Kom og se »Villavejens kunst«

Lørdag 26. marts er der fernisering på ny udstilling i Kunstpakhuset

Udgivet:26. marts 2022, 07.00

Læsetid:1 minut

Et karakteristik Sven Dalsgaard-maleri med øjne er et af de værker, som kan ses på udstillingen »Villavejens kunst«, der åbner på lørdag, 26. marts, i Kunstpakhuset. Foto: PR-foto

12 måneder siden

IKAST »Villavejens kunst« er titlen på en ny udstilling, som tager sit udgangspunkt i en kreativ tanke, der opstod for 50 år siden.

I 1972 blev udstykningen af Højrisparken i Ikast sat i gang, og i den forbindelse kom idéen om at opføre en række moderne skulpturer og monumenter i det kommende parcelhuskvarter.

Initiativet kom fra den navnkundige kunsthandler Svend Hansen, København, som tog kontakt til konsortiet bag udstykningen.

Svend Hansen foreslog, at de unge og kontroversielle kunstnere Sven Dalsgaard, Bjørn Nørgaard, Per Kirkeby, Poul Gernes, Egon Fischer og Erik Dietman skulle lave skulpturer til parcelhusområdet. Senere føjede også Peter Bonnén sig til rækken af kunstnere, der lavede skulpturer til Højrisområdet.

Har påvirket samlernes valg

Her 50 år efter sætter Kunstpakhuset fokus på historien om Højrisparken, kunstnerne og deres værker med udstillingen »Villavejens kunst«.

Kunstpakhuset har været rundt hos private samlere i Ikast for at se, hvorvidt den offentlige kunst i bybilledet har haft afsmittende effekt på de private kunstsamleres indkøb gennem årene. Og det har den.

En lang række private kunstsamlere og virksomheder fra Ikast har efterfølgende stillet kunstværkerne til rådighed for udstillingen, ligesom Ikast-Brande Kommune også bidrager med værker fra dens samling af kunst.

Udstillingen er støttet af Ikast-Brande Kommune.

Poul Gernes: »Uden titel«, relief i stål. Foto: PR-foto Foto: Pr-foto
Sven Dalsgaard: »Ikast collage«, bemalet bykort med flag. Foto: PR-foto