Dødsfald: »Atomsmedens« sidste rejse

Flymotormekaniker og tidligere byrådsmedlem i Ikast Kommune Bent Christensen er død

4. november 2020, 19.02

»Atomsmeden« Bent Christensen, Ikast, er død. Han blev 86 år. Foto: Privat

DØDSFALD Tidligere flymotormekaniker og byrådsmedlem Bent Christensen, Ikast, er død. Måske der ringer en klokke endnu flere steder med de kærlige tilnavne »Atomsmeden« eller »Atom Bent« - tilnavne, der stammer tilbage hans yngre dage.

Bent Christensen blev født for 86 år siden på en flot adresse; Sct. Annæ Plads midt i København - som han dog selv talte ned ved at tilføje: »... i tredje baggård.«.

Hans mors familie boede i Skophus Mark ved Ilskov, så her tilbragte han en del ferietid. Og mødte som ung også her sit livs kærlighed, Else fra Ikast, der fik ham omplantet fra hovedstaden til heden. I Ikast fik Bent Christensen som uddannet maskinarbejder job i maskinvirksomheden Romrik på Nørregade.

En dag, hvor han arbejdede med noget vand og nogle ledninger, spurgte forbipasserede kolleger, hvad han lavede: »Jeg smelter atomer«, svarede han - og blev fra den tid kærligt omtalt som »Atomsmeden«.

Overtog svigerindens gevinst

Bent Christensens faglige nysgerrighed sendte ham videre; først som flymekaniker i Karup og siden som VVS’er.

Ved siden håndværket dumpede interessen for at flyve i første omgang tilfældigt ned for fødderne af ham. I 1962 vandt hans svigerinde en flyvetur, men hun turde ikke selv udløse gevinsten. Det turde hendes svoger - og »Atomsmeden« var solgt til livet med vinger. Samme år tog han selv først svæveflycertifikat og to år senere certifikat til motorfly.

I 1969 købte familien sommerhus på Tunø, og turen dertil foregik altid i det fly, Bent Christensen året før havde investeret i, en KZ-3, som han med sine usædvanligt snilde håndværksfingre selv havde renoveret til at kunne flyve.

I det hele taget blev det i den tekniske side af flyvemaskiner, han også fandt sit faglige kald. Han irriterede sig over, at en utæt ventilslange krævede, at flymotoren blev sendt helt til København - når han nu selv sagtens kunne klare den opgave. Efter mange års ihærdig kamp med Luftfartsdirektoratet fik Bent Christensen i 1979 sin offentlige autorisation som flymotormekaniker.

Ramt af sorg

Og i kælderen ved hjemmet på Bygtoften opstod BC Aero. Her reparerede Bent Christensen gennem årene både andres motorer og vedligeholdte sin egen »flåde« af små motorfly, der en overgang talte hele ti. Derudover lagde han mange frivillige kræfter i vedligehold og udvikling af Herning Flyveplads, hvor han også rådede over en hangar til at reparation af flymotorer.

Et engageret liv blev ligeledes i en periode vekslet om til politisk interesse. Bent Christensen sad således i byrådet i den gamle Ikast Kommune fra 1. januar 2002 til 31. december 2005 – hvilket så blev forlænget til 31. december 2006 på grund af kommunesammenlægningen. Han sad ikke i Sammenlægningsudvalget i 2006, da det var for de byrådsmedlemmer, der blev valgt til Ikast-Brande kommune. Han var valgt for Dansk Folkeparti.

Privat smittede entusiasmen for fly smittede også familien. Sønnen Jan Østergaard Christensen blev således uddannet først flymekaniker og siden pilot. Han omkom for 30 år siden under et flystyrt som 2. pilot på en taxaflyvning fra Grønland til Canada.

En stor sorg, som kom til at sætte sit præg på familien, og ti år senere tilstødte en ny sorg. Under en indlæggelse på Herning Sygehus, døde Bent Christensens hustru Else, da lægerne for sent opdagede et hul på hendes tarm. Bent Christensen klagede over behandlingen, fik medhold i klagesagen om lægefaglig forsømmelse, men som han selv sidensatte ord på ikke sin hustru tilbage med afgørelsen.

Drilsk motor i Dragør

Parrets datter, Lene Østergaard Andersen, flyttede som ung til Amager, stiftede familie, som siden gjorde Bent til morfar til to, og oldefar til to.

Bent Christensen solgte for ti år siden sit sidste fly, et Piper Pacer PA veteranfly fra 1950, han købte af et forsikringsselskab for 500 kroner og selv renoverede. Han klarede sig selv i huset på Bygtoften, hjalp omverden med løsninger på alverdens tekniske udfordringer. Kun én gang måtte han give op: En plæneklipper i Dragør lod sig ikke reparere, hvilket forfulgte Atom Bent med irritation - og kærlige drillerier fra familien.

I huset sov han også ind i fredags - træt med et dårligt hjerte, fløj han på sin sidste rejse.

Bent Christensen bliver bisat fra Ikast Kirke på lørdag 7. november.