Efter lokal kritik: Hygiejneforholdene på Kærshovedgård skærpes

Endnu en beboere er testet positiv og sendt i karantæne fra Kærshovedgård, hvor Udlændingestyrelsen nu også skærper hygiejneprocedurerne efter kritik fra en lokal netværksven

26. august 2020, 07.30

Efter ny testrunde er en yderligere testet positiv, så i alt nu seks Kærshovedgård-beboere er sendt i karentæne-center i Brovst. Desuden har Udlændingstyrelsen indført ekstra rengøring, håndsprit til alle beboere og kontrol af vand og sæbe ved vaskestationerne i weekenderne som ny del af procedurerne efter kritik af dårlige hygiejneforhold i forhold til corona-restriktioner. Foto: Tom Laursen

BORDING Der manglede både vand, sæbe og håndsprit ved indgangen i en hel weekend i ugen op til, at i første omgang fem beboere på Udrejsecenter Kærshovedgård ved Bording blev testet positive for corona.

Det bekræfter Udlændingestyrelsen i en mail overfor Ikast Avis.

Samtidig betyder episoden, at der bliver indført nye kontrolprocedurer i forhold til hygiejneforholdene på centret, og at alle beboere fremover blandt andet får udleveret håndsprit.

I den netop overståede weekend kom det frem, at fem smittede beboere var overflyttet til corona-isolation på et center i Brovst i Nordjylland, mens endnu 40 beboere var testet. I går blev så endnu en smittet beboer sendt til centret i Brovst med en corona-positiv test. Dermed er det samlede antal smittede nu oppe på seks beboere.

Vred netværksven

I den forbindelse undrede en vred Røde Kors-netværksven sig. Forrige weekend, lørdag 15. august, ankom Bodil Hindsholm Hansen og hendes mand fra Ringkøbing til Kærshovedgård for at tage deres netværksven med på udflugt. Parret ventede på beboeren ved indgangen, og her fandt de vaskestationen tom for vand - og i øvrigt uden sæbe og håndsprit. Samme situation oplevede Bodil Hindsholm Hansens mand også tidligere på sommeren, da han alene hentede netværksvennen ved Kærshovedgård.

Derfor henvendte parret sig til vagten, der fortalte, at vaskestationen først ville blive fyldt op med vand om mandagen. Det betød to dage uden vand og dermed heller ikke muligheden for at vaske hænder eller spritte af ved en indgangsport, hvor håndtaget kun kan betjenes med hænderne. Det gjorde Bodil Hindsholm Hansen vred - midt i en corona-tid med fokus på restriktioner og hygiejne i hele samfundet.

Forelagt kritikken bekræfter Udlændingestyrelsen, at vandtanken ved vaskestationen ved indgangen var tom og uden sæbe og håndsprit den pågældende weekend. Samtidig understreger styrelsen, at der inde på centrets område, hvor besøgsvennerne ikke har været inde, siden corona-smitten brød ud, var adgang til flere fungerende vandstationer.

Nye procedurer

Alligevel indfører Udlændingestyrelsen nu altså nye procedurer:

»For at undgå en tilsvarende situation i fremtiden foretages der nu også i weekender kontrol og eventuel efterfyldning af vandtanke og sæbe, ligesom der er etableret endnu en vaskestation på området foran centeret«, skriver Udlændingestyrelsen i sit svar til avisen.

Dertil bemærker styrelsen yderligere, at »det kun er medarbejdere med truckcertifikat, der har mulighed for at efterfylde vandbeholderne, hvorfor det ikke kunne ske i weekenden 15.-16. august 2020.«

I mailen står videre: »Centerledelsen har efter hændelsen foretaget ændringer, således at en teknisk servicemedarbejder fremadrettet vil møde ind en gang i løbet af weekenden for at udføre denne opgave og kontrollere, at der ligeledes er sæbe i dispenseren«, lyder det fra Udlændingestyrelsen.

Til spørgsmålet om det generelle fokus på hygiejne på Kærshovedgård i relation til de nuværende coronarestriktioner skriver styrelsen:

»Sundhedsmyndighedernes retningslinjer for at begrænse smittespredning med covid-19 bliver fulgt og overholdt på alle landets indkvarteringssteder. Rengøring af fællesarealer på udrejsecentret sker desuden hver fjerde time, og der igangsættes nu ekstra rengøring af værelser og toiletter samt af sundhedsklinikken. Der står håndsprit på fællesarealer, herunder i spisesalen, hvor der også findes desinficerende servietter til brug for blandt andet aftørring af dørhåndtag. Alle beboere har adgang til at vaske hænder. Alle beboere har fået udleveret mundbind, og der vil blive udleveret håndsprit til alle.«

I den rigtige retning

Og de nye procedurer glæder Bodil Hindsholm Hansen.

- Omsider får de håndsprit. Det har vi efterspurgt, siden pandemien kom til Danmark. Vi har forsøgt at lave indsamlinger til at købe håndsprit, men det er dyrt. Det var også på tide med mundbind, siger Bodil Hindsholm Hansen, der er pensioneret præst.

- Det er i hvert fald et skridt i den rigtige retning, selv om man naturligvis ikke kan fastslå, om sprit og mundbind havde forhindret det seneste udbrud, siger Bodil Hindsholm Hansen, der også understreger, at hun havde været endnu gladere, hvis hendes oprindelige ønske for beboerne under corona-smitten var blevet opfyldt.

- Vi har hele tiden ønsket, at beboerne var blevet evakueret for at sikre dem omgivelser, der lever op til for eksempel afstandskrav. Men det ønske er forbundet med politik, så derfor må håndsprit, mundbind og vand i vaskestationerne være fremskridtet for beboerne, siger hun.

Det aktuelle smitteudbrud på Kærshovedgård, som blev konstateret 20. august, er det andet udbrud, siden seks beboere 1. maj blev testet positive for covid-19.

I løbet af mandag tilbød udrejsecentret frivillige corona-test til samtlige beboere. I den forbindelse blev i alt 168 beboere testet - inklusive gentestning af personer fra første testrunde. Udlændingestyrelsen afventer nu svar på de nye test. I alt 90 beboere undlod at lade sig teste. Enten fordi de ikke var til stede, eller fordi de fravalgte tilbuddet.

Netværksven Bodil Hindsholm Hansen ved den tomme vandstation foran Kærshovedgård, som fik hende til at kritisere forholdene på udrejsecentret. Foto: Privatfoto