Garland bliver grønnere og får en hjælpende hånd

I juni 2021 blev Garland officielt indviet i Vestergade på gartneriets nye adresse. Økonomisk kan det ikke løbe rundt som socialøkonomisk virksomhed og bliver nu til et kommunalt tilbud

Udgivet:11. april 2022, 06.30

Læsetid:2 minutter

Garland lå tidligere på Grøddevej og har siden 2020 med indvielse i 2021 ligget ved siden af Hjertet i Vestergade. Gartneriet Garland er et sted, hvor både mennesker og planter ifølge Ikast-Brande Kommune skal have lov til at vokse. Foto: Tom Laursen

Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør| +45 96 26 34 67 | mkc@herningfolkeblad.dk
Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør| +45 96 26 34 67 | mkc@herningfolkeblad.dk
Kære læser. Jeg dækker sundheds- og ældreområdet samt arbejdsmarkedsområdet i Ikast-Brande - men jeg skriver og interesserer mig for stort set alt. Jeg elsker at skrive features og menneskehistorier, og jeg går meget op i politik samt alt slags sport. Bor i Ikast, er gift og har to sønner. Holder meget af lange løbeture i naturen og samvær med familien.
Se flere artikler af Mikkel Korsgaard Christensen

12 måneder siden

IKAST-BRANDE Lige før sommerferien sidste år blev det socialøkonomiske gartneri Garlands nye placering indviet ved siden af Hjertet. Dermed blev en lang ring sluttet, og 14 års flytteplaner blev endelig fuldbyrdet. Siden da har flere af kommunens sårbare borgere haft gode arbejdsdage på stedet i bestræbelserne på at komme tilbage til arbejdsmarkedet.

Men nu skal Garland fremadrettet ikke være en socialøkonomisk virksomhed. Det fortæller formanden for arbejdsmarkeds, psykiatri- og handicapudvalget i Ikast-Brande Kommune, Birthe Sørensen (S).

- Det kan ikke rende rundt økonomisk som socialøkonomisk virksomhed. Arbejdsmarkedsområdet giver en million kroner årligt, mens handicap- og psykiatriområdet giver 1,7 millioner kroner årligt. De indtægter, Garland har, giver cirka to millioner kroner. Det kan simpelthen ikke rende rundt, for hvis det skal være en socialøkonomisk virksomhed, må kommunen ikke give tilskud. I så fald vil Garland ikke kunne få det til at løbe rundt på egen hånd, siger Birthe Sørensen og tilføjer:

- Der er i en del år foraøgt at omdanne Garland til en socialøkonomisk virksomhed, og mange har desuden peget på, at det ikke er bæredygtigt at etablere en socialøkonomisk virksomhed på Garland netop på grund af økonomien.

Kraftcenter for kompetencer

Dermed bliver Garland fremadrettet et kommunalt tilbud, og nu følger arbejdet med en en udviklingsplan.

- Vi skal have nogle flere aktiviteter ud på Garland. Det skal være et kraftcenter for udvikling af kompetencer for mennesker længst væk fra arbejdsmarkedet, hvor formålet er, at borgerne kommer i ordinær beskæftigelse, og så skal stedet samtidig være for borgere i beskyttet beskæftigelse, siger Birthe Sørensen.

Hun tilføjer, at udvalget er gået i gang med en handlingsplan, hvor Garland bliver en vigtig medspiller.

- Vi vil gerne, at Garland specialicerer sig i bæredygtighed, og at borgerne bruger stedets grønne områder. Vi er meget opmærksomme på det grønne element på Garland, og så ser vi en mulighed i at kunne tilbyde en grøn linje til vores STU-elever og eksempelvis ved ansættelse af borgere i fleksjob, lyder det fra udvalgsformanden.

Produktion af træer

Ifølge Birthe Sørensen begynder en proces i begyndelsen af næste år, hvor både samarbejdspartnere i kommunen, virksomheder, politikere og medarbejdere samt borgere inviteres til at skabe den nye vision for det kommende Garland.

- Man kunne også forestille sig, at Garland producerede træer til brug i kommunen. Der er så mange muligheder derude - også ud over det grønne element, siger Birthe Sørensen.