Læserbrev: Velfærden og nærheden tilbage til hele Danmark

19. januar 2021, 12.37

Kirsten Hoffmann er medlem af byrådet i Ikast-Barnde Kommune for Socialdemokratiet. Foto: Henrik Ole Jensen

LÆSERBREV Statsminister Mette Frederiksens nytårstale startede med de vise ord: »Vi har taget hul på et nyt år. Og det kan kun blive bedre end det gamle.«

Det kan vi alle da vist kun være enige om, at 2020 har været et mærkeligt uvirkeligt år for os alle, hvor pandemien har taget livtag på os mennesker og samfund. Så nu ved indgangen til 2021, hvor pandemien fortsat, og endda med forøget styrke og flere varianter, fortsat hersker over os, så er der dog lys forude. Det er måske ikke det nærlys, vi alle gerne kunne tænke os, men hjælper vi hinanden med at følge de udstukne retningslinjer fra sundhedsmyndighederne, så kommer vi alle sammen hurtigere igennem krisen.

Men bag Mette Frederiksens alvorlige nytårstale, spirede også optimismen og forventningerne til 2021. Her bemærkede jeg særligt emnet omkring sammenhængen på tværs af vores land. Jeg må indrømme, at mit lille hjerte hoppede en ekstra gang, da det jo lige præcis er den politik, vi har brug for.

Vi har netop brug for at være et helt Danmark med velfungerende hovedstad, provinsbyer, landsbyer og levende landdistrikter, og dermed ikke kun skabe muligheder for at gøre store byer større.

De sidste mange år har vi brugt tid og penge på at gøre alting større og dermed øge centraliseringen. Det har skævvredet Danmark, og vi har mistet utrolig meget af lokale værdier og styrker. Det skal vi have genskabt og have tilbage, da det på mange måder er gratis og med til at udvikle Danmark ind i fremtiden.

Nogle ting kan med fordel samles i større enheder, eksempelvis administrative opgaver, men borgernære opgaver skal holdes lokalt.

Så derfor glæder det mig meget, at vor statsminister Mette Frederiksen nu lægger op til, at vi vender kajakken og får velfærden ud i hele Danmark, således at politi, uddannelser og sundhedsvæsen kommer ud til borgerne.

Så set fra min stol i Erhvervs-, vækst- og bosætningsudvalget i Ikast-Brande byråd, er vi så småt i gang gennem vor bosætningsstrategi med at tiltrække nye borgere og virksomheder, og dette vil i særdeleshed blive styrket ved at flytte de borgernære opgaver ud. Det skaber tryghed, og flere får lyst til at flytte til vore lokalområder.

Jeg vil også arbejde for at vi får genskabt landdistriktspolitikken, da dette bør have høj prioritet i de kommende år, da jeg tror, især efter pandemien, at flere får lyst til at flytte ud til de mindre lokalsamfund. Så her skal vi være klar og foran til at tage imod de nye tilflyttere, uanset om det er til vore byer eller landdistrikter.