500 skoleelever: stifter bekendtskab med tre forskellige religioner

Lokale hinduer, muslimer om kristne står bag arrangementet ”Tro møder tro”, der skal give skoleeleverne indblik i og respekt for de forskellige religioner

Udgivet:31. januar 2023, 08.18

Læsetid:3 minutter

Billedtekst: 500 elever fra Ikast-Brande Kommunes 8.-9.-klasser har besøgt moskeen i Ikast, hindutemplet i Herning og Ikast Kirke for at blive klogere på de tre forskellige religioner. I Ikast Kirke hørte de blandt andet om overgangsritualerne dåb, konfirmation, bryllup og begravelse i den danske folkekirke. Foto: Privatfoto

1 måned siden

LIV

OG TRO Hvad har islam, hinduisme og kristendom til fælles, og hvad er forskellene på de tre religioner? Og hvorfor skal unge mennesker overhovedet forholde sig til religiøse emner i 2023?

Det er nogle af de spørgsmål, som 500 elever fra Ikast-Brande Kommunes 8.-9.-klasser i disse uger leder efter svarene på. Eleverne deltager i arrangementet »Tro møder tro«, der gennem en anderledes undervisning giver et indblik i de tre religioner og et møde med nogle af dem, der er aktive i trossamfundene.

- Et af formålene med projektet er at skabe en større forståelse for de medmennesker, som kommer med en anden kulturel og religiøs baggrund, fortæller Valdemar Mahon Ringsmose, der er studenterpræst i Ikast.

Besøg i et tempel, en moske og en kirke

Første del af arrangementet fandt sted i sidste uge, da eleverne var på besøg i hindutemplet Sri Sithi Vinayagar Herning, i Fatih camii-moskeen i Ikast – og i Ikast Kirke. Her kunne eleverne opleve nogle af de religiøse ritualer og få et indblik i, hvordan det er at leve som hindu, muslim eller kristen i et moderne samfund.

Anden del af projektet fandt sted torsdag 26. januar, når alle eleverne samles i Hyldgårdshallen i Ikast. Her var forskellige musikalske indslag og en paneldebat mellem tre unge, der fortalte om deres egen tro. Forfatter og radiovært Kristian Leth kom også og holdt et foredrag. Han ville ud fra egne oplevelser med ritualer og åndelighed i både Haitis voodoo-besættelser og den danske folkekirke forsøge at svare på, om man kan være et helt normalt moderne menneske og samtidig tro på Gud og det overnaturlige, der ikke kan bevises.

Kristian Leth står blandt andet bag DR’s radioprogram »Bibelen Leth fortalt«, hvor han sammen med medvært Lauge Hendriksen sætter nogle af Bibelens spørgsmål ind i en nutidig kontekst.

Plads til at tale om tro

Tro møder tro-arrangementet er blevet til i et samarbejde mellem de lokale skoler og de tre trossamfund, og de har et fælles ønske om at skabe bedre plads til at tale om religiøse emner blandt de unge.

- Vi vil gerne vise, at det er helt normalt, at man som et ungt og moderne menneske kan have brug for at tro på noget, der er større end én selv, og vi vil gerne vise eleverne, at man som et moderne menneske også godt kan tale om religion og religiøse emner, siger studenterpræst Valdemar Mahon Ringsmose.

Bliver udfordret på sine egne tanker

Tro møder tro finder sted hvert andet år, og det er første gang, at Valdemar Mahon Ringsmose deltager i arrangementet.

- Jeg synes, det har været rigtig spændende at dykke ned i de forskellige emner med eleverne, og jeg er glad for at blive udfordret på nogle af mine egne tanker og den kristne kirkes religiøse ritualer, som jeg har skullet stå på mål for på en anden måde i denne sammenhæng. Jeg håber, at eleverne gennem arrangementet får et større indblik i og en større respekt for selve religionen og for andre menneskers religioner, siger han.

Billedtekst: 500 elever fra Ikast-Brande Kommunes 8.-9.-klasser har besøgt moskeen i Ikast, hindutemplet i Herning og Ikast Kirke for at blive klogere på de tre forskellige religioner. I Ikast Kirke hørte de blandt andet om overgangsritualerne dåb, konfirmation, bryllup og begravelse i den danske folkekirke.