Læserbrev: Vi kan alle noget

Udgivet:11. november 2021, 11.21

Læsetid:2 minutter

Yildiz Kibar. Foto: Privatfoto

Yildiz Kibar Kandidat for Socialdemokratiet Ikast Brande

DEBAT Arbejdsmarkedsafdelingen i Ikast Brande Kommune har startet et nyt projekt som hedder Jobsporet.

I den forbindelse har jeg og Arbejdsmarkedsudvalgsformand Birthe Sørensen (S) besøgt Jernbanecafeen i Ikast.

Jobsporet i Ikast-Brande Kommune er en helhedsorienteret indstats gennem optræningsforløb og siden i praktikforløb i virksomheder. Målet er at få borgerne i fast beskæftigelse og fastholde dem i arbejde. Et godt projekt som staten også støtter med tre millioner kroner.

Glæden ved at have et job er så stor, og der skal være plads til alle på arbejdsmarkedet. Et område der ligge mig meget nært, og som jeg håber at ville få muligheden at arbejde for, hvis jeg bliver valgt ind i byrådet 16. november.

Cafeens ejer Josephine deltager i dette projekt, og i den forbindelse har jeg fået lov til at interviewe hendes praktikant Elham. Elham er en syrisk kvinde på 37 år, som har boet i Danmark siden 2016. Hun er gift med Dildar og sammen har de to piger Halez og Hazar på 18 og 13 år. Familien bor i Bording. Hendes mand Dildar flygtede til Danmark via Libanon i 2015. Han kom på et asylcenter i Sønderborg. Efter et år og tre måneder bliver familien sammenført og bor i Nørre Snede i et stykke tid. Nu har de så boet Bording i fire år. Desværre har Dildar ikke et job lige nu, og Elham håber på, at hendes praktikperiode hos Jernbanecafeen kan hjælpe hende i gang med at finde et job.

Hovedformålet er helt klart at lære mere dansk. Elham har også gået på sprogskole, men hun føler, at hun får meget mere ud af det ved at være på en arbejdsplads. Her hjælper Josephine rigtig meget, og de andre ansatte er søde til at snakke med Elham i et tempo, hvor hun føler, hun kan følge med.

Sprog er alfa omega, hvis man skal fungere på en arbejdsplads. Praktikforløbet varer typisk imellem en og seks måneder, og der er udvalgt forskellige træningsvirksomheder. Desuden har alle praktikanter en mentor tilknyttet, oplyser Birthe Sørensen. Josephine er rigtig glad for Elhams indsats - og er sikker på, hun nok skal finde et godt job i fremtiden. For Elham er det vigtigt at praktikstedet er et lille sted, hvor der er tid til fordybelse, og praktikken er strikket sammen efter Elhams behov. For Cafeen skal det ikke betragtes som ekstra arbejdskraft, pointerer Josephine.

Elham og familien er glad for at bo i Bording. Hazar på 18 år studerer til tandplejer i Kolding, og Halez på 13 år går på Bording Skole. Familien kunne dog godt tænke sig at komme i kontakt med flere bordinggensere, og vi snakkede om, hvordan dette kunne lade sig gøre. Elham nævner Røde Kors, som gør et stort arbejde for flygtningene. En stor tak skal lyde til Elham for at dele hendes historie med mig. Også tak til Jernbanecafeen som løfter et stort socialt ansvar.