Kirkefestival byder på 400 arrangementer om tro og fremtid

60 kristne kirkesamfund og organisationer står bag festivalen Himmelske Dage, som samler op mod 30.000 mennesker i Roskilde i Kristi himmelfartsferien.

Udgivet:25. maj 2022, 12.08

Læsetid:2 minutter

Himmelske Dage fandt sted i Herning i 2019. Festivalen forener forskellige kristne kirkeretninger og organisationer, og der kommer deltagere fra både ind- og udland. Foto: Henrik Vinther Krogh

FESTIVAL Siden 1968 har kristne kirkeretninger og organisationer holdt festival sammen hvert tredje år. I 2019 fandt festivalen sted i Herning, hvor omkring 30.000 mennesker mødtes til foredrag, debat, koncerter, gudstjenester og andre arrangementer.

I år finder Himmelske Dage sted i Roskilde, som byder på i omegnen af 400 forskellige arrangementer, hvor man kan blive klogere, blive udfordret – eller måske bare blive underholdt.

Fokus på fremtiden

Der er kirkefestival hvert tredje år, og hver festival har sit eget tema. I år er temaet ”Grib fremtiden”, og det er den røde tråd i de mange arrangementer, der kommer til at foregå i Kristi himmelfartsferien i Roskilde. Der er mange arrangementer, der ser nærmere på kristendommens og kirkens fremtid, men Himmelske Dage har også fokus på klimaet, FN’s verdensmål og klodens fremtid. Det oplever man blandt andet gennem foredrag om ånd og natur, gennem vandringer og naturoplevelser – og gennem festivalens indsamling, der skaffer penge til ofrene for klimaforandringer på det afrikanske kontinent.

Kendte ansigter og børn

Det omfattende program byder på foredrag og debatter med en lang række kirkelige kapaciteter fra ind- og udland, men man kan også møde kendte ansigter, som man normalt ikke vil sætte i en kirkelig kontekst. Det gælder blandt andre psykologiprofessor Svend Brinkmann, sanger og komponist Oh Land og politiker Søren Pape Poulsen.

Himmelske Dage er ikke kun for voksne. Der er en lang række tilbud til børn og børnefamilier, som kan komme til koncerter, gudstjenester, på skattejagt til trylleshow og meget mere. Der er også indrettet en familielejr på Lindenborg Efterskole lige ud til Roskilde Fjord.

Roskilde fejrer jubilæum

Selv om fremtiden er temaet for kirkefestivalen, så kommer fortiden også til at spille en rolle undervejs. Roskilde kan netop i år fejre sin 1000-års jubilæum som bispesæde, og på Roskilde Museum er der en særudstilling, hvor man kan se det originale dokument fra 1022, som førte til oprettelsen af bispesædet i byen. Dokumentet er normalt udstillet på universitetet i Cambridge, men er udlånt til Roskilde i forbindelse med jubilæet.

Himmelske Dage er arrangeret af omkring 60 kristne kirkeretninger og organisationer. På hjemmesiden Himmelskedage.dk kan man læse meget mere om kirkefestivalen og se det samlede program.