Penge til hærvejen og til hærvejskomiteen

På sit møde i sidste uge besluttede Ikast-Brande Kommunes Erhvervs-, vækst- og bosætningsudvalg af bevilge 115.000 kroner til det videre arbejde med at udvikle Hærvejen som turistdestination

29. januar 2021, 08.23

Anette Mosegaard har store forventninger til en eventuel kommende hærvejs-motorvej. Foto: PR

MOTORVEJ Sammen med 14 andre jyske kommuner er Ikast-Brande medlem af foreningen Udvikling Hærvejen, som i en årrække har arbejdet for at gøre Hærvejen mere attraktiv for cykel- og vandreturister.

Det årlige bidrag fra Ikast-Brande Kommune har hidtil udgjort 25.000 kroner, men nu skal der med en trecifret millioninvestering fra Nordea-fonden for alvor sættes skub i udviklingen af det danske svar på den spanske Camino.

For at investere mellem 200-300 millioner kroner har Nordea-fonden stillet som betingelse, at der bliver oprettet et koordineringssekretariat med tre ansatte og et budget på 2,8 millioner kroner.

Ud fra en fordelingsnøgle baseret på indbyggertal og antal kilometer Hærvej i kommunen udgør Ikast-Brandes andel heraf de 115.000 kroner, som et enigt udvalg fandt i udvalgets pulje til drift og udvikling.

- Vi har virkelig store forventninger, siger EVB-udvalgets formand, Annette Mosegaard (K), også selvom relativt få af Hærvejens flere hundrede kilometer løber gennem Ikast-Brande Kommune.

– I Nr. Snede oplever de en lind strøm af turister, og det samme gør sig gældende i Engesvang ved Bølling Sø, uddyber udvalgsformanden.

50.000 til motorvejskomité

Også et andet tværkommunalt samarbejde omkring Hærvejen, Hærvejskomitéen, der arbejder for anlæggelse af en Hærvejsmotorvej, fik fornyet den økonomiske opbakning fra Ikast-Brande Kommune.

Ikast-Brande har været medlem af Hærvejskomitéen, siden den blev stiftet for snart 10 år siden, og udvalget besluttede at imødekomme komitéens ønske om et ekstra støttebeløb på 30.000 kroner udover det årlige medlemsbidrag på 20.000 kroner, altså i alt 50.000 kroner.

- Det giver rigtig meget mening for vores kommune, fastslår Annette Mosegaard om Hærvejskomitéens arbejde for en nord-/sydgående motorvej, der både skal tjene som aflastning for den østjyske E45-motorvej og være med til at løfte udviklingen i det midt- og vestjyske område yderligere.

Blandt medlemmerne af Hærvejskomitéens bestyrelse finder man Ikast-Brandes forhenværende borgmester og nuværende regionsråds- og folketingsmedlem, Carsten Kissmeyer.