Ubemandede genbrugspladser med lange åbningstider taget i brug

Automatisk nummerplade-genkendelse, mere videoovervågning og markant forøgelse af åbningstiden er klar på genbrugspladerne i Bording og Nørre Snede

3. maj 2021, 12.31

Fremover vil man kunne bruge genbrugspladserne i Bording og Nørre Snede fra klokken 08 til 22 alle ugens dage, året rundt. Hovedparten af åbningstiden bliver ubemandet. For at undgå tyveri og hærværk samt at sikre korrekt affaldssortering indføres et nyt adgangssystem, baseret på nummerpladegenkendelse. Her ses Richardt Mørk (t.v.), teamleder hos Affald & Genbrug i Ikast-Brande Kommune. Ved hans side står Henrik Engedahl (V), formand for teknik- og miljøudvalget. Foto: Thomas Vang Nielsen

GENBRUGSPLADSER Sidste uge blev åbningstiderne på genbrugspladserne i Bording og Nørre-Snede udvidet til at gælde fra klokken 08.00 til 22.00.

- Det er en voldsomt udvidet service, som gælder 365 dage om året, siger Richardt Mørk, der er teamleder hos Affald & Genbrug i Ikast-Brande Kommune.

Han viser det nye system frem på genbrugspladsen i Bording. Systemet består af en nummerpladescanner ved porten og en del videokameraer på selve pladsen.

- Bare kør hen til porten, scanneren genkender din nummerplade og åbner porten for dig. Det bliver meget nemmere end tidligere, hvor man skulle bruge sit sygesikringsbevis til selv at åbne porten med, siger Richardt Mørk og tilføjer:

- Men folk skal lige huske at tilmelde sig det nye system først. Det er meget nemt. Man går bare ind på kommunens hjemmeside og registrerer sin nummerplade, siger Richardt Mørk.

Bemanding ændres i august

De nuværende åbningstider i Bording er på 26,8 timer om ugen. I Nørre Snede er tallet 32 timer om ugen.

Med de nye åbningstider vil der fremover være adgang til begge pladser 98 timer om ugen.

Fra 1. juni til 1. august vil pladserne være bemandet med de hidtidige åbningstider.

Herefter bemandes med 8 timer i både i Bording og Nørre Snede. Timerne fordeles i mindre intervaller hen over ugen.

Der opsættes nye skilte, hvor borgerne kan få hjælp og vejledning.

Det bliver også muligt at ringe til Brande og Ikast genbrugspladser for vejledning om korrekt sortering, eksempelvis om specielle affaldstyper og ved tvivlstilfælde.

Senere på året lanceres også en sorterings-app til mobiltelefonen, så man endnu bedre kan blive guidet rundt på pladserne.

Få et opkald ved fejlsortering

Når pladserne i Bording og Nørre Snede gøres ubemandede en stor del af tiden, stiger risikoen for, at affald ender i de forkerte containere.

Problemet vil dog være minimalt, vurderer byrådet.

- Generelt viser erfaringerne, at samlet set gør borgerne sig stor umage med at sortere rigtigt. Vi kan se, at de steder i kommunen, hvor vi har lavet molokker (nedgravet container, red.), sker det sjældent, at folk putter noget i det forkerte sted, fortæller Henrik Engedahl.

Hvis noget alligevel havner et forkert sted, vil det blive opdaget.

Det er her, kameraovervågningen kommer ind i billedet.

- Hvis man har fejlsorteret, bliver man ringet op, og får at vide, hvad der er gjort forkert. De fleste gange drejer det sig om misforståelser, som kan undgås ved at informere. Men hvis nogen ser ud til at være ligeglade og overtræder reglerne gentagne gange, vil vi kunne give dem karantæne, siger Richardt Mørk

Gult kort gælder frem til juni

I hele maj måned kan man bruge både det nye adgangssystem med nummerpladegenkendelse og det gamle system med sygesikringsbeviset på pladserne i Bording og Nørre Snede.

Fra 1. juni kan man kun bruge det nye system og skal derfor være tilmeldt.

- Som en ekstra bonus kan jeg fortælle, at er man først registreret med sin nummerplade, vil det også virke til at åbne portene ved pladserne i Brande og Ikast, siger Richardt Mørk.

Ved indkørslen til genbrugspladsen i Bording mødes man af dette nye skilt, der vejleder om ændringerne i åbningstiderne og det nye adgangssystem. Foto: Thomas Vang Nielsen