Kulturudvikling: Bakkehuset i større renovering

Ny scene, nye farver og ny lyd skal bidrage til at booste Bakkehuset efter corona-krisen. Og måske er en ny uddannelse på vej

13. maj 2020, 13.00

Musikskoleleder Simon Lindegaard og kulturhuschef Mette Petrea knokler i disse uger med renovering af Bakkehuset og har travlt med at kigge på prøver til ny gulvbelægning og nye beklædning på bagvæggen. Foto: Privatfoto

IKAST Et gammelt ordsprog siger, at der ikke er noget, der er så galt, at det ikke er godt for noget.

Sådan har de det i kulturhuset Bakkehuset for tiden.

Ikasts kulturcentrum har netop med et ekstraordinært corona-driftstilskud fra kommunen reddet sig ud af årets corona-krise, og samtidig har man sat gang i et større renoveringsprojekt.

Lukning løste udfordring

Bakkehuset bor som selvejende institution til leje i de kommunale lokaler på Strøget, der rummer både kulturhus, biograf og musikskole. Allerede før corona-krisen trådte til, havde musikskoleleder Simon Lindegaard, der er bygningsansvarlig på stedet, en renoveringsplan på tegnebrættet til det 25 år gamle kulturhus.

- Udfordringen var, hvornår vi kunne begynde på renoveringen. Men det »løste« lukningen af kulturinstitutionerne af sig selv, siger Simon Lindegaard.

Det betyder, at håndværkere i disse uger er i gang med at nedlægge den gamle - og lidt for høje - scene, bygge en lavere og mere fleksibel scene, installere nyt lydanlæg, lægge nyt gulv og renovere med nye farver og belysning i salen.

Pifter stedet op

- Huset er 25 år gammelt, og der spares jo løbende op til nødvendige renoveringer. Vi synes, tiden er inde nu. Musikskolen er en aktiv bruger af kulturhuset. Vi har mellem 15 og 20 koncerter om året, og vores kor øver her. Så det giver god mening at pifte stedet op, siger Simon Lindegaard.

Det er også en meget glad ny kulturhuschef, Mette Petrea, der er trukket i arbejdstøjet. Både med at arrangere efterårsprogrammet og rent fysisk med at hjælpe til med ombygningen.

- Jeg er rigtig glad. For uden kommunens hjælp i corona-krisen, hvor vi stod til at miste en stor del af årets omsætning, så har vi med musikskolens hjælp mulighed for at få Bakkehusets sal renoveret. Det trænger den til - både omkring teknikken og udseendet. Musikskolen har så til gengæld lov til at benytte Bakkehuset til deres egne koncerter i større grad end før, men uden at det vil gå udover Bakkehusets egne aktiviteter, siger Mette Petrea.

Smukt lokale

Renoveringen betyder meget for Bakkehuset, men også for Mette Petrea personligt.

- Det bliver et super smukt lokale, som vil appellere til endnu mere brug og til udlejninger, som er vigtige for vores økonomi. Det styrker vores gode samarbejde med musikskolen, og jeg er rigtig glad for, at de vil bruge salen til deres koncerter, så der konstant vil være liv i huset, siger kulturhuschefen.

- Der skal dog ikke være nogen tvivl om, at vi først og fremmest er et professionelt spillested, og det hele skal fungere optimalt for både publikum, kunstnere og personale. Vi får blandt andet en lavere scene, der er fleksibel i forhold til størrelse. Vi får mere plads i salen og bedre udsyn, da lyden vil blive integreret, og i det tidlige forår kom der nye LED-lamper op. De udvikler ikke varme, som af og til har været et problem med de gamle. Det her bliver en suveræn opdatering af Bakkehuset, der i år også fejrer 25-årsjubilæum.

- Personligt har jeg haft det som et stort ønske, fra da jeg begyndte i huset og med alt det hårde corona-relaterede arbejde, jeg har haft gang i, så er dette noget virkelig positivt at arbejde med - om end lidt fysisk hårdt ind i mellem, siger Mette Petrea med et smil.

I den her omgang er der tale om renovering af selve salen. Bar/cafe-området, den gamle foyer og toiletterne venter, til Bakkehusets egen økonomi er ovenpå igen.

Ny uddannelse på vej?

Ombygningen af huset, ikke mindst på den tekniske front, har også givet musikskoleleder Simon Lindegaard blod på tanden til et af de projekter, han har gået og bagt på i et par år.

- Rigtig mange unge har flair for og lyst til at arbejde med teknik inden for musikkens verden. Nogle er ferme med en guitar eller med sin sangstemme. Andre har talent for at lave den perfekte lyd og det perfekte lys til koncerter. Jeg forestiller mig, at vi på et tidspunkt kan give et undervisnings-tilbud, der retter sig mod den gruppe unge - og her er Bakkehusets nye anlæg en god ramme om ideen, siger Simon Lindegaard.