75 år: Den fløjtende forhenværende Falckleder

På søndag fylder Christian Jepsen, Ikast, 75 år

24. juli 2020, 11.00

Christian Jepsen, tidligere mangeårig leder af Falck-stationen i Ikast, bliver 75 år på søndag. Foto: Jette Aaes

FØDSELSDAG En glad fløjten har altid fulgt Christian Jepsen fra Ikast, der på søndag fylder 75 år.

Både når han om morgenen drog af sted på job, når han kom hjem langs havestien omgivet af de mange grønne nuancer af buske og planter ved huset på J.P. Jakobsensvej og i dag, mens netop arbejdet i haven eller tjansen som grillmester på den store Weber-udgave på den overdækkede terrasse fylder en del i pensionisttilværelsen.

Familie og venner fornemmer altid, når Christian Jepsen er på vej.

I hele 49 år var Falck den fløjtende fødselars arbejdsplads. Oprindeligt fra Sdr. Bork rejste han med sit livs kærlighed, Ingelise, til København, hvor han blev uddannet hos Falck i Gentofte. Herfra gik turen videre til først Falck-stationen i Randers og siden jobbet som souschef på stationen i Tarm.

I 1992 fik Christian Jepsen en opfordring til at søge den ledige stilling som stationsleder på Falck-stationen i Ikast, som dengang også omfattede en station i Bording. Det job fik han.

- Dengang betragtede vi Ikast som en by, man bare kørte igennem, siger Christian Jepsen.

Fra Blåvand til Guldforhoved

Men Ikast og det midtjyske område voksede i den grad på parret.

Allerede året efter blev Christian Jepsen del af Lions Club, og parret skiftede sommerhuset i Blåvand ud med et i Guldforhoved.

- Det tager kun ti minutter at komme derud, så selv om det jo egentligt er mere have at holde, så nyder vi at have den mulighed, siger Christian Jepsen.

Og Ikast blev aldrig en gennemkørselsstation.

Her var Christian Jepsen helt frem til 2013 en afholdt og respekteret Falck-chef, og herfra arbejdede han de næste fem år som tilkaldevagt for sygetransporter, frem til han som 73-årig valgte at gå på pension.

Et redningsarbejde, der umiddelbart ikke altid giver noget at fløjte af. Men Christian Jepsen er en grundglad mand.

- Jeg har haft en professionel tilgang til livet med redningsarbejde. Jeg har altid så godt som muligt pakket følelserne ned og fokuseret på at gøre det rigtige for at hjælpe bedst muligt i alle situationer. Det er vores job, siger han - i nutid, fordi han stadig er Falckmand ind til benet.

Hans mangeårige indsats er også blevet belønnet. Med medaljer internt i Falck og i 2013 også af Dronning Margrethe, der personligt overrakte ham sin Fortjeneste-medalje.

Snakkesagelig dronning

- Det var en stor oplevelse. Dronningen var meget lige til og snakkesagelig. Vi talte blandt andet om Shanghai, fortæller Christian Jepsen - der ikke var nervøs op til mødet, men trods alt heller ikke fløjtede på gangene på Christiansborg, hvor overrækkelsen foregik, mens Amalienborg var under restaurering.

Dronningen og Prinsgemalen havde netop besøgt den kinesiske storby, hvor Ingelise og Christian Jepsens søn Bo arbejdede som speditør og boede med sin familie.

Sidste efterår rykkede sønnen og hans familie til Marseille i Sydfrankrig. På grund af corona har forældrene endnu ikke haft chancen for at besøge dem der.

Datteren Tina er socialrådgiver og bor i Aarhus. Sammen med øvrig familie, venner og tidligere kolleger dukker børnene og deres familier i weekenden op til åbent-telt-fest i sommerhuset i Guldforhoved, hvor Christian Jepsen i en årrække også har siddet i grundejerforeningens bestyrelse.

- Vi fejrer dagen, som vi hele tiden har planlagt og med de mennesker, vi oprindeligt har inviteret. Vi har håndvaske, håndsprit og to telte, hvor vi kan fordele de godt 50 mennesker, vi har inviteret, siger Christian Jepsen.

Så langt om længe en fødselsdagsfejring, som - næsten - ikke bliver berørt af corona.

Og når det igen bliver tilladt at rejse, bliver det atter en prioritet i ægteparrets liv.

- Vi har blandt andet en rejse til Gran Canaria tilgode, som børnene gav os til guldbrylluppet i efteråret. Den glæder vi os til at få muligheden for at bruge, siger fødselaren.