Navnet er: VisitHerning

Ikast-Brande kommer ikke til at indgå som en del af navnet på det nye turistsamarbejde med nabokommunen

22. maj 2019, 15.43

Afgående turistchef i Ikast-Brande, Jette Nielsen (t.v.), ses her sammen med Mette Gottlieb, der er direktør for VisitHerning, som skal videreføre turismeindsatsen for både Herning og Ikast-Brande i et nyt, fælles destinationsselskab. Foto: Mikael Lund

Ikast-Brande Ganske vist skiftede turistforeningen i Herning i forbindelse med generalforsamlingen i marts navn til Turistforeningen for Herning, Ikast-Brande og Omegn, men det navn, turister i området vil blive mødt med fremover, bliver altså VisitHerning. Det oplyste VisitHernings nyansatte direktør, Mette Gottlieb, ved et "goddag og farvel-møde" tirsdag på turistkontoret i Brande, der lukker ved månedens udgang.

Sammen med Visit Ikast-Brandes afgående turistchef, Jette Nielsen, havde hun inviteret kommunens aktører indenfor turismeområdet til tre møder i henholdsvis Nr. Snede, Brande og Ikast, men kun mødet i Brande blev gennemført. De to øvrige møder blev aflyst på grund af manglende tilslutning.

Til gengæld har de to været en tur rundt i kommunen for at se nogle af de attraktioner, Ikast-Brande har at byde på, og mens Herning traditionelt har haft meget fokus på erhvervsturisme, er naturen i højere grad Ikast-Brandes trumfkort.

- Vi får noget unikt i form af Hærvejen plus alle de andre skønne områder, konstaterede Mette Gottlieb, som trods efternavnet ikke har familiære relationer til Brandes forhenværende turistchef, Jytte Gottlieb. Sammen med Vist Hernings syv øvrige ansatte, som fysisk har til huse hos Mediehuset i Hernings midtby, har direktøren, der tiltrådte sin stilling 1. marts, det samme mål som Fakta: At få gæsterne til at blive lidt længere.

- Hvordan gør vi det? Det arbejder vi på at sætte lidt i system, sagde Mette Gottlieb og forklarede, at Visit Herning så at sige står på tre ben: Turistforeningen, der skal sikre synlighed, et andet ben, der skal byde ind på projektmidler og endelig et selvstændigt bookingbureau kaldet OrgaNicer.

Smertefri overlevering

- Vi er meget ydmyge omkring opgaven. Vi tror, det bliver en supergod løsning for vores område, indledte VisitHerning-direktøren, der har en ambition om, at overleveringen kommer til at ske så smertefrit som muligt. Derfor kan alle, der har betalt kontingent for 2019 til Ikast-Brande Turistforening, fortsætte året ud som prøvemedlemmer af den nye, fælles turistforening uden beregning - men får dog ikke penge tilbage, hvis de, som enkelte virksomheder er det, er medlem begge steder.

Mette Gottlieb gennemgik også baggrunden for, at Herning og Ikast-Brande er gået sammen om turismen: Det er simpelthen et krav fra regeringen, at turismeindsatsen skal konsolideres i 15-25 såkaldte destinationsselskaber inden udgangen af 2020, en proces der allerede er langt fremme. Der er således ikke udsigt til, at andre af de omkringliggende kommuner vil "lege" med Herning og Ikast-Brande, som til gengæld har fået forhåndsaccept af alliancen hos Erhvervsstyrelsen.

Det primære fokus i 2019 bliver ifølge Mette Gottlieb, der kommer med 17 års erfaring fra ansættelsen i erhvervsrådet, der dækker de to samme kommuner, at få integreret Ikast-Brande, at arbejde med markedsføringen og at få så mange aktører som muligt med i det nye samarbejde. Indtil den nye, fælles hjemmeside er oppe at køre - efter planen til oktober - fortsætter de to nuværende hjemmesider uændret.

Ingen satellitter

Om sammenslutningen kommer til at medføre ekstra ansatte, afhænger af den økonomi, der følger med de resultatkontrakter, det nye samarbejde indgår med henholdsvis Ikast-Brande og Herning Kommune, oplyste Mette Gottlieb, der også kunne oplyse, at der ikke er planer om at oprette satellitkontorer udenfor Herning. Dog rykker medarbejderne "i marken" ved nogle af de helt store begivenheder, men ellers er man henvist til de eksisterende infoskærme - om de skal videreføres er i øvrigt op til politikerne at beslutte, oplyste hun - eller det brochuremateriale, der forefindes ude omkring hos de forskellige aktører.

Det blev afgående turistchef Jette Nielsen, der fik det sidste ord:

- Det er et fantastisk område med et kæmpe potentiale. Jeg er glad for, at I bakker op, sagde hun og konstaterede lakonisk, at »der er truffet en beslutning - det er sådan, det er«.