Økonomisk opbakning til Unge Sangere

Stor opbakning fra udenbys fonde har gjort det muligt at gennemføre den landsdækkende sangkonkurrence

Udgivet:15. februar 2023, 08.48

Læsetid:3 minutter

Hovedparten af Unge Sangere komiteen, Aage og Hanna Christiansen og Steen Hebsgaard (t.h.) har med tilskud fra udebys fonde fået skabt det økonomiske fundament til at også at lave den 26. udgave af sangkonkurrencen. Foto: Tom Laursen.

8 måneder siden

IKAST Med en massiv opbakning fra især udenbys fonde er det lykkedes den landsdækkende talentkonkurrence Unge Sangere at skabe det økonomiske fundament for endnu et sangerstævne i Ikast.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra den frivillige gruppe, der hvert år trækker i arbejdstøjet.

Oven på coronaaflysninger og generelle prisstigninger på alt har det været en udfordring at skaffe økonomi til det, der skal være den 26. udgave af konkurrencen i påsken 2023.

- Men med håndbåret post fik vi besked forleden om, at Toyota-Fonden støtter os med 20.000 kroner i år, og det får os til at tænde det grønne lys og sige »go« for endnu en omgang af den landsdækkende konkurrence, der trækker unge sangtalenter inden for klassisk sang og musical til fra hele landet, siger Steen Hebsgaard fra Unge Sangere-komiteen.

- Vi har været begunstiget af en konstant kommunal medfinansiering i alle år, men i takt med de stigende kommunale budget-udfordringer har vi måttet konstatere, at tilskuddet er faldet på samme tid som udgifterne er steget. Vi kan have nok så meget forståelse for den udfordring, men det har sat os lidt under pres, siger Steen Hebsgaard.

Landets bedste

Heldigvis har stævnet i alle år været begunstiget af Ege-Fonden fra Herning, der hvert år skænker 75.000 kroner til projektet.

Midtjysk Skole- og Kulturfond, også med hovedsæde i Herning, har været en konstant støtte og har ekstraordinært fundet støttekroner frem i form af 25.000 kroner til 2023-stævnet. Dertil kommer 10.000 fra Lions Club i Ikast og det samme fra Rotary, så kombineret med det kommunale tilskud, der i år blev skåret ned til 88.000 kroner, og deltagernes egenbetaling, kan det sangglade publikum se frem til hele fire koncerter i påsken.

Unge Sangere har gennem alle årene hentet nogle af landets mest professionelle dommere, pianister, sangere og undervisere til byen.

Adskillige af de professionelle sangere, man i dag kan opleve på landets opera- og musicalscener, har været igennem de fire dages stævne i Ikast, som byder på konkurrence, samvær, masterclasses, korsang, undervisning og koncerter.

Klar med fire koncerter

Omkring 35 unge ventes at dukke op og kan formentlig - hvis man skal dømme efter evalueringer fra andre år - gå beriget derfra, med kyndig vejledning i, hvordan de kommer videre med deres sangkarrierer.

For publikum i Ikast bydes der som sagt på fire koncerter. En klassisk koncert lørdag 1. april, en musicalkoncert 2. april, den store semifinale i Bakkehuset 3. april og endelig galla- og finalekoncerten i Fonnesbæk Kirke 4. april, der plejer at trække fulde huse.

- Det er enormt glædeligt, at vi kan gennemføre i år - specielt efter corona, der udskød Unge Sangere to år i træk. Vi er begunstiget af et særdeles kompetent hold af kunstnere, som år efter år vender tilbage til Ikast, og vi ved fra vores netværk, at Unge Sangere i sangerkredse har et fantastisk ry, siger lektor Aage Christiansen, formand for komiteen, som han sammen med Steen Hebsgaard har været med i siden begyndelsen i 1996. De øvrige medlemmer er Hanna Christiansen, Anne-Kirstine Thuen og pianist og professor Erik Kaltoft - sidstnævnte har i øvrigt været overdommer i alle årene.

De unge deltagere i Unge Sangere skal forberede sig godt hjemmefra, men lærer også nye korsatser, der er en del af den store finalekoncert i Fonnesbæk Kirke på afslutningsdagen. Her instrueres de af Morten Kold. Foto: Privatfoto