
Ingeborg Brandt og Jane Henneberg i selskab med en af årets kunstnere ved The Internationale Art Workshop, nemlig den japansk-brasilianske Diana Lancas, der blandt andet lod sig inspirerede af byskiltene ved Gludsted. Foto: Flemming Thulstrup
5 år siden
nominering Kunstbannerne i lygtepælene har hængt der et par uger som en anderledes flagallé i en anderledes landsby.
Stedet er Gludsted, og de små kunstværker i lygtepælene fortæller den usædvanlige historie om, hvordan et lille landsbysamfund har taget et større kulturelt arrangement til sig, gjort den til deres egen og med succes gennemført og videreført en god idé.
Det er i år 8. gang, at Gludsted lægger landsby til The International Art Workshop, der i sin tid blev startet af blandt andre Birgit Vinge fra Brande, der kørte projektet i 18 år, indtil Gludsted tog over.
- Det hele startede vel egentlig med, at vi deltog i Kulturfestival i Mørke tilbage i 2008. Her oplevede Gludsted kulturen i alle afskygninger på tæt hold, og vi blev faktisk helt høje af det, erindrer Ingeborg Brandt, der har været med lige siden starten.
Et år ad gangen
I denne kulturrus blev man så kontaktet af International Art Workshop i Brande, hvor Birgit Vinge var ved at køre lidt træt.
- Vi besøgte Remisen og tænkte hvorfor egentlig ikke. I hvert fald kan vi nok prøve et enkelt år, fortæller Ingeborg Brandt.
Siden har det ene år så taget det næste, men man er fortsat enige om at tage et enkelt år ad gangen.
- Blandt andet er vi jo meget afhængige af det kommunale tilskud samt mange velvillige sponsorer. Uden denne velvilje kunne vi slet ikke gennemføre det, siger Jane Henneberg, der også sidder i arbejdsgruppen.
Hun tilføjer, at det kommunale bidrag lyder på 50.000 kroner.
- Men uden det kunne det altså ikke lade sig gøre med indkøb af materialer, leje af skolen samt bespisning, fastslår hun.
Hvad angår det sidste, så tilføjer hun, at udøvende kunstnere er i besiddelse af en glubende appetit.
Fast drejebog
Årets arrangement er nu godt overstået og vil blive fulgt op af en evaluering, hvor dette år bliver vejet og vurderet.
Gludsted og Danmark præsenterede sig vejrmæssigt fra sin allerbedste side for det dusin af danske og internationale kunstnere, der boede og arbejdede på Gludsted Friskole i perioden fra 2. til 13. juli.
- Det har i år været en usædvanligt godt og homogent hold, lyder den foreløbige evaluering fra Jane Henneberg, der sammen med kollegaen i arbejdsudvalget Ingeborg Brandt er ret sikker på, at man tager endnu et år med international kunst i Gludsted.
Det ligger efterhånden en næsten fast drejebog for arrangementet, der strækker sig over næsten to uger.
Faste elementer er naturligvis modtagelse og indkvartering samt rundvisning i Gludsted og omegn for kunstnerne. Alle er i forvejen blevet »advaret« om, at det er et lille bysamfund, der danner rammen om deres workshop-ophold i det danske.
Desuden er der under opholdet et par fællesspisninger, hvor borgere fra Gludsted også er inviteret. Mest eksotisk er naturligvis den af, hvor de udenlandske kunstnere er værter og tilbereder deres hjem,lands lækkerier.
Opholdet byder også typisk på en længere udflugt. I år var man forbi Aros i Århus, og det hele rundes naturligvis af med fernisering, hvor de værker, der er frembragt under opholdet i Gludsted kan købes.
Tilflytning som gevinst
Omkring 60 frivillige sørger for, at arrangementet kan gennemføres. Hvis man regner lidt på det tal, så betyder det, at hver femte borger i Gludsted er direkte involveret i projektet.
The International Art Workshop har været med til at binde landbyens borgere endnu bedre sammen.
Man var i forvejen stolte af at bo i den lille by, der tæller omkring 300 indbyggere, men brystet skydes nu endnu længere frem end tidligere.
- Og der er da også andre, der har fået øje på os. Faktisk oplever vi en pæn tilvækst af tilflyttere, der adspurgt fortæller, at de kun har hørt godt om Gludsted, fortæller Ingeborg Brandt.
Den positive udvikling spejler sig også i søgningen til Gludsted Friskole, der for blot få år siden var i overhængende fare med blot 60 elever. I dag er elevtallet oppe på omkring 100, og skolen kan økonomisk atter køre rundt.
Gludsted er i år med i opløbet om at blive Årets Landsby og har faktisk allerede sikret sig en podieplads, inden dommerpanelet rykker ud for ved selvsyn at opleve Gludsteds fortræffeligheder, inden den endelige afgørelse finder sted.
Det lange seje træk med The International Art Workshop spiller naturligvis også ind i konkurrencen.
Ud over at være med i finale som Årets Landsby er The International Art Workshop også nomineret til at modtage den første Kulturpris indstiftet af Focus.