Kunst med lyde og hybride organismer

Kunstpakhuset byder på ny udstilling med Iben Toft Nørgaard og Lars Lundehave Hansen

Udgivet:22. april 2022, 11.30

Læsetid:2 minutter

Iben Toft Nørgaards »Hybrid« er papirarbejde i 94x78 centimenter. Foto: Privatfoto

KUNST Lørdag åbner Kunstpakhuset i Ikast for en ny udstilling med billedkunstner Iben Toft Nørgaard og lydkunstner Lars Lundehave Hansen.

Iben Toft Nørgårds værker er ofte blevet frembragt med afsæt i udklip fra illustrerede fauna- og floratavler, der sammenkobles til et væv af formdannelser, som dokumenterer en mangfoldig fremvækst af endnu ukendte insekt- og plantearter, hedder det i en pressemeddelelse fra Kunstpakhuset.

Hertil føjes nu også værker skabt af organisk plantemateriale, der eksperimentelt udsættes for tryk, tørring eller brænding. Beskueren stilles over for keramiske fossiler, arkæologiske relieffer og puppeagtige rester af papirkant.

Samlet set vidner værkerne om biologiske organismers evne til nykonstruktion af livsformer gennem hybridisering. En kendt formdannelse klippes eller rives i stykker, nedbrydes, dør for at danne rammen for fødslen af nye, uforudsigelige formater i henholdsvis to- og tredimensionelle rammesætninger.

Sammen med billederne følger en konstruktion med lyd, lys og røg.

Værket er en hybrid af tidligere kunstneriske greb, uudforskede værk-ideer og storhedsvanvid samlet i en ny retning og gestaltet som et monument over fortiden, der skuer ind i fremtiden; En krydsning mellem et kunstværk og et rumfartøj; Et koncentrat af 20 års virke og erfaring formuleret som et åbent spørgsmål til de næste 20 år.

Biografier

Iben Toft Nørgård er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i 2005 og har en lang række udstillinger bag sig i ind- og udland og er repræsenteret i Statens Kunstfonds offentlige samling.

Igennem en årrække har hun som papirkunstner minutiøst klippet ned til den mindste detalje og foldet til den yderste kant. Hun har udviklet et originalt udtryk, både konceptuelt og i den tekniske udførelse af såvel helt små som meterstore vækster, der vokser organisk frem fra hendes hånd. Iben Toft Nørgård er repræsenteret af Charlotte Fogh Gallery og Format Artspace.

Igennem to årtier har lydkunstner Lars Lundehave Hansen markeret sig som en visionær og konstant eksperimenterende kraft. Med et afsæt i både en kunstnerisk akademiuddannelse og en mangeårig engageret produktion i eksperimenterende lydmiljøer har Lars Lundehave Hansen konstant afdækket og udforsket lyd i værker og værker af lyd.

Ofte er der eksistensfilosofiske tildragelser, teologiske overtoner og tekniske eksperimenter.

Kunsten er i sin essens uoverskuelig, og man derfor må bevæge sig igennem kunsten for at begribe den.

Udstillingen er støttet af: Statens Kunstfond og Koda Kultur.