IB-elever strandet i Ikast: Should we stay or should we go?

En række elever på det internationale kollegium i Ikast valgte at blive, selv om deres eksaminer er aflyste. Tre af dem er fast besluttede på at blive til den alternative afslutnings-ceremoni

Udgivet:07. maj 2020, 16.36

Læsetid:6 minutter

Fra venstre tyske Thea Naue, Ula Rubazeviciute fra Litauen og Anna Holdgaard med dansk og australsk baggrund. Foto: Tom Laursen

Jette Aaes
Egnsredaktør| jaj@ikastavis.dk

IKAST-BRANDE Der er stille på gangene på kollegiet IBG Dorm i Frisenborgparken - det tidligere plejehjem midt i byen, som i dag er kollegieboliger for de internationale elever på International Baccalaureate Diploma-uddannelsen, IB, på Ikast-Brande Gymnasium.

Ud af de normalt 30 elever på kollegiet er der nu kun 10 tilbage.

De har som de eneste valgt at blive tilbage i Ikast efter, at gymnasiet blev ramt af fysisk nedlukning sammen med resten af landet i begyndelsen af marts, mens den internationale IB-organisation med hovedsæde i Schweiz kort tid efter vedtog at aflyse alle årets IB-eksaminer over hele verden på grund af corona-krisen

- Mine forældre ville gerne, at jeg kom hjem. Situationen var så uvirkelig, og vi talte alle mulige scenarier igennem, siger 18-årige Ula Rubazeviciute fra Vilnius i Litauen.

- Pludselig begyndte en række lande også at lukke grænserne. På den ene side ville det være rart at komme hjem til min familie, men på den anden side ville jeg nødigt rejse hjem og så ikke kunne få lov at rejse ud igen og tilbage til Ikast, hvis undervisningen på skolen gik i gang igen, og jeg ville heller ikke gå glip af afslutningen med alle mine kammerater, hvis det skulle blive muligt, siger Ula Rubazeviciute.

Lukkede grænser

Så hun besluttede at blive i Ikast. På linje med sine to bedste IB-veninder: Tyske Thea Naue,18 år og fra Weimar, og sin værelseskammerat, Anna Holdgaard, 19, der har danske forældre, men er opvokset i Sydney i Australien.

- Should we stay or should we go? Det var et stort tema for os alle, siger Thea Naue.

- Da både Tyskland og Danmark lukkede grænsen, kunne jeg stadig godt få lov at rejse hjem til min familie. Men sammen med mine forældre blev vi enige om, at Danmark var et sikkert sted med et godt sundhedssystem, og jeg ville gerne blive, siger Thea Naue.

Årskarakter afløser eksamen

I december i fjor flyttede Anna Holdgaards forældre og hendes yngre søskende fra Australien og hjem til Danmark, til Svendborg.

- Jeg kunne principielt bare være flyttet hjem til dem. Men jeg vil hellere bare »chille« her med pigerne, mens vi stadig har muligheden, siger Anna Holdgaard.

Nu holder de tre piger sammen. Holder hinanden ved selskab, laver mad sammen, spiser sammen og forsøger at få tiden til at gå sammen. Den virtuelle undervisning på IB er slut. Egentlig stod de lige nu overfor en lang og hård eksamenstid - nogle dage med flere eksaminer på samme dag.

Og de indrømmer gerne, at de i første omgang nåede at glæde sig over, at de slap for den hårde periode med de mange eksaminer. I stedet for eksamenskarakterer får de deres såkaldte »predicted grades«, som i store træk svarer til danske årskarakterer, overført til eksamensbeviset. Dem er de alle tre nogenlunde tilfredse til.

- Vi fik også meget støtte fra skolen og underviserne i forhold til, om vi virtuelt havde behov for at fokusere fagligt på specifikke områder, siger Thea Naue.

Men samtidig gik det op for eleverne, at de efter to års skolegang måske havde set kammeraterne for sidste gang.

