (sminkør).

Overskuddet fra dilettantforestillingerne går til drift og vedligehold af Munklindehus.

Alle skuespillerne samlet i krostuen i Snollerup. Foto: Jens Anton Nordestgaard