Efter mere end et årti udenfor byrådet: Kristendemokraterne gør comeback på stemmesedlen

Efter mere end et årti uden et sæde i byrådssalen i Ikast-Brande Kommune stiller Kristen-demokraterne med otte kandidater ved kommunalvalget

Udgivet:06. september 2021, 14.46

Læsetid:2 minutter

Foto: Flemming Hansen

Camilla Abildgaard Norup
| can@herningfolkeblad.dk

KOMMUNALVALG For fire år siden var den ingen kandidater opstillet for Kristendemokraterne i Ikast-Brande Komunne, og ved årsskiftet er det 12 år siden, partiet sidst var repræsenteret i byrådssalen.

Men nu skal de være slut med at være ude i kulden. Kristendemokraterne stiller med otte kandidater til kommunalvalget 16. november.

Spids er ny i politik

I spidsen for kandidatholdet finder man et ganske ubeskrevet blad i politisk sammenhæng, nemlig 65-årige Jens Erik Skals fra Ejstrupholm.

- Jeg har aldrig været medlem af et politisk parti før for lige knap et år siden. Jeg har flere gange stemt på Kristendemokraterne og vidst, at det flugtede med mine egne holdninger, men mit engangement i politik er nyt, siger spidskandidaten.

Kort før sommerferien blev Jens Erik Skals kontaktet af garvede midtjyske kræfter i Kristendemokraterne, der tilbød ham posten som spidskandidat.

- Det er jeg endt med at takke ja til, fordi jeg tror på, at Kristendemokraterne har meget at bidrage med i byrådet som borgerligt midterparti, siger han.

Tidligere fri- og efterskoleleder

Jens Erik Skals har netop lagt mange års lærergerning på hylden. Senest var lærer på Bakkelandets Friskole i Brædstrup, som han indtil for to år siden var leder af. Han har tidligere været leder for Glusted Friskole og Lyngs Efterskole på Thy.

- Jeg har skruet gevaldigt ned for mit arbejdsliv det seneste år, og nu bruger jeg nogle timer om ugen med ensomme ældre for Ikast Kirke. Det betyder, at jeg har god tid til at fokusere på det politiske, siger Jens Erik Skals.

Da han takkede ja til hvervet som spidskandidat, var det ifølge ham selv under forudsætning af, at der var et reelt kandidathold, så han ikke var ene om at kæmpe for et mandat i byrådet.

Kæmper for mindre byer

Det er lykkedes partiet at samle i alt otte kandidater fra stort set hele kommunen.

- Vi er klar over, at der er to hovedbyer i kommunen, men oplandet har en tendens til at blive glemt. Derfor er det vigtigt, at vores kandidater kan repræsentere og kæmpe for hver sit lokalområde - og især de mindre byer, siger Jens Erik Skals.

Derudover er mærkesagerne børn og unge samt ældrepolitikken, slår spidskandidaten fast.

Går efter ét mandat

Ambitionen er ikke at tage fejl af: Kristendemokraterne vil tilbage i byrådet.

- Lokalforeningen i Ikast-Brande har været nedfrosset i mange år. Men det seneste år har der været 20 procents medlemsfremgang. Samtidig blæser der positive vinde omkring partiet i Midtjylland og på landsplan. Derfor er det vores mål igen at blive repræsenteret i byrådet - i første omgang med ét mandat, siger Jens Erik Skals.

Arbejder på valgforbund

Kristendemokraterne har endnu ikke indgået valgforbund med andre partier, men det er ifølge spidskandidaten i støbeskeen.

- Vi skal mødes med flere partiet i næste uge. Vi skeler mest til de mindre, borgerlige partier, siger han.

Jens Erik Skals vil heller ikke pege på, hvilken borgmesterkandidat han og Kristendemokraterne agter at pege på.

- Det er for tidligt at sige. Vi har endnu ikke taget stilling til, hvem vi peger på, lyder svaret kortfattet.

Kristendemokraternes liste

1. Jens Erik Skals, Ejstrupholm (spidskandidat)

2. Finn Vestergaard, Ikast

3. Villy Højgaard, Blåhøj

4. Torsten Nielsen, Engesvang

5. Svend Erik Mosgaard Hansen, Isenvad

6. Danny Bonn Pedersen, Gludsted

7. Albert Poulsen, Ikast

8. Annet Mesnickow, Brande