Fortællekunst for de små - på en ny måde

Nyt og revolutionerende bogprojekt er testet på børn - på den gode måde

Udgivet:30. april 2018, 17.26

Læsetid:3 minutter

Charlotte Krarup Mouritzen, Dagplejeleder i Ikast-Brande Kommune, har stået i spidsen for et projekt om fortællekunst børn under to år. Projektet er allerede kendt uden for landets grænser. Foto: Thomas Vang Nielsen

Thomas Vang Nielsen
Journalist| tvn@herningfolkeblad.dk

5 år siden

Ikast Hvordan fortæller man eventyr til børn, der er er for små til at forstå ordene og de billedsprog, der skabes?

Man taler til børnenes følelser og sanser, så de selv oplever magien ved eventyret i stedet for at få det fortalt.

Dét er essensen i et nyt og banebrydende projekt, som 10 dagplejere og 40 børn i Ikast-Brandes Kommunale Dagpleje og to skuespillere fra Limfjordsteatret på Mors gennem halvandet år har været involveret i.

De har arbejdet med at skabe sanselige og æstetiske fortællinger og oplevelser for dagplejebørnene i projektet ved navn »Fortællekunst i Dagplejen«.

Resultatet er bogen »Hverdagsmagi«, som er trykt i 1000 eksemplarer og deles ud til blandt andre alle kommunens dagplejere.

Ællingen er for lang

Torsdag eftermiddag var der lancering af bogen i Dagplejens Hus, Snurretoppen, på Hyldgårds Allé i Ikast. Primus motor på projektet er Charlotte Krarup Mouritzen, Dagplejeleder i Ikast-Brande Kommune.

- Vi er rigtig stolte, lød det fra hende, da hun smilende kunne åbne de mange kasser med nytrykte bøger og bladre i det første eksemplar.

- Vores projekt handler meget om, hvordan man fortæller et eventyr til børn på et-to år uden at læse det op fra en bog. Man kan jo ikke fortælle hele historien om Den Grimme Ælling. Den er alt for lang, sagde hun.

Knasende blade

Projektet udsprang af Europæiske Kulturbørn, Aarhus Europæisk Kulturby 2017, hvor projektet var med i åbningen af Kulturåret i Ikast.

Daværende borgmester Carsten Kissmeyer var meget begejstret for ideen. Han har derfor skrevet forordet i bogen.

- Der var mudder i en træsko, lyden af knasende blade under de små fødder og en krage, der blev ved med at skræppe, skriver han om dengang, han overværede en alternativ opførelse af eventyret om Klods Hans.

- Børnene gik ind i H. C. Andersens Klods Hans med træsko på, og der er ingen tvivl om, at de har fået eventyret ind under huden på en anden måde, end hvis de »kun« havde set billeder og fået det læst op, skrev Carsten Kissmeyer.

Skal udstilles i London

Charlotte Krarup Mouritzen forklarede om tankerne bag projektet:

- Vi ved fra forskning, at når man har sanset noget som helt lille, vil de sanser kunne genkaldes, når man hører et eventyr som otte-årig. I projektet bevæger vi os i et split mellem fortælling og scenekunst med fokus på det sanselige. Alt det man kan smage, se, dufte, røre ved, lytte til. Det er ikke noget nyt at lave den slags for børn i seks-syv-årsalderen. Men det er, så vidt vi ved, i verdenshistorien ikke gjort for børn i dagpleje- og vuggestuealderen, sagde Charlotte Krarup Mouritzen, der er uddannet i dramaturgi ved Århus Universitet i 1990.

I 2002 kom hun ind i den pædagogiske branche, og her har hun siden gjort god brug af sin faglige baggrund.

Projektet er allerede stærkt berømmet, og snart skal bogen oversættes til engelsk, for projektet skal udstilles på Tate Modern i London.

- Vi regner med, at det bliver i begyndelsen af 2019, og senere skal projektet være del af en udstilling på Aros i Aarhus.