De skal sælge Brande

Det første kuld af byguider er udklækket, og de kommer straks i arbejde

8. juli 2020, 08.25

Det første kuld af byguider er udklækket og allerede på lørdag skal de første i aktion på den planlagte ugentlige guidetur gennem Brande. Foto: Flemming Hansen

BRANDE Der er ganske stille i klasselokalet, bortset fra en stille knitren med nogle strikkepinde.

De lytter næsten andægtigt til de mange ord, der strømmer ud i Insulinrummet, som kælderlokalet i det gamle sygehus i Brande er døbt.

Det er tydeligt, at alle ønsker at få fat i de mange »guldkorn«, som de med lidt held snart selv skal formidle videre.

Først er det sognepræst Arne Holst-Larsen, der fortæller om Brande Kirke og de mange andre trosretninger i byen, og han afløses af Pia Stræde Palmelund, der beretter om RemisenBrandes spændende historie. Hun har som tidligere direktør gennem 14 år på stedet forstand på de dele.

Eleverne er en snes frivillige, der nu kan kalde sig byguider.

De er i løbet af fire aftener alle blevet meget klogere på Brande.

- Vi har jo alle oplevet turister i vores by, eksempelvis i forbindelse med Street Art. Når man er standset op og hjulpet dem lidt, måske endda krydret med et par oplysninger, så har de suget det til sig. Det er egentlig baggrunden for uddannelsen af byguiderne, fortæller en af initiativtagerne, tidligere bibliotekar Ilse Christensen.

- Vi er fire forskellige aktører, der står bag uddannelsen af byguider. Det er DOK Aftenskolen Brande-Nørre Snede, Brande.Dk, Brande City og så det gamle sygehus her, siger Inger-Lise Katballe, der repræsenterer førstnævnte.

Byguider kan bookes

De fleste blandt pionererne er blevet opfordret til at deltage i uddannelsen som byguide, men der er også nogle, der selv har tilmeldt sig.

Det er tanken, at det nye kuld af byguider skal i sving med det samme.

Forinden er der udfyldt et skema, hvornår man kan være til rådighed som byguide.

Overordnet er der to former for rundvisning i Brande.

Der er den individuelle, hvor man som turist booker en guide i et par timer til at fortælle alt, hvad der er værd at vide om Brande.

- Men vi har også planer om faste lørdags-rundvisninger, der er gratis, fortæller Inger-Lise Katballe.

Her mødes man så på et bestemt sted på et bestemt tidspunkt, og de fremmødte vil så blive ført rundt i byen af en eller flere byguider.

Første planlagte lørdagstur er 11. juli.

Stort pensum

Uddannelsen af det første kuld byguider startede tilbage til begyndelsen af juni, og pensum har været bredt.

De nybagte guider er af skiftende eksperter blevet ført gennem en lang række emner: Byens historie, bygninger, trossamfund, naturen, gavlmalerier, erhvervsliv, kultur og områdets særkende for bare at nævne nogle af dem. Hertil kommer så, at guiderne er blevet »klædt på« med fortælleteknik og formidling, så man kan fange tilhørernes interesse for Brandes fortræffeligheder.

Afslutningen på uddannelsen blev fejret med et glas vin samt overrækkelse af »eksamensbeviset«, der en et lille badge, der fortæller omverdenen, at man nu er byguide udi Brande.

- Jeg er med, fordi jeg er interesseret i, hvad der sker i min by, siger Bodil Mørk, der er en af de nybagte byguider.

- Jeg flyttede til Brande for fem år siden og vil gerne vide mere om den by, jeg nu bor i. Derfor meldte jeg mig som byguide, tilføjer Ida Lund.

- Det har været et spændende forløb, og jeg har faktisk fået meget ny viden om Brande, som jeg ikke havde tidligere. Nu er jeg så spændt på, om jeg skal guide rundt på tysk. Det bliver en lille udfordring, siger Jens Høgsberg, der også er blandt det først kuld af byguider.

Der er trykt små brochurer, der vil ligger fremme rundt om, og som tilbyder de guidede rundvisninger.

Hver lørdag sidst på formiddagen vil der være arrangeret tur med byguider.

Dette tilbud gælder hele juli, august og september, og man skal blot møde op ved springvandet på Torvet.

De sidste to oplægsholdere i uddannelsen af byguider var sognepræst Arne Holst-Larsen og tidligere Remise-direktør Pia Stræde Palmelund. Foto: Flemming Hansen
Sådan et badge bliver man forsynet med, når man har »bestået« uddannelsen som byguide. Foto: Flemming Hansen
Byguiderne på bytur, hvor Jytte Gottlieb fortæller om blandt andet Brandes gavlmalerier. Foto: Privatfoto
Bodil Mørk, Jens Høgsberg og Ida Lund er alle nybagte byguider. De ses her sammen med en af initiativtagerne til projektet, Inger-Lise Katballe. Foto: Flemming Hansen
Kaffen var skiftet ud med et fortjent glas vin, da de første byguider sprang ud. Foto: Flemming Hansen