Alle vil det bedste for de ældre

Den store debat om de ældre og handicappedes forhold udeblev, da omkring 100 mødte frem til valgmøde i Ejstrupholm Hallen

4. november 2017, 06.06

- Man vinder ikke et valg uden at tage hensyn til ældregruppen, konstaterede borgmesterkandidat Ib Boye Lauritsen (V). Foto: Flemming Hansen

ikast-brande Valgflæsket var torsdag eftermiddag skiftet ud med hjemmebagte småkager, da Ældre Sagen og Danske Handicaporganisationer indbød til det, der blev et syvkantet valgmøde.

Omkring 100 modne vælgere havde taget imod invitationen og fyldte næsten de kaffekop-dækkede borde i Ejstrupholm Hallen.

Det blev ikke de store overraskelsers eftermiddag. Samtlige syv byrådskandidater kom ganske vist ikke med gyldne løfter, men der var almindelige overbud på, hvad hver enkelt ville gøre af gode ting for kommunens nestorer og handicappede, og som det snusfornuftigt kom fra Venstres borgmesterkandidat Ib Boye Lauritsen.

- Man vinder ikke et valg uden at tage hensyn til de 25-27 procent, som ældregruppen repræsenterer ved et valg.

En portion klichéer

Ellers kom man vidt omkring i debatten, der blev styret af redaktør Steen Hebsgaard.

Måske lidt for vidt, men det er vanskeligt andet, når området er så omfattende som ældre og handicappedes vilkår.

Det førte naturligt til en gang lettere skøjten hen over emnerne og en pæn portion politiske klichéer.

At man så samtidig var udfordret af et lydanlæg, der var halvdårligt gjorde hverken tingene eller debatten bedre.

I panelet sad syv håbefulde kandidater til byrådet, nemlig Ismail Yalcin (Socil-Liberal Liste), Hanne Pedersen (FL), Frank Heidemann (S), Ib Boye Lauritsen (V), Peder Fenger (DF), Arne Bak Nielsen (C) og Mogens B. Helmer (LA).

De radikale og SF havde meldt afbud.

Det samlede panel fik blandt andet nogle brede spørgsmål at tage stilling til og blandt disse, hvad de ville gøre for de ældre og handicappede, hvis de blev stemt ind.

- Vores velfærd er bygget op af den ældre generation. Derfor er det også helt til grin, at man byder dem trekvart time i rengøring hver tredje uge. Samtidig skal vi have duften af mad tilbage på plejecentrene. Det kan finansieres med at tænke offensivt og blandt andet få nogle af de 10.000 pendlere til at bosætte sig i kommunen, mente Mogens B. Helmer (LA).

Han var desuden fortaler for, at man gjorde op med regeltyranni, der hersker og vove noget mere i byrådet.

Peder Fenger (DF) var på samme linje, men mente, at man burde tænke og planlægge langsigtet på området.

- Det er min drøm, at alle ældre får mulighed for gratis motion, ligesom man bør støtte personalet, der ikke nødvendigvis skal dokumentere alt. Der er ikke tale om nogen ældrebyrde, men derimod en ældreressource, sagde kandidaten fra Dansk Folkeparti.

Hamrende træt

Ib Boye Lauritsen (V) var som han selv sagde nødt til at opføre sig ordentlig, idet han havde taget sine forældre med. Han slog blandt andet til lyd for, at han var hamrende træt af at lægge ører til, at Ikast-Brande Kommune også burde være den bedste kommune for borgerne, når den var udpeget som bedste erhvervskommune.

- Jeg køber simpelthen ikke den præmisse. Det ene udelukker jo ikke det andet. Skulle vi være den dårligste borgerkommune, når vi er den bedste erhvervskommune, spurgte han.

- Vi har 1697 førtidspensionister, og vi skal gøre en stor indsats for at få dem med i et arbejds-fællesskab. Det kan ikke løses i morgen eller overmorgen, men vi skal have ambitioner om at ændre ved den situation, mente borgmesterkandidaten.

Også Ismail Yalcin fra Social-Liberal Liste ville gøre det bedre for pensionister og handicappede.

- Vi skal være mere aktive på området og spørge borgerne og de pårørende om, hvad de har brug for. De ved bedst. Samtidig bør man gøre mere for at forberede ældre til en tilværelse på plejecenter. Det er en meget stor omvæltning for den enkelte. Samtidig bør man også luge lidt ud i registreringerne på området, mente Ismail Yalcin, der tilføjede, at en tredjedel af kommunens budget bliver brugt på ældre- og handicapområdet.

- Der er alt for meget på ældreområdet, der skal dokumenteres. Det tager tid fra personalet, hvilket skulle være helt unødvendigt, mente Arne Bak Nielsen (C).

De fleste har det godt

Det førte til en uofficiel afstemning foranlediget af Frank Heidemann (S), der spurgte panelet.

- Hvem går ind for unødvendig dokumentation?

Alle bortset fra Ismail Yalcin holdt fingeren nede, og Yalcins finger røg da også ned, da han fandt ud af, hvad der blev spurgt om.

- Langt de fleste mellem 67 og 85 år er friske og har det godt. Undersøgelserne siger 86 procent, så det er de sidste 14 procent, vi skal gøre noget særligt for og som har hjælp behov. Det kræver et fagligt og dygtigt personale, og det har vi, fastslog socialdemokraten, der også rettede en tak til alle frivillige, der i det daglige gør en uvurderlig indsats.

Hanne Pedersen (FL) så gerne, at der løsnes om for pligten blandt sosu-assistenterne, så arbejdsglæden bevares.

- Der er alt for mange regler, men vi har da fået en klippekort-ordning, der er et skridt i den rigtige retning. Vi skal samtidig sikre, så den enkelte ældre medborger blandt andet får en ordentlig rengøring. Hvad angår duften af mad, så dufter det allerede godt i anretter-køkkenerne på plejecentrene. I vores kommune laves der frisk mad tre gange i ugen, og man giver gerne et skvat ekstra fløde, sagde Hanne Pedersen, der hermed slog et slag for den mad, der tilberedes kommunalt.

Der blev lyttet intenst til politikerne, men der var langt mellem de gyldne løfter.
Panelet ved valgmødet var Ib Lauritsen (V), Peder Fenger (DF), Hanne Pedersen (FL), Mogens B. Helmer (LA), Arne Bak Nielsen (C) og Frank Heidemann (S). Ismail Yalcin fra Social-Liberal Liste sluttede sig til lidt efter.
Læs også
Galleri: Debatlyst på vælgermøde med fokus på ældre