Fælleslisten er klar til valgkamp

Ni kandidater har meldt sig klar til at sikre Fælleslisten pladser i Ikast-Brandes byråd ved det kommende kommunalvalg. Henrik Kraglund genopstiller ikke

Udgivet:28. august 2021, 07.36

Læsetid:3 minutter

Fælleslisten Ikast-Brande er klar med ni kandidater til kommunalvalget, hvor der kan sættes kryds ved følgende navne: Morten Bak, Lotte Stoltenborg, Morten Colbert, Rune Lyager, Henrik Boelsgaard, Allan Nielsen, Lasse Haahr, Mads Hviid og Bjørn Topbjerg. Det var kun de otte af kandidaterne, som kunne være på fællesfotoet ved opstillingsmødet, da Lasse Haahr var i Barcelona. Foto: Privatfoto

Thomas Vang Nielsen
Journalist| tvn@herningfolkeblad.dk

IKAST-BRANDE Valgkampen er så småt gået i gang op til kommunalvalget 16. november, og nu melder Fælleslisten sig klar med ni navngivne kandidater.

I det siddende byråd er Fælleslisten Ikast-Brande repræsenteret ved Lotte Stoltenborg og Henrik Kraglund.

Førstnævnte genopstiller, men Henrik Kraglund gør ikke.

- Jeg er blevet for gammel, jeg er 73 år nu. Fysisk er jeg klar til fire år mere, men mentalt er jeg ikke. Det stiller store krav at gennemgå de betydelige mængder data, som der ligger til grund for de beslutninger, man skal træffe i lokalpolitik, siger Henrik Kraglund og tilføjer:

- Det har været fire rigtigt spændende år med stor indflydelse og et super samarbejde med kollegerne i byrådet, men nu skal jeg bruge mere tid med ægtefælle, børn og børnebørn. Jeg er også stadig formand for fjernvarmeselskabet i Brande, og jeg skal nå til golf, tennis og badminton. Jeg er også dybt involveret i Street Art, så det vil jeg også bruge en masse tid på.

Fælleslistens nye kandidathold består dermed af Morten Bak, Brande; Lotte Stoltenborg, Uhre; Morten Colbert, Grarup; Rune Lyager, Brande; Henrik Boelsgaard, Blåhøj; Allan Nielsen, Brande; Lasse Haahr, Brande; Mads Hviid, Brande og Bjørn Topbjerg, Brande.

- Et bredt og stærkt hold

- Det er et fantastisk hold. Bredden og den erfaring, de hver har, det sted de nu er i livet, gør dem til et stærkt hold, siger Jette Harrild, der er formand for Fælleslisten Ikast-Brande.

Hun og resten af listens politiske bagland godkendte officielt kandidatlisten ved en generalforsamling torsdag aften.

- Selv om Henrik Kragelund ikke genopstiller, har han lovet at være en del af baglandet. Det vil vi trække på, for han er en kapacitet med en viden uden lige. Vi har været rigtigt glade for at have ham med de her år, siger Jette Harrild.

Mangler kandidater fra nord

Bestyrelsen er klar over, at listen har en geografisk slagside, der hælder mod Brande og omegn.

- Vi erkender, at det desværre ikke er lykkedes at få kandidater med i den nordlige del af kommunen. Det er noget, vi arbejder med og for - til stadighed. Vi har to medlemmer i bestyrelsen fra henholdsvis Ikast og Nørre Snede, nemlig Preben Andersen og Henning Berg. Det er vi glade for. Men i al beskedenhed mener vi, at Fælleslisten med vores kandidater har den bredde og erfaring, der skal til for at kunne repræsentere hele Ikast-Brande Kommune på bedste vis, siger Jette Harrild.

FL og K i valgforbund

Fælleslisten har til kommunalvalget indgået valgforbund med De Konservative. Et valgforbund er et valgteknisk samarbejde, der indgås mellem politiske partier eller lister for at minimere stemmespild og for at maksimere antallet af mandater, der tilfalder partierne eller listerne i valgforbundet.

- Fælleslisten er åben for at lade andre partier eller lister indgå i valgforbundet. Valgforbundet opløses på valgaftenen, siger Jette Harrild og uddyber:

- Fælleslisten kan nemt komme i den situation at blive kongemager ved valget. Forstået således, at Fælleslisten kan have det afgørende mandat til, hvem der får borgmesterkæden omkring halsen. Dette ansvar tager vi meget seriøst.

Flere forskellige mærkesager

Øverst på kandidatlisten står Morten Bak.

- I Fælleslisten bruger vi ikke ordet spidskandidat, men gruppeformand, og det er jeg, siger Morten Bak.

Han blev i 2013 valgt i byrådet for Venstre, men han brød med partiet i 2016 og blev løsgænger.

I 2017 stillede han op for Fælleslisten men blev ikke valgt i byrådet.

Det satser han på at blive denne gang, og han fortæller, at der er nok at kæmpe for at ændre i Ikast-Brande Kommune.

- Vi vil fra starten bruge en del krudt på at skabe bedre borgerinddragelse. Det skal i højsædet at inddrage folk mere i processerne, hvad enten det handler om nye vindmøller eller noget andet, siger Morten Bak.

- Vi har nogle unge folk på holdet. De vil arbejde meget for ungdomshuse og flere aktiviteter til de unge. Specielt for dem på 16-20 år, nævner han som en mærkesag.

- Borgerservice skal gøres bedre, og så skal der mere fokus på bosætning og udvikling af både byer og landsbyer, fortæller Morten Bak.