Debat: Hvordan landsbyerne overlever

Udgivet:24. august 2019, 06.59

Læsetid:2 minutter

Foto: Adobe Stock Photo

Af Holger Laursen Radikale Venstre, Ikast-Brande

3 år siden

Debat I Ikast-Brande kommune er der otte landsbyer med 200-800 beboere. Med under 200 indbyggere, men markeret som bymæssig bebyggelse på et kort er der yderligere en halv sne, med en følelse af samhørighed i lokaliteten. Alle kæmper for overlevelse, hvor skolelukning, købmand-lukning og forladte boliger er medvirkende til faldende beboertal.

Landsbyerne burde være et oplagt bosted for nogle af de over 10.000 pendlere, der arbejder i kommunen, men bor andetsteds. Kommunen og de nuværende beboere bør samarbejde om at vende landsbyernes afvikling til udvikling.

Skole, børneinstitutioner, indkøbsmulighed og offentlig transport bør opprioriteres.

Der bør i landsbyerne opføres en række velbeliggende lejeboliger, så potentielle tilflyttere til kommunen kan prøve livet i landsbyen uden at købe, og så skal der være byggegrunde og ledige boliger at købe, når de vover springet. Lejlighederne kan også blive bolig for seniorer, som fraflytter det store.

Der bør opføres mødesteder, udendørs og indendørs, fælles byhave med højbede, grill- og bålplads, aktivitetsmuligheder for børn og unge og så bør landsbyerne danne en landsbyklynge, koordinere byfester, afholde fælles events, have fælles grejbank med partytelt, service, lyd- & lysanlæg, fejemaskine, snerydder o.s.v.

Gludsted med bare godt 300 beboere er den landsby, der markerer sig mest. I 2018 var Gludsted blandt de sidste tre i finalen som »Årets Landsby« takket være lokale ildsjæle og beboernes opbakning, som har betydet bevaring af skole, købmandsforretning ejet af byens borgere i fællesskab, børnehus, dagpleje, fritidstilbud, årligt kunstner-workshop, fabelagtig beliggenhed ved skov og å, og mottoet »Natur, Kultur og Fællesskab«

Landsbyerne og kommunen bør samarbejde om at markedsføre dette ekstraordinære tilbud om bosættelse nær arbejdspladsen overfor de mange pendlere. Gerne i form at et lækkert fællesskrift, der kan uddeles på arbejdspladsen til de mange mulige tilflyttere. Men hver landsby bør heri fremhæve deres kendetegn og styrker.

Byrådets nuværende planer om at lukke Blåhøj Skole, er et skridt i den forkerte retning mod samme byråds målsætning »Liv i hele kommunen«. Og samtidig et farvel til en bosætningsmulighed - og farvel til min tiltro til, at Ikast-Brandes byråd vil borgernes bedste.