Engesvang-firma med iskold byggeopgave: Grønlandsk daginstitution klar på rekordtid

ABC Pavilloner har opført to daginstitutioner på Grønland på rekordtid

22. december 2020, 11.30

ABC Pavilloner havde en noget anderledes byggeopgave på Grønland, som nu er afleveret. Foto: PR-foto

BYGGERI Den midtjyske modulbygger ABC Pavilloner med har netop afleveret to næsten identiske integrerede daginstitutioner med plads til i alt 200 børn i den grønlandske by Nuuk. Byggeriet er trods corona og arktisk klima bygget på blot et år og har budt på alt lige fra fjeldsprængninger til snestorme.

- Normalt siger man, at det tager cirka tre år at opføre et byggeri som en daginstitution i Grønland. På grund af byggemetoden med præfabrikerede moduler, som er cirka 80 procent færdigproducerede fra vores produktion i Engesvang, har vi dog formået at opføre hele to daginstitutioner på bare et år. Det har været en øjenåbner for bygherre, at det kan gøres så hurtigt på den måde, siger Kjeld S. Facius, direktør i ABC Pavilloner.

ABC Pavilloner begyndte efter klargøring af grundene at sætte modulerne op i uge 32 og har således i løbet af blot 18 uger opført hele to institutioner. I de mest travle perioder af projektet har der været op til 30 folk i alt, der har arbejdet samtidig, hvor de 20 har været fra ABC Pavilloner, mens de resterende 10 har været lokale entreprenører.

Bygget af 40 moduler

De to integrerede daginstitutioner består af i alt 40 moduler med et samlet areal på 2200 kvadratmeter og rummer seks stuer, fællesrum, garderobe og puslerum. Derudover er udendørsarealer med skur og legeplads en del af totalentreprisen.

At bygge i Arktis er på mange måder meget anderledes end at bygge i Danmark. Det fortæller bygningsingeniør hos ABC Pavilloner, Tobias Wilms, der er specialiseret i arktiske egne:

- Det arktiske klima i Grønland er jo meget anderledes og hårdere end hjemme i Danmark, og det kræver, at man tager højde for det både før, under og efter byggeriet. Bygningen skal først og fremmest designes til at kunne modstå de store snemængder og hårde vinde, og vi har derfor eksempelvis taget højde for snefygning ved at placere indgangen fordelagtigt med en ekstra afskærmende væg. Og så har vi valgt en ekstra hårdfør vindspærre, der er egnet til klimaet, fortæller han og fortsætter:

- I Nuuk skal man som regel ned i frostfri dybde, som er to meter under jorden, og ved større byggerier som her er det nødvendigt at fundere direkte på fjeld. For at fæstne både selve bygningen, men også skure og hegn. I forbindelse med projektet har der derfor været kæmpe udgravninger helt ned i 5-6 meters dybe, og ved den ene institution var terrænet meget skråt og skulle udjævnes med sprængning af fjeld for at placere bygningen rigtigt.

Alle modulerne er blevet produceret på modulbyggerens egen fabrik i midtjyske Engesvang og sejlet fra Aalborg til Nuuk. Det er en hård sejlads med høj bølgegang, og det har ifølge Tobias Wilms derfor været særligt vigtigt, at modulerne blev pakket ordentligt hjemmefra.

Skure blæste væk

Han fortæller desuden, at snestorme har været en anden udfordring for projektet.

- Klimaet er en udfordring i forhold til transport og opstilling af moduler. Man lærer derfor at sikre alting grundigt i Arktis. I forbindelse med skibsfarten måtte vi eksempelvis pakke modulerne ekstra godt hjemmefra med kraftig plastic og stropper, så de kunne surres godt fast, og ved løsgods måtte meget pakkes som trækasser, ellers ville de ikke blive godtaget som gods. Og under selve byggeprocessen havde vi på et tidspunkt en kraftig snestorm med vindstød af orkanstyrke, som gjorde, at vi måtte sikre alt på pladsen. Store 40 fods-containere og skure kunne blæse rundt, og enkelte skure blæste 20-30 meter væk, fortæller han.

På grund af vejrforhold har det ikke været muligt at færdiggøre det sidste anlægsarbejde som montage af legeplads samt asfaltering, da asfaltværket blev lukket ned for vinteren. Det bliver færdiggjort, når sneen er forsvundet til foråret, og værket igen åbner i maj eller juni.