Ikast-Brande er gode til batterierne

Kommunen ligger i top, når det handler om at aflevere strømkilderne på genbrugspladserne

11. september 2021, 04.34

AFFALD Kun omkring halvdelen af de batterier som danskerne køber, ender på genbrugspladsen og dermed muligheden for at genanvende dem.

Borgerne i Ikast-Brande Kommune hører dog til en den gode ende. Det landsdækkende gennemsnit for 2020 er, at hver indbygger afleverer 0,44 kilo batterier, men i Ikast-Brande er tallet 0,47 kilo per indbyggeri. Det skriver Elretur i en pressemeddelelse.

En ny undersøgelse viser, at 810 tons batterier hvert år havner i vores skraldespande eller i »småt brændbart« på genbrugspladsen og derfor ender med at gå op i røg på forbrændingen. Det kan vi gøre bedre, og derfor kommer Elretur med en ny kampagne, hvor Bodil Jørgensen giver os nogle kærlige svinere.

- Det er en kompliceret udfordring at indsamle brugte batterier, og der er mange faktorer, som spiller ind. Kommunerne gør en kæmpe indsats, og det gør bogstaveligt talt en tonstung stor forskel, siger Morten Harboe-Jepsen, direktør i Elretur. Elretur er Danmarks største kollektivordning, som repræsenterer mange forskellige brancher og virksomhedstyper. De håndterer producentansvaret for elektrisk og elektronisk udstyr (WEEE) samt batterier på vegne af mere end 850 medlemmer.

I 2020 købte danskerne sammenlagt 5.057 tons batterier, mens 2.655 tons brugte batterier blev indleveret til genanvendelse, hvilket svarer til 53%. Men hvor bliver resten så af? En ny analyse, som Econet har lavet for Elretur, viser, at 400 tons batterier hvert år bliver smidt ud sammen med husholdningsaffaldet, og at 410 tons batterier bliver smidt i ’småt brændbart’ på genbrugspladsen. Men en del af de brugte batterier ligger simpelthen bare derhjemme i skuffen eller i en gammel kasse.

- Selvom vi er godt på vej, så skal vi blive endnu bedre til at sortere vores brugte batterier rigtigt og sørge for at få dem afleveret. Batterier indeholder en masse sjældne råstoffer, der er vanskelige at udvinde fra naturen, så derfor venter der en stor miljømæssig og økonomisk gevinst, hvis endnu flere batterier bliver sendt til genanvendelse, siger Morten Harboe-Jepsen, direktør i Elretur.

Derfor skal batterier genanvendes

Brugte batterier er skadelige for naturen

Nyttige råstoffer som jern, mangan og tungmetaller bliver genbrugt

Lægges de i skraldespand, bliver de brændt, og de gode råstoffer går tabt

Batterier, der afleveres, bliver sendt til anlæg, hvor råstofferne bliver udvundet og genanvendt.