Lektor fejrer 25-årsjubilæum som underviser på pædagoguddannelsen: Akrobaten vil altid bo i ham

Michael Friedrich Walter Blume er lektor på VIA Pædagoguddannelsen i Ikast under Campus Silkeborg. Han ser tilbage på de seneste 25 år fyldt med akrobatik, idræt og bevægelse

Udgivet:05. september 2023, 07.07

Læsetid:4 minutter

Michael Friedrich Walter Blume kunne 1. august fejre sit 25-årsjubilæum. I morgen markeres det ved en reception. Jubilaren håber i fremtiden på at flere studerende igen vil finde vej til pædagoguddannelsen. Foto: Linna Grøn

Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør
Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør| +45 96 26 34 67 | mkc@herningfolkeblad.dk
Kære læser. Jeg dækker sundheds- og ældreområdet samt arbejdsmarkedsområdet i Ikast-Brande - men jeg skriver og interesserer mig for stort set alt. Jeg elsker at skrive features og menneskehistorier, og jeg går meget op i politik samt alt slags sport. Bor i Ikast, er gift og har to sønner. Holder meget af lange løbeture i naturen og samvær med familien.
Se flere artikler af Mikkel Korsgaard Christensen

JUBILÆUM - Faktisk er det hele min kones skyld.

Det varer et kort øjeblik, og så lader han sit ansigt løsne op i et stort smil.

Michael Friedrich Walter Blume sidder i studieområdet på VIA Pædagoguddannelsen og er netop begyndt på en indre tidsrejse for at finde frem til, hvordan det er gået til, at lektoren 1. august i 25 år har undervist på uddannelsen i Ikast.

Accenten afslører ham, selv om Michael Friedrich Walter Blumes danske sprog er upåklageligt.

- Ja, jeg kommer fra Sydtyskland og er oprindeligt uddannet gymnasielærer og arbejdede på en Rudolf Steiner Skole, hvor jeg underviste i idræt, drama og historie. Derudover har jeg en kandidatgrad i idræt, fortæller Michael Friedrich Walter Blume, som har godt gang i sin akademiske karriere i 1990’ernes Tyskland.

Men der bor også noget andet i ham. En lyst og en trang til at bevæge sig. En fascination af akrobatik og cirkuskunst. Det skal vise sig at blive afgørende for Michael Friedrich Walter Blumes vej i livet.

- Jeg rejste rundt i studentertiden for at blive undervist i akrobatik. Vi var i mange lande og kom også til Danmark. Det var her, jeg mødte min nuværende kone, som også havde en passion for akrobatik. Det var hende, der fik mig til Danmark, mindes han.

Drama, pædagogik bevægelse

Gnisten i parforholdet har været tændt lige siden, og det skyldes blandt andet de fælles interesser, som Michael Friedrich Walter Blume og Irene Møller Blume har sammen.

- Hun er ligeledes pædagog og er optaget af bevægelse, så det ligger vist lige for, siger han med et grin.

Michael Friedrich Walter Blume flytter kort efter mødet med sin Irene til Danmark. En begyndelse, hvor alt er fremmed, og hvor han endnu ikke taler dansk. Igen kommer akrobatikken til at spille en rolle.

- Jeg arbejdede i tre år på en artistskole i Aarhus. Det var mit første job i Danmark. Vi trænede indimellem på Jysk Pædagogseminarium, og en dag spurgte Irene mig, om hvorfor jeg ikke søgte ind som underviser i bevægelse. Det blev begyndelsen på mit arbejdsliv her i Ikast. Jeg sendte en uopfordret ansøgning. Her fortalte jeg dem, at jeg kan noget med drama og også havde læst pædagogik i Tyskland. Da jeg så blev spurgt til samtalen, om jeg kunne undervise i bevægelsesfag og pædagogik, gav det hele sig næsten sig selv, og nu har jeg været her i 25 år, forklarer han.

Omskiftelighed og kropsbevidsthed

Jubilaren er også forfatter til flere bøger om akrobatik. Bøger, som fortsat er på markedet og bliver solgt i Tyskland. Ifølge Michael Friedrich Walter Blume kan vigtigheden ved bevægelse og akrobatik let blive overset i nutidens verden. Derfor glæder han sig også over at kunne bringe den del i anvendelse i sit virke på pædagoguddannelsen.

- I akrobatikkens verden arbejder man naturligvis med sin krop, og vi har faktisk mange elementer af akrobatik i undervisningen. Det har meget at gøre med kropsbevidsthed, samarbejde og selvtillid hos de studerende, og det er blevet en fast del af min undervisning at arbejde med kropsbevidsthed og akrobatik, fortæller Michael Friedrich Walter Blume.

Han efterlyser desuden en mindre berøringsangst - i ordets bogstaveligste forstand - når det kommer til at røre ved hinanden og at bruge kroppen.

- Akrobatik er ikke bare en cirkussport. Stress og psykisk sygdom mindskes af bevægelse, og vi skal huske at bruge kroppen mere som et redskab. Her ser jeg en stor nysgerrighed blandt de studerende, som mærker en større bevægelsesglæde, som de så tager med sig ud i arbejdslivet, siger lektoren.

Han kan godt lide at være i fremdrift. At udvikle sig. Det har pædagoguddannelsen på Bøgildvej har også gjort gennem årene. Derudover giver det motivation i jubilarens tilværelse, når han forsker i idræt og bevægelse.

- Det giver mig et rigere arbejdsliv at få lov til at forske indenfor det felt sideløbende med min undervisning, siger Michael Friedrich Walter Blume.

Privat fylder bevægelse også meget. Styrketræning, løb, tennis og padeltennis bliver prioriteret hver uge. Derudover elsker Michael Friedrich Walter Blume at stå på ski.

- Jeg var kun fem år, da jeg begyndte at stå på ski. Jeg er jo født nærmest for foden af Alperne, siger jubilaren med et smil.

Cirkusartisten, klovnekunstneren, akademikeren, skinørden, familiefaren, ægtemanden og nu også farfaren. Michael Friedrich Walter Blume har mange funktioner i sit liv, men han er ikke i tvivl om, at akrobaten for altid vil bo i ham.