Stolte af resultaterne i Ikast

En mindeværdig dag, kaldte rektor Marie Lund dimissions-festen på Ikast-Brande Handels-gymnasium, der har det højeste antal studenter nogensinde

Udgivet:01. juli 2015, 08.47

Læsetid:4 minutter

Caroline Moosgaard og Jacob Møller-Nielsen holdt elevtalen.

Steen Hebsgaard

8 år siden

DIMISSION - I er i centrum, I har nået en milepæl og står foran mulighedernes land. Men det er også en mindeværdig dag for os. I er det højeste antal studenter nogensinde i Ikast, og det er vi stolte af, sagde rektor på Herningsholm Erhvervsgymnasium, Marie Lund, der forestod dimissionstale på Ikast-Brande Handelsgymnasium i Ikast fredag.

Med 105 dimittender har HHX-uddannelsen cementeret sin position på uddannelses-markedet, og den lokale uddannelseschef Erik Sidenius, kunne da også i sin velkomst til studenter, forældre og lærere sige:

- I har god grund til at fejre jeres individuelle sejre. Uanset karakterernes størrelse er eksamen en ganske særlig dag.

Marie Lund satte i sin tale fokus på handelsstudenternes mange muligheder:

- I har fået en meningsfuld uddannelse. Med en HHX er man godt på vej. I kan videreuddanne jer og skabe en lang akademisk karriere. Men I har så mange andre muligheder - kort akademisk uddannelse, læreplads, bank, shipping, ja I kan også blive selvstændige i den iværksætterånd, der hersker i Ikast.

Et stort pres på Jer

- Der ligger et stort pres på Jer efter eksamen. Hvad skal jeg? Hvad skal jeg studere? Mange af jer ved det ikke, og det er ok at tage et sabbatår, men I er nødt til at have øje for fremtiden. I skal bare huske at tage de valg, der gør Jer glade. Luk øjnene op, ta' en uddannelse. I kan ikke vælge det forkerte. Se på muligheder, ikke begrænsninger. På Facebook vil vi gerne vise, at vi er en succes. Men livet er ikke altid medgang. I har et kæpemod, det skal I bruge. Det vokser af at blive brugt. Viljen til sejr er vigtig, og med den og en god portion ihærdighed, kan I nå jeres mål, sagde Marie Lund.

Handelsgymnasiet har tradition for at finde en tidligere elev som gæstetaler, der kan fortælle om sine ambitioner og karrierevalg.

Planer kan laves om

I år var det Peter Malling Donslund, indehaver af exploring.dk, der på morsom og meget sigende vis fortalte om sit liv via dagsbogs-notater.

De viste, at han i løbet af årene mange gange har stået over for valget - hvad skal jeg være, vil jeg studere mere? Hans drømme var Nationalbank-direktør, han startede dog i kibbutz i Israel, var pædagogmedhjælper, læste statskundskab, arbejdede på Herning Sygehus, var en overgang lærer på handelsgymnasiet, tog HD i organisation, fik lederjob i en kommune, tog mere uddannelse - for til sidst at ende som selvstændig.

- Moralen er: Det er godt at have en plan. Men man skal være klar til at lave den om, sagde han.

Nissehuser og studenterhuer ...

Caroline Moosgaard og Jacob Møller-Nielsen holdt en kollektiv elevtale om studentertiden:

- For mange af os var HHX det indlysende valg. For andre var det et spørgsmål, om man skulle vælge HHX eller STX længere oppe ad vejen. Vi kan med stolthed sige, at HHX-studenter varetager nogle af Danmarks mest attraktive stillinger. Og husk: Nissehuer er røde - studenterhuer er blå, lød det fra de to med slet skjult hentydning til STX-studenternes røde studenterhuer. Bemærkningen blev dog leveret med et forsonende smil i øjenkrogen.

- Vi er gået fra at være teenagere til ansvarlige voksne. Vi er selvhjulpne, vi har lært en masse fantastiske mennesker at kende og har fået en god bred uddannelse, sagde de to elever.

Lektor Bent Thomsen forestod herefter sammen med Erik Sidenius uddelingen af de mange eksamensbeviser, hvorefter de 105 HHX-studenter kastede huer i luften for at markere - at de nu er færdige.

Så er man student ...
Uddannelsesleder Erik Sidenius
Glade men måske også en smule trætte studenter efter en hektisk periode
Rektor Marie Lund
Direktør Peter Malling Donslunds råd til de unge: Lav en plan - og vær villig til at ændre den