Fra millionplus til krisestyring: Niebuhr sender ansatte på fordeling

Efter et indbringende 2019-regnskab hos Niebuhr Gears er der nu fokus på at komme fornuftigt gennem corona-krisen

12. juni 2020, 04.00

Administrerende direktør Rasmus Niebuhr vurderer, at der kan gå op til et år, inden ordremængden er tilbage på normalt niveau. Foto: Henrik Ole Jensen

REGNSKAB Tandhjulsproducenten Niebuhr Gears i Ikast har offentliggjort sit regnskab for 2019, som viser et overskud før skat på 17,9 millioner kroner. Det er en klar fremgang fra 2018-overskuddet på 10,2 millioner kroner, og regnskabet bliver da også betragtet som tilfredsstillende.

I 2020-regnskabet har der meldt sig helt nye udfordringer med corona-krisen, som lige nu rammer ordrebogen. Ikast-virksomheden producerer tandhjul til en række forskellige brancher som vindindustrien, landbruget, transportsektoren og byggebranchen. Ifølge administrerende direktør og indehaver Rasmus Niebuhr er det alle brancher undtagen vindbranchen, som er midlertidigt ramt.

- Der er mange mulige scenarier for, hvad niveauet vil være på den anden side af corona-krisen. Men det skal nok komme tilbage igen, og vi kan se, at hvis vi gør tingene rigtigt og bruger de værktøjer, vi har sat i gang, kan vi stadig komme ud med sorte tal på bundlinjen i 2020, siger Rasmus Niebuhr til Herning Folkeblad.

Har fravalgt hjælpepakker

Direktøren fortæller, at virksomheden har besluttet ikke at gøre brug af corona-hjælpepakkerne. I stedet har man for nyligt indført en fordelingsordning, der gælder i 13 uger blandt de timelønnede i de afdelinger, som ikke producerer til vindmølleindustrien. Arbejdsfordelingen betyder, at de timelønnede arbejder på nedsat tid og får supplerende dagpenge for de dage, de ikke arbejder.

- Vi synes ikke, at vi er derude, hvor vi har brug for hjælpepakker. Vi kan gøre brug af de standardværktøjer, der er til formålet. Der er også den løsning, vi har mest fleksibilitet i, når der kommer mere gang i tingene igen, siger Rasmus Niebuhr og uddyber:

- Der er mange hensyn at tage, når man går ind i en hjælpepakke, og jeg tænker, at der er nogen, der er mere nødlidende end os, der har mere brug for det.

Niebuhr Gears gennemførte en mindre fyringsrunde allerede i januar, inden coronaen brød ud. Her blev der skåret til med 15 stillinger, så virksomheden aktuelt har 140 ansatte i Ikast. Fyringerne blev ifølge direktøren gennemført, fordi Niebuhr allerede på det tidspunkt kunne mærke en ordrenedgang.

Gynger og karruseller

Når Rasmus Niebuhr bliver bedt om at kigge lidt længere frem, ser han god grund til optimisme trods de aktuelle udfordringer. Det skyldes blandt andet, at Niebuhr Gears har haft succes med at sprede sin forretning ud på en række forskellige forretningsområder, så man ikke er afhængig af blot én branche.

Sidste år overtog virksomheden på La Cours Vej en nabobygning på 5500 kvadratmeter. Her er der opbygget en ny produktionslinje, som skal producere tandhjul og dele til gearkasser til landbrugssektoren og automobilindustrien. Der bliver tale om fuldautomatisk produktion af store serier, som har krævet en investering på omkring 25 millioner kroner i nyt udstyr.

Rasmus Niebuhr oplyser, at man er klar til at køre fuld produktion, men denne produktionslinje er lige nu også omfattet af den omtalte arbejdsfordeling, da den største kunde har skruet midlertidigt ned for bestillingerne.

Aktuelt er det især vindmøllebranchen, som holder gang i forretningen, men også her vil der typisk være udsving, og så er de andre forretningsområder forhåbentlig tilbage på fuld blus.

- Vi har spredt vores forretningsområder, så der er gynger og karruseller. Det er sjovest at have tivoli, når der er gang i alle forlystelserne, men det er der ikke lige nu, siger Rasmus Niebuhr.