Dødsfald: Den vestjyske lærerfrøken, der blev landmandskone i Midtjylland
Anna Lodberg Jensen, Ruskjærholm er død. Hun blev 85 år
Udgivet:01. juli 2020, 11.59
Læsetid:3 minutter
Anna og Hans Bach Jensen ses her fotograferet sammen i 2011, da Kræftens Bekæmpelse indviede deres rekreative sted Ruskjærholm, der i mange år var Bach-parrets private hjem. Nu er Anna død, mens 91-årige Hans stadig lever. Han bor i dag på Bøgildlund. Foto: Henrik Ole Jensen
3 år siden
DØDSFALD Anna Lodberg Bach Jensen, tidligere Ruskjærholm er stillet sovet ind torsdag den 25. juni. Hun blev 85 år.
Anna Bach Jensen var oprindelig fra Søndervig på den jyske vestkyst. Her voksede hun op på en af de ikoniske stråtækte strandgårde, hvor vinden blæser og troen på Gud er stor.
Således var hun stærkt tilknyttet Indre Mission, og fastholdt sin barnelærdom gennem hele livet.
Til tider en skrap dame, der stod ved sine holdninger og meninger.
Anna Bach Jensen var uddannet lærer fra Nørre Nissum Seminarium og havde en periode, efter endt uddannelse, arbejde i Hvide Sande inden hendes fremtidige mand, Hans Bach Jensen fra Bording fik hende overtalt til at flytte til Midtjylland.
Hans havde netop bygget et fint nyt stuehus på Ruskjærholm, som Anna flyttede ind i. I de første år havde hun vikarjob på Bording Skole, men blev med tiden landsmandskone på gården, der voksede til at omfatte 67 hektarer jord.
Hjemmet blev en naturligt omdrejningspunkt, hvor mange gæster kom forbi til en kop kaffe og en god snak i det gæstfrie hjem.
Anna ville nemlig gerne være opdateret på, hvad der skete i lokalsamfundet, og havde altid tid til en god snak om hint og dette.
Sammen med ægtemanden var de aktive og involveret i lokalsamfundet i Munklinde og ikke mindst områdets foreningsarbejde. Anna var engageret i Husmoderforeningen - og arbejdet med at få etableret et samlingspunkt: Munklindehus.
Anna og Hans fik ikke selv børn, så tilbage i 2008 besluttede de at donere hele deres livsværk til Kræftens bekæmpelse. En tocifret milliongave, som også viste sig at være problemfyldt »bare« at give væk.
Parret havde levet et nøjsomt liv, hvor sparsommelighed var en dyd og som de dengang sagde: Vi har, hvad vi skal have.
Det tog to år inden den uselviske handling var faldet på plads, så i 2010 flyttede parret ind i en beskyttet bolig ved plejecentret Frisenborgparken. Her boede de sammen et par år, men Hans, der var blevet ramt af sygdom måtte flytte ind på plejecentret, hvor han var kommet gennem mange år og også havde vist sin gavmildhed ved at forære dem en hel ny bus.
Anna flyttede for et par år siden selv på plejehjem og var blandt de borgere, der flyttede ind i det nybyggede Bøgildlund, hvor hendes nu 91-årige enkemand stadig bor.
Deres livsværk Ruskjærholm er siden blevet omdannet præcis til det de ønskede: Et fristed og en naturperle, der i stor stil bruges til aktiviteter under Kræftens bekæmpelse. Udover bygningerne hører der et naturskønt område på 24 hektar skov, hede, to skovsøer og nogle dyrkede marker til ejendommen. Anna og Hans Bach Jensen donerede i juni 2008 gården med de dengang tilhørende 67 hektar jord til Kræftens Bekæmpelse.
I slutningen af 2010 påbegyndtes en gennemgribende renovering af stuehuset, og i maj 2011 blev Ruskjærholm officielt indviet og taget i brug til lokalforeningens forskellige aktiviteter.
Siden er Ruskjærholm blevet udvidet flere gange. Først i 2012 med det lille aktivitetshus, og senere i 2015, hvor de sidste avlsbygninger blev fjernet og det store aktivitetshus mod syd blev opført. Endelig blev hytten, som ligger lige bag stuehuset i 2018-19 udvidet med shelters, udekøkken og et toilet.
Den daglige drift og vedligeholdelse, samt ledelse og styring af de mange forskellige aktiviteter på Ruskjærholm varetages af ulønnede frivillige.
Begravelsen har fundet sted - og meget passende valgte de efterladte at holde mindehøjtidelighed på Ruskjærholm.