Hestlund-elever klar til teaterkoncerter i kirker

Musikeleverne på Hestlund Efterskole øver intenst til teaterkoncerten »Alle skuffer over tid«

Udgivet:17. december 2019, 09.16

Læsetid:3 minutter

Hverken Anna Frederiksen på violin eller Marie Bak Kristensen på harpe har prøvet at spille deres instrumenter før. Men de er begge meget optagede og engagerede i Hestlund Efterskoles teaterkoncert »Alle skuffer over tid«. Foto: Flemming Hansen

Flemming Hansen
Fotograf
Laila Kempel
Journalist

4 år siden

HESTLUND Tyve teenagere pakket sammen i et kælderlokale er nærmest opskriften på succes. Hvis man så samtidig udstyrer dem med hver deres instrument, så er humøret højt og stemningen i top.

Selvom der skal øves og prøves.

Eleverne på Hestlund Efterskoles musiklinje har travlt i øjeblikket. En teaterkoncert i en række jyske byer skal finpudses.

Konceptet er afprøvet et par gange, men efter jul går det igen løs i henholdvis Vildbjerg, Grindsted og Hørup kirker.

Med titlen »Alle skuffer over tid« tager eleverne udgangspunkt i en sang fra det populære band Minds of 99.

Rammerne sat

Skolens to undervisere Henriette Storbjerg Larsen og Per-Arnt Fought har udstukket rammen, som eleverne efterfølgende har fået til opgave at udfylde med drama, skuespil og en lang række andre, primært danske sange.

Rundt i lokalet plinges og truttes, bimles og bamles der på de mange forskellige instrumenter, indtil den skæggede mand i den sorte Gibson-T-shirt, Per-Arnt Fought, forsøger at trænge igennem »Giv mig et A.«

Og så bliver der stille indtil, et lille klimpte fra klaveret trænger igennem stilheden og sætter tonen A.

Gennem flere måneder har eleverne forberedt sig og øvet dele af koncerten, som for alvor skal stykkes sammen til en helhed.

Dansk musik

Titlen på stykket kobles ind i helheden med musik fra både Rasmus Seebach, Nephew, Alberte, Kesi og Noah.

En enkelt udenlandsk sang har sneget sig ind: Pink Floyds' Breathe.

Det er et nummer, som Per-Arnt Fought er vild med og derfor gerne vil have med i stykket. Det er også det nummer, hvor alle eleverne er med på én gang med skolens varierede samling af instrumenter. Fra den lille harpe til klokkespil, lab-steel, til trommer, klaver, bas, guitar og banjo.

- Jeg ved godt, at det er længe siden, vi sidst har øvet den. Men prøv at tage chancen og bare kom ind, der hvor du tror, du skal ind, siger Per-Arnt Fought og forsøger at få sammenspillet til at fungere, samtidig med at en streng strammes op og klokkespillet får nyt slagtøj.

Kaffepause

- Stik lige op på lærerværelset og hent de nye køller. De der lyder forfærdeligt, siger han og sender en af eleverne af sted på løbetur.

I et lille aflukke går orkestrets eneste blæser-elev ind med underviser Henriette Storbjerg Larsen for at få finjusteret de blanke trut.

Og så midt i det hele bliver det tid til eftermiddagspause, og alle går i spisesalen, hvor Anne Frederiksen Møldrup og Marie Bak Kristensen fra Brædstrup har tid til at fortælle lidt mere om projektet.

- Mange unge har en facade, men har bag ved den lidt svært ved at finde ud af, hvem de reelt er. Alle skuffer over tid, men hos Gud er der altid tilgivelse, og han skuffer aldrig, fortæller de.

Udgangspunktet for teaterkoncertens budskab er også et forsøg på at modsige en anden dansk kunstner, Medina, der i en tv-udsendelse siger: »Når det hele ramler, så er der kun en selv til at gøre noget ved det.«

Der har eleverne på Hestlund Efterskole en anden holdning.

Du er ikke alene

- Kirken har et andet budskab, for er man klar til at tage imod lyset, så behøver man ikke stå alene, siger Henriette Storbjerg Larsen og får anerkendende nik fra de to elever.

Ud over at deltage aktivt i teaterkoncerten har de to piger også spillet en aktiv rolle i kostumeafdelingen, hvor der også er travlt med at få de sidste brikker på plads.

- Og pigerne er det gode eksempel på, at vi som undervisere kan have mange gode ideer og intentioner. Men det bliver kun til noget, fordi eleverne løber med og byder aktivt ind med hver sin kompetence, siger Henriette Storbjerg Larsen.

Hestlund Efterskole råder over et sandt slaraffenland af instrumenter, der alle luftes i skolens nye teaterkoncert, der skal på turne i flere jyske kirker. Foto: Flemming Hansen
I Pink Floyds »Breathe« er alle 24 elever på musiklinjen i aktion med hver sit instrument.? Foto; Flemming Hansen