Jernbane Caféen skal have ny køreplan: Indehaveren tjekker ud

Josephine Bilkerdük har efter to et halvt år besluttet, at der skal være tid til familien

Udgivet:15. oktober 2022, 07.00

Læsetid:3 minutter

Josephine Bilikerdük forfulgte en mangeårig drøm om at drive egen cafe. Gennem de seneste to-et-halvt år har hun fået Jernbane Cafeen på skinner - og det er kun gået fremad. Alligevel har hun valgt at hænge konduktørkasketten på krogen ved udgangen af februar 2023. Hun vil også have tid til familien. Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

4 måneder siden

KURSSKIFTE Jernbane Caféen i Ikast er en succes. På trods af en opstart umiddelbart før, corona lammede hele Danmark, så har den 61-årige indehaver, Josephine Bilkerdük, kun oplevet fremgang i de to et halvt år, hun har solgt billetter til kaffe og mad i den gamle station ved banen i Ikast.

Alligevel har hun truffet en beslutning, som hun godt kan få lidt ondt i maven over.

Hun står af toget og har opsagt sin lejeaftale med DSB med udgangen af februar 2023.

- Jeg er ikke på vej mod en konkurs og har ingen røde tal i regnskaberne. Men jeg må erkende, at jeg ikke har tid til at være sammen med min familie. Jeg savner at kunne holde en hel weekend fri og nyde samværet med mine børnebørn. Det tillader min nuværende situation desværre ikke, siger Josephine Bilkerdük.

Hun vidste godt, at det ville kræve blod, sved og tårer at være selvstændig og få en café til at køre på skinner. Det kommer som sådan ikke bag på hende.

- Jeg er vild med mit arbejde og bliver altid i godt humør af at være her. Efterhånden har jeg fået en masse stamkunder, der kommer her flere gange om ugen. Det er utroligt, hvor mange små private klubber og foreninger der kommer forbi i løbet af en uge, siger hun.

Og det er præcis disse kunder, der gør, at hun kan få lidt ondt i maven over hendes ellers velovervejede beslutning om at tjekke ud.

Kupeen fyldt med ideer

- Jeg har fået så mange input og ideer til, hvordan caféen kan udvikles endnu mere. Men jeg kan mærke inde i mig selv, at det er jeg nok for gammel til. Derfor er det tid til at stå af toget, mens tingene kører, siger Josephine Bilkerdük, og understreger at hun ikke et sekund har fortrudt, at hun skiftede spor fra daginstitutionsleder til cafeejer.

- Jeg har ævlet om det i 10 år, og det var den helt rigtige beslutning. Ligesom det også er den rigtige beslutning, jeg har truffet nu, siger Josephine Bilkerdük.

Hun har selv sat caféeen i stand og har undervejs også modtaget mange gaver, som er brugt som indretning af caféen.

- Der er mange lokale mennesker, der kommer her, og rigtig mange har masser af minder fra stedet. Forhallen er officielt stadig venteperron, som alle må bruge. Jeg har bare brugsretten og har lovet at holde det rent, forklarer hun og viser både konduktørkasketter, kufferter og fine billeder fra tiden, hvor jernebanerestauranten var en ægte togstation, hvor der kunne købes billetter og ventes på toget, der stadig kører ind på perronen flere gange i timen.

Stillekupeen

Et lille aflukket lokale har vist sig at være attraktivt til både møder og små kurser.

- Jeg kalder det stillekupeen, og det er vokset helt uden, at jeg har gjort noget for det, siger Josephine Bilkerdük.

Hun håber i sit inderste, at nogen kunne få lyst til at byde ind og tage over. Selv håber hun på at finde et deltidsjob

- Jeg har fået det til at køre og også været i stand til at lønne to ansatte. Jeg ved, det bliver frygteligt at gå ud af døren til foråret, men jeg er stolt over, hvad jeg har gjort, og at jeg gjorde det, siger »stationsforstanderen« på Jernbane Cafeen.