Samarbejde ved Sortehavet

Ung mand fra Blåhøj på EU-støttet lejr for unge i Bulgarien

Udgivet:07. oktober 2017, 08.37

Læsetid:3 minutter

Sonny Vestergaard, Blåhøj. ?Privatfoto

Af sonny vestergaard

Udveksling Jeg lærte, at unge fra Bulgarien er som os - med drømme, ønsker og visioner om et godt liv.

Bulgarien er ikke bare Sunny Beach, men også unge, der drømmer om at ændre forholdene i deres land.

Ordene kommer fra 23-årige Sonny Vestergård fra Blåhøj ved Brande efter et udvekslingsophold på 12 dage ved den bulgarske Sortehavskyst. Han er under uddannelse som SOSU-assistent med speciale i socialpsykiatri.

Opholdet startede med flyveturen fra Billund til Bulgarien. Her var 35 danske unge i fem dages »træningslejr« med 35 unge fra Bulgarien ved Sortehavet. Jeg fik ikke lært meget af det bulgarske sprog, for det er meget anderledes end dansk. Derimod fik jeg forbedret mit forsigtige og lidt hakkende skoleengelsk. Jeg var jo nødt til at bruge det og fik opbygget både selvtillid og fortrolighed med det engelske sprog.

Via udvekslings-opholdet fik vi også opbygget relationer, både med danskere og bulgarere.

Kulturforskelle

Vi lærte at samarbejde om opgaverne på tværs af de meget forskellige kulturer, vi kom fra. Det fungerede rigtig godt og var en meget positiv oplevelse. Jeg meldte mig til at være med i ledelsen af sports teamet. Det var interessant at opleve på trods af gnidninger, som uvægerligt vil opstå, når så mange med så forskellig kulturel baggrund, skal arbejde sammen. Men trods disse forskelle, lærte vi at fokusere på opgaverne, der skulle løses. Og sammen med den bulgarske unge leder, som jeg skulle være i lederteam med, fik vi løst opgaverne og var til glæde for mennesker rundt omkring i Varna.

På grund af kulde en enkelt dag blev jeg syg og var kun med ude på selve opgaverne i Varna en enkelt dag. Derfor var min opgave mere at høre på frustrationer og glæder, når alle de unge kom hjem til vort logi, hvor jeg så lyttede og hjalp til med at løse op i evt. frustrationer, der var opstået på grund af de store kulturforskelle der var og er mellem Danmark og Bulgarien. Ligeledes oplevede jeg, på grund af min sygdom, at de lokale unge kom ind og spurgte til mit helbred, og om de kunne hjælpe mig med noget. Det var en utrolig fed oplevelse. Derved mødte jeg også et andet Bulgarien end charterturister oplever og et meget anderledes Bulgarien end Sunny Beach. Her mødte jeg unge, der stod med økonomiske udfordringer, vi ikke kan forestille os. De boede i en utrolig smuk by, med utrolig smukke omgivelser, men havde udfordringer, som vi i Danmark slet ikke kan forestille os.

EU tænkte på os

Turen var støttet af Erasmus+ fra EU. Indtil denne tur har jeg forestillet mig EU som noget meget fjernt og meget stort, der tog sig af de meget store grænseoverskridende problemer, vi europæere står med. Men gennem disse dage i Bulgarien oplevede jeg, at EU også havde tanke på os, var interesseret i at vi 70 unge, blandt 500 millioner indbyggere i EU's 28 medlemslande, havde en god oplevelse. EU var interesseret i, at lille mig fik en god oplevelse, var interesseret i at lille mig og de unge fra Bulgarien lærte af hinanden og hjalp hinanden. Det var meget specielt at tænke på, når jeg sad alene og tænkte på tingene i sovesalen nede i Varna.

Når vi havde valgt Varna, som stedet hvor vi skulle optræde, synge, danse, spille bold og spille brætspil, skyldtes det, at Varna i 2017 er valgt som EU's Ungdomshovedstad. Nu er EU ikke længere noget fjernt og uforståeligt for mig, men det er en institution som tænker på lille mig og mine bulgarske venner.

Så - hvis der kommer en lignende mulighed senere, stiller jeg meget gerne op igen.