Fejring i en eller anden form

Traditionelt spredes en stor del af eleverne videre ud i verden igen fra IB i Ikast.

- Følelsesmæssigt ramte tidspunktet os hårdt. Når eksaminerne var overstået skulle vi feste og fejre afslutningen sammen. Vi skulle have været til Galla-event på skolen i forrige weekend. Ula og jeg var med til at arrangere den begivenhed, og vi gik i gang med forberedelserne allerede for et år siden. Nu måtte vi i stedet bare aflyse mad, musik og alt andet til festen, siger Anna Holdgaard.

- Jeg græd over alt det, der nu pludselig bare fra den ene dag til den anden forsvandt. Det har været vigtige år, og den sidste tid sammen får vi aldrig chancen for at genskabe eller opleve sammen, siger Thea Naue.

På Ikast-Brande Gymnasium har rektor Marianne Dose Hvid og IB Diploma Coordinator Gitte Pilley besluttet, at skolen indenfor de gældende retningslinjer vil markere IB-elevernes afslutning på uddannelsen - udenfor, indenfor, måske med online transmission... mange mulige løsninger er i spil.

- Vi kender af gode grunde ikke rammerne, og vi ved, at en del af de udenlandske elever er rejst hjem. Men vi finder en både rigtig og sundhedsforsvarlig måde at markere de unges afslutning her. Det fortjener de, siger Marianne Dose Hvid.

Dagen bliver 21. maj, så meget ved veninderne på kollegiet.

Humøret går op og ned

Og indtil da hygger de tre sig sammen og forsøger at skabe indhold og aktivitet i dagene.

- Det eneste, vi kan gøre, er at gå tur, hygge os, købe ind i supermarkedet og lave mad. Gennem min familie har vi fået tilbudt at komme i et sommerhus oppe ved Fur. Det ville være fedt, men det er umuligt med offentligt transport, siger Anna Holdgaard.

Tyske Thea indrømmer også, at ikke alle dage er lige gode:

- Humøret går lidt op og ned. De fleste dage er hyggelige med masser af grin. Men nogle dage er tunge og svære. Men så er det dejligt at kunne gå ind til Anna og Ula og sige: Det har bare været den værste dag i dag..., smiler hun.

Alligevel fortryder ingen af dem beslutningen om at blive.

- Det ville være alt for svært bare at rejse hver til sit uafklarede og uafsluttet på en eller anden måde. Nu får vi afslutningen med, og ser hvordan verden ser ud til den tid: Om vores forældre må komme ind i Danmark og hente os og vores ting med hjem. Eller om vi bare skal efterlade vores ting og finde en måde at komme hjem på, siger Ula Rubazeviciute.

IB som øjenåbner

Ingen af dem har heller fortrudt, at de fra hver deres del af verden besluttede sig for at flytte til Ikast og uddanne sig:

- Det har været to fantastiske år. Jeg er blevet introduceret til et uddannelsessystem i høj kvalitet og til fag, jeg ellers aldrig ville være stødt på. For eksempel business management og mediefag. Det har i høj grad været en øjenåbner for mig at studere her. Og så har jeg mødt masser af søde og spændende mennesker, siger Ula Rubazeviciute, der i fremtiden håber at læse filmproduktion på et universitet i Storbritannien eller i USA.

Thea Naue håber på at flytte til USA og læse sportsmedicin:

- Gerne på et Ivy League-universitet (en gruppe af otte private, prestigefyldte klassiske universiteter, red.). Men det er svært og dyrt. Men jeg har lov at håbe ...

Mens Anna Holdgaards oprindelige plan efter eksamen i Ikast er et sabbatår med arbejde og en rejse ud i verden.

- Men nu må vi se, hvordan corona og verden udvikler sig, siger Anna Holdgaard.

Ud af ialt 30 elever på IB-kollegiet midt i Ikast, er fra venstre Anna, Ula og Thea, blandt de ti, der har valgt at blive i Ikast og sammen afvente afslutningen på deres to års IB-skolegang i Danmark. Foto: Tom Laursen