Fotografen i Isenvad: En lille svale bag kameraet

Mor til to tilbyder sig som fotograf

23. september 2020, 07.51

Polske Monika Pietras har sammen med sin familie slået sig ned i Isenvad. Hun har uddannet sig i indkøb og marketing, men har også etableret sig som fotograf. Foto: Tom Laursen

ISENVAD Monika Pietras tog i 2011 turen fra Polen til Danmark for at studere blandt andet marketing ved Via University i Birk ved Herning.

- Jeg hørte om muligheden, mens jeg læste i Polen og besluttede mig for at tage af sted.

Siden er hun blevet i Danmark og bor i dag sammen med hendes mand Patryk og parrets to døtre - Julia på seks og Lily på tre år.

Familien Pietras har adresse på Bygaden 29 i Isenvad.

Monika Pietras taler flydende engelsk, men det kniber lidt mere med det danske, som hun dog forstår en del af. Til gengæld mestrer både hendes mand og døtrene det vanskelige danske sprog.

- Det betyder, at de får en opvækst med to sprog, som jeg håber vil komme dem til gode senere hen, siger Monika Pietras.

Hun har under uddannelsen specialiseret sig i indkøb og markedsføring og søger arbejde, men som hun selv siger, så har coronakrisen ikke gjort det lettere at få arbejde.

Under studierne blev Monika gravid med datteren Julia. Det blev en afgørende periode for hende, idet hun her brugte en stor del af fritiden med at fotografere, og også efter at have taget sin eksamen, fortsatte hun med fotograferingen.

Hendes billeder blev i den grad beundret af venner og familie, der mente, at hun skulle gøre endnu mere ved fotograferingen.

Den lille svale

Den opfordring sad hun ikke overhørig, og hun etablerede derfor Little Swallow Photography.

Direkte oversat betyder det Lille Svale Fotografi.

- Det passer meget godt med min situation. Jeg har forladt min rede i Polen, og samtidig er en svale jo en lille travl fugl og ligner dermed mig. Jeg har tusindvis af idéer, smiler Monika Pietras.

Hun har efterhånden drevet virksomheden i et par år.

- Og jeg får mere og mere at bestille. Min favoritopgave er familier med børn. Det er en sjov opgave at indfange børns energi på linsen, også selvom det af og til kan være temmelig tidskrævende, siger fotografen fra Isenvad, der ellers tager alle forefaldende fotoopgaver.

- Det kan være i mine studier på bopælen, eller jeg kan rykke ud efter aftale, siger Monika Pietras, der også har tilbud på prisen for sine fotografiet - 10 fotos for 700 kroner, lyder prisen.

Trods den sproglige mangel er fotografen fra Isenvad faldet godt til i landet, og har ingen planer om at vende tilbage til Polen. Ikke foreløbig i hvert fald.

- Jeg stammer fra byen Kolobrzeg, der i størrelse vel er en mellemting mellem Herning og Ikast. Det betød så også, at alle unge forlod byen for at videreuddanne sig, siger Monika Peitras.

Hun er enebarn og har således »kun« efterladt forældrene i Polen.

- Men de har været flinke til at besøge os her i Danmark, og vi besøger så dem i Polen et par gange om året. Samtidig bor der mange polakker her i området, så vi ofte er sammen med, fortæller 27-årige Monika.

Monika Piatras mestrer endnu ikke det danske, men har sat sig for at lære det. Samtidig vokser hendes to piger op med to sprog. Foto: Tom Laursen